Skip to content
Opinii & Analize

Interimatul Guvernului Dăncilă nu folosește nimănui. Nici PSD-ului

Ne aflăm la aproape 3 săptămâni din momentul în care Guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură. Totuși, acesta continuă să funcționeze pe bază de interimat, deși nu este nici în interesul țării, nici în cel al social-democrații ca lucrurile să fie tergiversate.

Dacă PSD prelungește procedurile de instalare ale guvernului Orban, ar putea fi perceput ca acționând împotriva interesului public. Se poate stârni o emoţie colectivă care o pot costa pe Viorica Dăncilă procente bune la vot. Prin urmare este atât în interesul țării, cât și al PSD ca transferul de putere să se realizeze cât mai rapid posibil.

Principalele motive pentru instalarea unui nou guvern

Interimatul Guvernului Dăncilă nu folosește așadar nimănui, existând totodată numeroase motive pentru care țara are nevoie de un guvern cu puteri depline. În primul rând este necesară predarea-primirea la nivelul ministerelor. Noilor miniştri le trebuie o perioadă de adaptare şi cunoaştere a funcţionarilor cu care urmează să lucreze. Mai ales că există informaţia că mulţi functionari sunt acum „înşurubaţi” pe post de către PSD, pentru a sabota viitoarea conducere.

În al doilea rând, este nevoie numirea unui nou comisar la Comisia Europeană, din partea României. Deja Ursula von der Leyen a anunțat public că doar propunerea din partea României mai lipsește. În condițiile în care aceasta a precizat și că nu va accepta o numire din partea guvernului interimar, orice prelungire a guvernului Dăncilă ar putea pune țara în situația în care nu vom putea desemna nicio persoană pentru această funcție deosebit de importantă.

În al treilea rând, rectificarea bugetară nu mai poate aştepta. Dar culegerea datelor pentru a face această rectificare necesită timp. Este aproape imposibilă păstrarea deficitului bugetar sub 3% din PIB, aşa că şi aici trebuie să nu intrăm în conflict cu regulile UE.

Alcătuirea bugetului pe 2020, reprezintă o altă urgeță. Bugetul pe 2019 s-a aprobat deosebit de greu, abia în luna martie. Cu cât se prelungește interimatul Vioricăi Dăncilă, cu atât va fi mai dificilă alcătuirea unui buget în care vor fi păstrate veniturile şi pensiile deja acordate.

PSD are mai mult de câștigat din Opoziție

Dincolo de aceste priorități naționale, social-democrații ar putea avea mai mult de câștigat dacă s-ar afla în prezent în Opoziție. Din acel loc, candidatul Viorica Dăncilă ar putea arăta cu degetul spre guvernul instalat la orice eroare care apare în spaţiul public. Din Opoziție PSD poate începe procesul de reconstruire a imaginii, mizând în același timp pe memoria de scurtă durată a alegătorilor și să evite un eventual dezastru la alegerile locale și parlamentare de anul viitor.

Așadar, este în interesul României, dar şi al PSD, ca schimbarea de guvern să se producă rapid, fără piedici. Doar o astfel de atitudine ar avantaja-o pe candidatul Dăncilă. Intrarea în turul al doilea este pe muchie de cuţit, pentru candidaţii Barna şi Dăncilă, iar următoarele două săptămâni sunt decisive. Electoratul va sancționa sau va răsplăti deciziile fiecăruia la vot.

1 comentariu la “Interimatul Guvernului Dăncilă nu folosește nimănui. Nici PSD-ului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *