Internetul românesc pierde din viteză şi iese din Top 15 global

foto: Facebook
foto: Facebook

România a ieșit din Topul primelor 15 țări cu cel mai rapid internet fix și a pierdut și poziția de lider în regiune, fiind devansată de Slovacia, care a urcat spectaculos față de anul trecut, relevă datele analizate de Profit.ro.

România a coborât de pe locul 15 pe locul 25 în ierarhia globală, cu o viteză medie de descărcare de 100,66 Mbps. În regiunea Europei de Est, România ocupă poziția secundă în clasamentul din acest an, fiind depășită acum de Slovacia, unde viteza medie de descărcare a ajuns la 138 Mbps.

Slovacia a consemnat un salt spectaculos față de anul trecut, urcând nu mai puțin de 94 de poziții, până pe locul 11 mondial, conform studiului citat, realizat în baza a 1,3 miliarde de teste de viteză în 220 de state și jurisdicții. Albania (25,36 Mbps, locul 125 mondial), Croația (25,72 Mbps, locul 124 mondial) și Bulgaria (40,43 Mbps, locul 98 mondial) ocupă ultimele poziții în regiune după viteza medie a conexiunilor la internet în bandă largă. Europa de Vest domină clasamentul global, cuprinzând opt dintre primele zece țări din lume cu cel mai rapid internet, potrivit unui studiu realizat de Cable.co.uk.

Jersey oferă cea mai rapidă bandă largă din Europa și din lume, cu o viteză medie de 264,52 Mbps, dependența coroanei britanice fiind urmată de Liechtenstein (246,76 Mbps), Macao (231,40 Mbps), Islanda (229,35 Mbps) și Gibraltar (206,27 Mbps).

Ultimele locuri sunt ocupate de Siria (2,3 Mbps), Yemen (1,79 Mbps) și Afganistan (1,71 Mbps). Potrivit studiului, viteza medie a conexiunilor la internet în bandă largă a crescut cu 30% la nivel global în ultimul an, până la 46,79 Mbps. Durata medie de descărcare a unui film HD de 5 GB variază de la 2 minute și 35 secunde în Jersey la peste 6 ore în cazul țărilor aflate pe ultimele două poziții.

În România, durata medie de descărcare este de 6 minute și 47 de secunde, în creștere de la puțin peste 6 minute anul trecut.

Top 20 țări cu cel mai rapid internet fix

TABEL România iese din Top 15 global după viteza internetului și pierde poziția de lider în regiune. O altă țară a urcat spectaculos

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: