Skip to content
Internațional

Interpol creează o bază de date ADN familiale pentru identificarea persoanelor dispărute

Twitter

O nouă bază de date creată de Interpol va face posibilă identificarea unei persoane dispărute prin compararea la nivel internaţional a datelor genetice familiale, a anunţat organizaţia internaţională de cooperare poliţienească.

‘În absenţa unor identificatori precum amprentele digitale sau radiografiile dentare, ADN-ul este singurul mijloc de identificare a persoanelor dispărute care pot fi prelevate în cursul unor examene medicale sau dintr-un obiect personal precum o periuţă de dinţi”, a indicat într-un comunicat organizaţia internaţională cu sediul în Lyon.

Aceste probe pot fi comparate cu profilul ADN al unui cadavru sau al unor rămăşiţe umane neidentificate pentru a găsi o concordanţă, aşa cum a făcut Interpolul din 2004 cu baza sa de date genetice. ”Dar în cazul în care nu este posibil să se obţină direct ADN-ul persoanei dispărute, cel al membrilor familiei sale (părinţi, copii, fraţi) poate fi comparat”, prin intermediul acestei noi baze de date denumite I-Familia, a adăugat Interpol, potrivit Agerpres.

Părinţii ”trebuie să îşi dea consimţământul pentru ca datele lor să poată fi utilizate pentru căutări internaţionale”. Profilul lor ADN nu conţine date cu caracter personal şi este comunicat sub forma unui cod alfanumeric. Dacă există o concordanţă, notificările vor fi trimise ţărilor care au furnizat materialul genetic provenit de la cadavrul neidentificat şi profilurile ADN ale familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *