Skip to content
Politică

Intervenție de ultimă oră a reprezentantului SRI pe tema numărului de interceptări vehiculat VIDEO

meritocratia.ro

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a făcut în urmă cu puțin timp o declarație de presă, pe tema numărului vehiculat de interceptări.

Mai precis, intervenția reprezentantului SRI vine pe fondul declarațiilor făcute de vicepreședintele Comisiei de control SRI, Marian Cucșa, care afirmă că SRI a publicat doar numărul românilor interceptați pe mandate de securitate națională, nu și pe cel al persoanelor interceptate pe baza mandatelor de supraveghere tehnică obținute în baza protocolului între PICCJ și SRI.

”Doresc să fac această declarație de presă nu ca o replică dată cuiva, ci pentru că ține de responsabilitatea Serviciului Român de Informații față de cetățenii săi, față de partenerii interni și externi. Doresc să aduc clarificări pe această cale și precizările în legătură cu cifrele vehiculate în spațiul public despre mandatele pe securitate națională. S-a vorbit în spațiul public despre, citez: ”opinii”, legat de numărul de mandate. În materie de securitate națională, SRI e extrem de riguros și are doar certitudini (…) Doresc să fac următoarele precizări: 

1. Serviciul a devenit o autoritate în domeniul interceptărilor în anul 2004. Pentru a lămuri afirmațiile în spațiul public, potrivit cărora SRI a devenit autoritate în urma unor decizii a CSAT și nu pe lege, vreau să vă aduc aminte de primul articol din Legea 14/1992, care spune: ”Activitatea SRI e organizată și coordonată de Consiliul Național de Apărare a Țării. Deci, prin lege, SRI își desfășoară activitatea prin deciziile și hotărârile CSAT; sunt obligatorii pentru noi. 

2. Datele pe care SRI le-a pus la dispoziție Comisiei de control a activiții SRI încă din luna noiembrie a 2017 au fost transmise și public în comunicatul de presă remis ieri. Reiau și aici: în perioada 11.12.2004 și 16.2.2016, numărul de mandate de sericutate națională (inițiale, prelungiri și prelucrări) solicitate de SRI a fost de 28.784. Dintre acestea, inițiale au fost 9.292. Acestea sunt cifrele exacte solicitate de SRI. Numărul de persoane pentru care au fost restrânse drepturi și libertăți în baza mandatelor eliberate de judecătorii ÎCCJ este de 20.907 persoane. Înafară de acestea, mai există și mandatele de supraveghere tehnică. Aici intră toate infracțiunile de drept comun, toate mandatele de supraveghere ale Poliției (…) Aici nu vorbim de interceptarea convorbirilor telefonice, făcută de Serviciul Român de Informații. 

3. Ieri au fost vehiculate în mass-media 3 cifre neoficiale. Am primit multe solicitări pentru a explica aceste cifre, însă este rolul celor care le-au remis să explice (…) Prima cifră: 311.000 de mandate și autorizații în total. Precizez că SRI nu a transmis niciun fel de adresă Comisiei parlamentare în care să fie menționată această cifră (…) A doua cifră: o medie de 20 de persoane interceptate pe un mandat. E o medie ineczată, dacă ținem cont că în majoritatea mandatelor SRI, de exemplu, avem una-două persoane pe mandat. A treia cifră: 6 milioane de români interceptați. Această cifră este rezultatul înmulțirii unui coeficient inexact cu o cifră neoficială de pe un blog. ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *