Skip to content
Politică

„Intervenţiile străine”, grija principală a Iranului şi a Turciei. Ali Khamenei: Duşmanii s-au unit

Washington Times

Pe fondul manifestaţiilor din Iran împotriva actualei guvernări dar şi a liderului suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, Turcia s-a arătat îngrijorată de evoluţia mişcărilor stradale, îndemnând la bun-simţ dar şi la grija vis-a-vis de „intervenţiile străine”.

Ankara a remis un comunicat prin care îşi exprimă dezaprobarea faţă de violenţele manifestate în stradă în mai multe oraşe din Iran încă de joi. Ministerul de Externe consideră necesară abordarea problemei cu bun-simţ, distrugerea proprietăţilor dar şi vătămarea corporală nefiind răspunsul: „Turcia este preocupată în legătură cu informaţiile potrivit cărora manifestaţiile (din Iran) se extind, provoacă morţi, precum şi pagube unor clădiri publice (…) Bunul simţ trebuie să prevaleze pentru a împiedica orice escaladare a situaţiei”, se arată în comunicat, conform Agerpres.ro. În mesajul transmis de Ankara, se mai arată că atât violenţa cât şi provocările trebuie evitate.

Totodată, şi liderul iranian Ali Khamenei a vorbit despre influenţele externe asupra protestelor din ţara sa, afirmând marţi că „duşmanii” republicii islamice s-au unit pentru a submina regimul de la Teheran.

„În evenimentele din ultimele zile, duşmanii s-au unit, folosindu-şi mijloacele, banii, armele politica şi serviciile lor de securitate, pentru a crea probleme regimului islamic”, după cum relatează televiziunea de stat iraniană. Totodată, liderul spiritual nu precizează cine ar fi duşmanii, însă aceştia aşteaptă o ocazie pentru a se infiltra şi pentru a lovi în poporul iranian”, scrie Agerpres.ro.

Adresându-se familiilor unor soldaţi căzuţi în război, liderul suprem Ali Khamenei spune: „Ceea ce îl împiedică pe inamic să acţioneze sunt curajul, spiritul de sacrificiu şi credinţa poporului, la care sunteţi martori”.

Autorităţile iraniene consideră responsabile pentru situaţia actuală din ţară mai multe grupări de opoziţie „contrarevoluţionare”, cu sedii în SUA dar şi în Arabia Saudită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *