INTERVIU Adrian Câciu: Digitalizarea se va întâmpla în 5-10 ani. Nimeni nu rămâne în urmă

Foto: Adrian Caciu

Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a răspuns întrebărilor PS News legate de digitalizare, implementarea, adaptarea și consecințele acesteia. De asemenea, ministrul Câciu a oferit cititorilor PS News, o opinie în ceea ce privește întârzierea facturilor în raport cu sistemul informatic. 

PS News: Domnule ministru cât de dificilă va fi implementarea proiectelor de digitalizare? Pentru că dacă Estoniei și altor state le-au luat 20 de ani, cum se vor desfășura lucrurile la noi?

Adrian Câciu: Implementarea va fi mult mai ușoară decât ne închipuim. Dacă celelalte state au avut nevoie de 20 de ani, noi nu trebuie să stăm tot atât de mult. Totul e să învățăm bunele practici de la ceilalți. Știți care este cea mai mare problemă în această luptă cu viteza? Reticența la schimbare.

Această problemă nu este doar administrativă, ci și socială. Noi nu avem o viteză de adaptare direct proporțională cu viteza de schimbare a lumii. La momentul acesta lumea se schimbă mult mai repede decât viteza noastră de adaptare ca oameni.

PS News: Totuși, nu putem nega că avem si o problemă administrativă…

Adrian Câciu: Sigur, avem o problemă și administrativă, dar avem o problemă și în societate: să înțelegem cât de necesar este să ne adaptăm rapid. Ultimii 3-4 ani ne-au cam învățat să trecem foarte rapid de la mai bine la mai puțin bine, am trecut și prin pandemie. Mai nou, vorbeam cu antreprenorii. 80% dintre antreprenori n-au prins inflația, 80% din companii nu au prins inflația istorică pe care o avea România, de 20% de 40% . Am avut și 200% inflație. Nu sunt obișnuiti cu aceste șocuri. Acum le trăiesc și evident au această nevoie de a învăța cum să se adapteze rapid la situație.

PS News: Adaptarea aceasta vine prin soluții.

Adrian Câciu: Așa este. Soluțiile trebuie să fie smart, să le oferim și noi, ca stat, dar și împreună, ca societate, să găsim soluții sau dialogul să ne ducă către soluții.

PS News: Domnule ministru, revoluția digitală va duce, în următorii ani, la o schimbare semnificativă pe piața forței de muncă. Se vor pierde milioane de locuri de muncă la nivel global.

Adrian Câciu: Provocarea digitală pentru întreaga omenire este un prim subiect, dar acest lucru se va întâmpla în 5-10 ani și la nivel mondial și la nivel european și la nivel național. Nimeni nu rămâne în urmă. Societatea s-a schimbat fenomenal față de anii 2000, față de anii ‘90, față de anii ‘50, din secolul trecut. Nu a rămas nimeni fără un nou loc de muncă. S-au găsit alte profesii. Unele profesii se transformă, unele dispar, altele se nasc. Oamenii își vor găsi întotdeauna o nouă ocupare și preocupare, iar statele vor duce această forță de muncă activă către noile zone de de interes sau în zonele în care noile tipuri de de profesii se nasc în fiecare zi. Dacă observați, în fiecare zi apar noi specializări, noi activități.

PS News: Revenind la digitalizare. După declanșarea crizei energiei, mulți dintre noi ne-am confruntat cu problema facturilor de energie electrică venite cu întârziere. S-a spus că de vină este este sistemul informatic care fie că nu face față unui volum prea mare, ori din cauza unor modificări în informațiile de facturare.

Adrian Câciu: Acolo unde s-au mai greșit facturile, eu cred că cei care au greșit au avut un interes să încurce oamenii. Cred că acum, toată lumea vede altfel discuția de anul trecut… că se distorsionează piața atunci când statul intervine, că nu bine în economia de piață să intervii atunci când cresc prețurile (prețurile crescuse de 10, 20, 100 de ori în anumite zone pe energie și gaz). Ați văzut chiar unele articole care vă relevă realitate: câțiva speculanți au făcut miliarde de euro pe seama dumneavoastră(și noastră, că noi nu trăim în altă țară). Adică această chestiune care mai mult încurcat,(n.r. despre emiterea întârziata a facturilor) n-aș pune-o pe seama digitalizării. Aș pune-o pe faptul că, știți cum este, trei (n.r. oameni) se prind  dar zece nu. Dar acesta este un subiect trecut și cred că au înțeles și acei speculanți că în România nu se mai poate face chiar orice.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL