INTERVIU Agricultor francez: Ne zbatem între a produce și a respecta condițiile de mediu impuse de UE

Foto: France3

După pauza din weekend, fermierii francezi au reluat, astăzi, 29 ianuarie, protestul, propunându-și „asediul” Parisului prin „puncte de blocare” pe principalele drumuri care duc spre capitală. Despre nemulțumirile agricultorilor francezi, redactorii PS News au obținut mai multe informații printr-un interviu exclusiv cu Jean de Balathier, președintele Cooperativei Agricole ARA din regiunea Rhône-Alpes, France.

Foto: Referance Agro

PS News:  Iată, domnule Jean de Balathier, că fermierii francezi sunt în stradă, continuând protestele, în zona pariziană, chiar dacă premierul, Gabriel Attal a declarat că are în vedere măsuri „suplimentare”, la nivel național și european, pentru a proteja fermierii împotriva concurenței neloiale din alte țări care nu sunt supuse acelorași constrângeri de reglementare.

Jean de Balathier: Din punctul nostru de vedere, al cooperativelor agricole, noi susținem manifestanții. Promisiunile nu sunt suficiente. Avem nevoie de măsuri clare,  în special pe ceea ce înseamnă simplificarea legii. Furia fermierilor este legitimă, iar situația lor este legată de politici publice nedrepte și comerț neloaial care îi pun în competiție cu fermierii din alte țări care nu sunt supuși acelorași reguli.

PS News: Care sunt veniturile gospodăriilor agricole (adică o familie cu minimum 2 persoane care se ocupă cu activități agricole)?

 Jean de Balathier: Da, ați subliniat un punct important: avem nevoie de creșterea remunerației agricultorilor.  Veniturile variază în funcție de poziția geografică și de tipul producției . Unii, cred că 10% dintre aceștia, au un venit anual mai mare de 100.000 de euro, în timp ce fermierii mici au sub 14.000 de euro în fiecare an.

PS News: Și asta în condițiile în care prețurile au crescut în întreaga Europă, dle Balathier. De asemenea, războiul din Ucraina perturbă fluxurile cu importuri uriașe în Europa ceea ce duce la scăderea prețurilor.

Jean de Balathier: Dacă prețurile energiei au explodat, costurile inputurilor au crescut, la fel și cele cu forța de muncă sau prețurile furajelor, preturile produselor agricole franceze au scăzut din cauza de concurență neloială.  Importurile din Ucraina alimentează nemulțumirea fermierilor. Competiția la care sunt supuși fermierii în Franța ca și cei din restul Uniunii Europene, confruntați cu sosirea produselor ucrainene, trebuie să înceteze. Ni se cer produse agro-alimentare naturale, de calitate, din proximitate, dar noi importăm produse care nu au standardele noastre. De exemplu, în Franța, crescătorii de păsări de curte, care au suferit din plin din cauza inflației costurilor de producție, se plâng și ei de importurile de pui din Ucraina. Puiul din Ucraina se vinde cu 3 EUR/kg față de 7 EUR/kg pentru un pui francez. În plus, standardele de producție sunt mai puțin exigente. Ucraina, care nu aparține UE, nu este supusă acelorași reguli. Din acest punct de vedere, avem un tratament inegal și vrem ca acesta să înceteze.

PS News: Plus faptul că pentru țările vecine cu Ucraina, cum este România, produsele, în loc să tranziteze, rămân în țară.

Jean de Balathier: Da, fermierii din țările limitrofe, românii, ungurii, polonezii, bulgarii critică faptul că o parte din producția ucraineană rămâne pe teritoriul lor. Și asta este o situație ironică: grâul românesc, de exemplu,  este în competiție, în propria țară, cu grâul ucrainean.

PS News: Ce soluții întrevăd fermierii francezi, în fața concurenței ucrainene?

Jean de Balathier:  O soluție ar fi instituirea de cote pentru limitarea produselor ucrainene, nu doar în Franța, ci  în Uniunea Europeană. Putem importa, dar produsele pe care le importăm trebuie să respecte aceleași reguli ca ale noastre. De altfel în timpul discuțiilor de la Bruxelles de marți, 23 ianuarie, s-au propus și niște mecanisme de „salvgardare”.

PS News: Ce alte revendicări au agricultorii din țară dumneavoastră? O mare parte dintre ele este identică cu cele ale fermierilor din România.

Jean de Balathier: Refacerea terenurilor prin obligativitatea de a nu cultiva, pe ele, nimic, problema folosirii pesticidelor, normele impuse care să respecte standardele de mediu (necesitatea schimbării legilor privind tranziția verde), autorizații administrative, subvenții la motorină, înlesniri fiscale ( simplificarea etapelor de obținere a subvențiilor). Fermierii au aceeași neliniște cu privire la viitorul lor, împărțit între a produce și exporta și constrângerile de mediu pentru a reduce impactul CO2 asupra biodiversității şi climei.

PS News: Există riscul de a bloca activitatea economică din cauza blocajului agricultorilor?

Jean de Balathier: Eu nu cred. Francezii au experiență cu blocarea drumurilor, ne descurcăm. Important este ca vocea fermierilor să fie auzită și lucrurile să-și găsească rezolvare.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: