Skip to content
Republica Moldova

INTERVIU Alegeri prezidențiale în R. Moldova. Siegfried Mureșan, vicepreședinte PPE: Prezența mare la vot înseamnă victoria candidatului proeuropean Maia Sandu

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, vicepreşedinte al grupului PPE, a declarat că o prezență mare la alegerile prezidențiale din R. Moldova înseamnă victoria candidatului proeuropean Maia Sandu. „Decizia le aparține în continuare cetățenilor Republicilor Moldova și în turul doi al alegerilor prezidențiale. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să iasă la vot”, spune acesta.

Totodată, liberalul atrage atenția că R. Moldova are nevoie de o justiției independentă care să poată să-și facă datoria și să-i ancheteze pe toți cei suspecți de încălcarea legilor din țară.

PS News: Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, învingându-l pe Igor Dodon. Ce șanse are să obțină președinția R. Moldova?

Siegfried Mureșan: Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale pentru că cetățenii Republicii Moldova vor o schimbare. Igor Dodon și-a arătat limitele în cei patru ani de mandat. Oamenii vor acum un președinte care să modernizeze țara, să reformeze sistemul administrativ, să aducă prosperitate și dezvoltare economică, un președinte care să combată corupția. Decizia le aparține în continuare cetățenilor Republicilor Moldova și în turul doi al alegerilor prezidențiale. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să iasă la vot. Prezența mare la vot înseamnă victoria candidatului proeuropean Maia Sandu.

PS News: Va fi R. Moldova mai aproape de Europa, implicit de România, cu Maia Sandu președinte?

Siegfried Mureșan: Da. Maia Sandu este un om politic cunoscut, respectat și apreciat atât la nivel european cât și în România. Maia Sandu este un om politic capabil să obțină rezultate concrete pentru cetățenii Republicii Moldova din dialogul cu partenerii internaționali. Republica Moldova are nevoie de un președinte care va fi primit peste tot în lume. Am văzut în cei patru ani cu Igor Dodon că izolarea aduce sărăcie. Maia Sandu, în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova, a dat dovadă că poate coopera de la egal la egal cu președinții și prim-miniștrii din toată lumea. A deblocat pentru Republica Moldova sprijin internațional care a fost blocat pe parcursul multor guvernări anterioare.

PS News: Ce ar însemna pentru R. Moldova încă 4 ani cu Igor Dodon președinte?

Siegfried Mureșan: Izolare, sărăcie, stagnare, incertutidine, lipsa modernizării și plecarea tinerilor din țară. Exact ceea ce s-a văzut și în ultimii 4 ani.

PS News: Credeți că învingerea lui Igor Dodon va fi urmată de anchete ale procuraturii pe numele fostului președinte al statului, după anchetele din ultima perioadă?

Siegfried Mureșan: Nu comentez decizii sau acțiuni ale justiției, cu atât mai puțin potențiale acțiuni ale justiției. Ce pot spune este că Republica Moldova are nevoie de o justiției independentă care să poată să-și facă datoria și să-i ancheteze pe toți cei suspecți de încălcarea legilor din Republica Moldova.

PS News: Renato Usatîi, care a obținut 16,90% din voturi, a declarat că a avut săptămâna trecută o discuţie telefonică cu Maia Sandu, dar și o întrevedere cu aceasta. El a recunoscut că va condiționa susținerea pentru candidata pro-europeană de dizolvarea Parlamentului, despre care spune că este „nereprezentativ”, dar şi de rezolvarea problemei cetățenilor moldoveni din diaspora. Asocierea Maiei Sandu cu Renato Usatîi pentru turul doi al alegerilor prezidențiale ar fi „o soluție imorală” pentru formațiunile pro-europene din R. Moldova?

Siegfried Mureșan: Oamenii care l-au votat pe Renato Usatîi în primul tur al alegerilor prezidențiale sunt cetățenii Republicii Moldova care, la fel ca toți ceilalți, au nevoie de o schimbare. Este foarte important ca acești oameni să poată face alegerea corectă și în turul doi, o alegere în favoarea candidatului care va ancheta furtul miliardului, iar cei vinovați vor fi trași la răspundere, un candidat care va putea reforma sistemul judiciar și va aduce mai multă transparență în administrație, un candidat care va aduce stabilitate economică și va crea noi locuri de muncă.

Amintim că Maia Sandu şi preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, se vor întâlni în turul doi în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Asta după ce cei doi concurenţi electorali au obţinut cele mai multe voturi în scrutinul din 1 noiembrie.

Ca şi în alegerile din 2016, şi de această dată marea bătălie s-a dat între candidatul proeuropean Maia Sandu, care a obţinut 36,16% din voturi, şi candidatul prorus Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din voturi. Prin urmare, şi în alegerile din 15 noiembrie moldovenii vor trebui să aleagă între Vest şi Est.

Marea surpriză a acestor alegeri a fost primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a obţinut circa 16.9% din voturi, fiind urmată de Violeta Ivanov, candidată din Partidului Şor, condus de deputatul fugar Ilan Şor – 6,49%. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a fost votat de 3,26% din alegători, iar liderul PUN, Octavian Ţîcu, de 2%, urmat de candidatul PLDM, Tudor Deliu, care a luat 1,37%, Dorin Chirtoacă – 1,2%.

Renato Usatîi își cheamă alegătorii să voteze împotriva lui Dodon pe 15 noiembrie

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi a îndemnat alegătorii să voteze contra lui Igor Dodon în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă.

Nu pot să permit ca un „kuliok” să conducă încă patru ani cu Republica Moldova”, a spus politicianul, citat de deschide.md. Potrivit lui Usatîi, deși el nu este un susținător fidel al Maiei Sandu, acesta nu a auzit nimic despre implicarea liderului PAS în anumite scheme ilegale. „Înțeleg că suntem oameni diferiți cu Maia Sandu. Avem metode diferite, dar un scop”, a declarat el.

DETALII AICI: R. Moldova: Renato Usatîi își cheamă alegătorii să voteze împotriva lui Dodon pe 15 noiembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *