INTERVIU Ambasadorul Italiei la București: Comunitatea românilor contribuie cu până la 2% la PIB-ul Italiei

Italia
Sursa foto: Pixabay

Diaspora românească din Italia contribuie cu până la 2% la PIB-ului Italiei, fiind un exemplu de integrare, spune, într-un interviu pentru Profit.ro, ambasadorul Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni. Potrivit acestuia, companiile italiene au nevoie de unele adaptări la noua legislație fiscală, dar sunt în continuare interesate să investească în domenii precum infrastructură, proiectare/ inginerie, energie și chiar apărare, în timp ce Italia are nevoie de forță de muncă în construcții și industria manufacturieră calificată.

Guvernele român și italian au semnat recent, la Roma, o serie de memorandum-uri de colaborare în mai multe domenii, inclusiv în domeniul turismului, într-un context în care numărul cetățenilor italieni care vizitează România este în creștere accentuată. În București, pentru aceștia, complexul Therme reprezintă o atracție deosebită.

De ce este important: La Roma a avut recent loc, după 13 ani de pauză, a treia ședință comună a guvernelor Italiei și României, ocazie cu care au foste semnate memorandumuri de colaborare în domeniul formarea funcționarilor publici, securitate cibernetică, turism, antreprenoriat și IMM-uri. Cu acest prilej, compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a încheiat un memorandum de înțelegere cu agenția de credit de export a statului italian, Servizi Assicurativi del Commercio Estero (SACE), și cu divizia nucleară a producătorului italian de echipamente și agregate pentru industria energetică Ansaldo, controlat de banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP), ″pentru a avansa dezvoltarea și finanțarea″ retehnologizării unității 1 de la Cernavodă și construirii reactoarelor 3 și 4.

Reporter: În opinia dumneavoastră, care sunt cele mai importante rezultate ale ședinței de guvern comune a guvernelor României și Italiei, care a avut loc la Roma?

Ambasador: A fost vorba de o reuniune interguvernamentală de mare importanță, care, din diferite motive, nu mai avusese loc de 13 ani, din 2011. A fost prima reuniune interguvernamentală găzduită de Cabinetul italian, prezidat de Georgia Meloni, are loc în anul în care Italia deține președinția G7, iar formatul reuniunii, cu cei doi premieri și câte 6 miniștri de fiecare parte, exprimă amplitudinea, vastitatea și profunzimea parteneriatului nostru strategic. Ședința comună a permis actualizarea declarației comune asupra parteneriatului strategic consolidat dintre cele două țări, la 26 de ani de la lansarea acestuia, prin adaptarea sa la vremurile prezente, deschizând noi arii de colaborare.

Din perspectivă economică, aș dori să evidențiez memorandumul semnat între miniștrii Oprea și Urso pentru schimbul de bune practici în susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, care caracterizează economiile din ambele țări, iar apoi un acord important cu privire la securitatea cibernetică, document relevant pentru că Bucureștiul găzduiește centrul european în domeniu, care își începe activitatea și este condus de un funcționar italian.

Investițiile din energie – România și Italia pot deveni două hub-uri

Reporter: Cu acest prilej, Nuclearelectrica a perfectat o nouă colaborare cu Ansaldo, pe baza unei finanțări acordate de o agenție de stat italiană. Vedeți în viitorul apropiat și alte investiții importante în domeniul energetic din partea companiilor italiene?

Ambasador: Văd în primul rând confirmarea unui model de colaborare de succes, pentru că Ansaldo este prezent în România de la începutul anilor 80, de când s-a construit centrala de Cernavodă, și a participat constant la activitățile de dezvoltare a energie nucleare din România. Deține drepturi de proprietate intelectuală, să spunem, cu privire la construcția reactorului.

A fost semnat la Roma un memorandum important între agenția italiană de garantare a creditelor pentru export SACE cu Nuclearelectrica și Ansaldo Energia, pentru a contribui la structurarea unei linii de finanțare în măsură să susțină lucrările pentru prelungirea vieții reactorului nr. 1 și pentru construcția reactoarelor nr. 3 și nr. 4. Este vorba în total de 2 miliarde de euro, o sumă importantă, și cred că din partea Guvernului României există recunoștință și apreciere depline pentru această importantă contribuție, care vine din partea italiană. În același timp, Ansaldo reconfirmă competențele și capacitățile sale de a contribui la dezvoltarea sectorului energetic din România, însă nu doar în sectorul energie nucleare, unde, printre altele, este experimentat un nou timp de reactor, cu fuziune de plumb, ci și în domeniul centralelor pe gaz în cogenerare, unde există un interes al Ansaldo, în sectorul energiei regenerabile, unde avem o mulțime de investitori medii italieni, cât și în sectorul de gaz.

Reporter: În privința centralelor pe gaz, de care Ansaldo este interesată, care sunt ultimele evoluții?

Ambasador: Ansaldo este interesată să participe la anumite licitații lansate de Ministerul Energiei. Sunt circa 6 astfel de proiecte, dar inițial vor fi lansate licitațiile pentru 3 centrale, iar Ansaldo deține toate competențele, toate tehnologiile pentru a construi o filieră care să fie în măsură să asigure o modernizare concretă din punct de vedere tehnologic și din punct de vedere al competențelor profesionale și ocupaționale în regiunile din România interesate în aceste proiecte.

Posibile investiții în apărare. Domeniile de interes și dificultățile din România pentru companiile italiene

Reporter: În contextul războiului din Ucraina, au existat discuții bilaterale cu privire la o colaborare în industria de armament?

Ambasador: Cred că, asemenea sectorului energetic, și în domeniul apărării, Italia și România au un mare potențial de exploatat. Ambele state trebuie să majoreze nivelul cheltuielilor de apărare. România a făcut-o deja într-o măsură considerabilă, a asigurat deja pachete consistente de ajutor, de asistență militară Ucraine, noi o facem, de asemenea. Din punct de vedere politic, a fost reconfirmat din partea premierilor Ciolacu și Meloni un sprijin la toate nivelurile pentru Ucraina.

E clar că putem conlucra pentru a construi o filieră de producție de muniție, în sectorul de drone, în sectorul echipamentelor navale și chiar în sectoare mai inovative, și mă gândesc la industria aeronautică, la un viitor program în privința elicopterelor, care va fi lansat de către armata română. Ceea ce pot spune cu siguranță este că din partea companiilor italiene există întotdeauna disponibilitatea de a asigura o importantă modernizare tehnologică și ocupațională în România.

Oportunități pentru români în Italia. Atracții turistice pentru italieni în România

Reporter: Pentru antreprenorii români și pentru români, în general, care ar fi acum oportunitățile de afaceri și ce locuri de muncă mai sunt disponibile în Italia?

Ambasador: Cred că există posibilități ample, iar obiectul guvernului român este de vedea creșterea acestor investiții în Italia. Cred că în atâtea sectoare, pornind de la cel al construcțiilor, unde s-au făcut multe, dar există loc de creștere, noi vedem o comunitate română în Italia, diaspora, foarte dinamică, bine integrată care contribuie deja cu câteva puncte procentuale la PIB-ul italian. Este nevoie de locuri de muncă în diverse sectoare, nu doar în construcții sau îngrijirea persoanelor, ci în domenii care necesită un nivel tot mai ridicat de calificare, precum industria de artizanat și alte profesii. Apoi, ținând cont de faptul că economia italiană este o economie puternic externalizată, trebuie avute în vedere acele segmente mai profitabile, legate de renovarea imobilelor, patrimoniului edilitar și de turism, sectoare esențiale pentru economia italiană.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: