Ambasadorul Republicii Moldova la București, E.S. Victor Chirilă a vorbit despre sectorul energetic al Republicii Moldova și al Transnistriei într-un interviu acordat în exclusivitate pentru PS News. Excelența Sa ne spune, printre altele, că Transnistria va trebui, până la sfârșitul acestui an sau începutul celui viitor, să se alimenteze din surse alternative de gaz, ceea ce înseamnă că va apela la Republica Moldova să o asiste în procurarea de gaze naturale de pe piețe alternative.
De asemenea, întrebat dacă cetățenii moldoveni sunt îngrijorați de posibilitatea anexării Transnistriei la Federația Rusă, E.S. Victor Chirilă mărturisește că există o anumită îngrijorare din cauza, în special, a imprevizibilității politicienilor din regiune.
„În ultimii 2 ani avem un proces tot mai accelerat de interconectare în domeniul energetic cu România datorită gazoductului Iași-Ungheni- Chișinău și de asemenea conductelor transbalcanice. Am reușit să ne debarasăm de dependența în domeniul de gaze naturale, de Federația Rusă.
Acest lucru este de aproape 2 ani. La lansarea acestui război ilegal împotriva Ucrainei de către Federația Rusă, Republica Moldova era dependentă 100% de importurile de gaze naturale din Federația Rusă”.
Transnistria va trebui să se alimenteze cu gaze din surse alternative, la sfârșitul acestui an
„Doar regiunea transnistreană consumă gaze naturale din Federația Rusă. Dar acest lucru probabil se va termina fie la sfârșitul acestui an, fie la începutul anului viitor, când Ucraina, mai mult decât probabil nu va reînnoi acordul de tranzit de gaze naturale din Federația Rusă spre regiunea Transnistreană.
Și atunci, regiunea va trebui să se alimenteze din surse alternative, ceea ce înseamnă că va apela la autoritățile constituționale ale Republici Moldova să o asiste în procurarea de gaze naturale de pe piețe alternative”.
Transnistria, datorie de peste 8 miliarde de dolari la Gazprom. Republica Moldova nu recunoaște această datorie
„Ori acest lucru înseamnă că regiunea transnistreană va trebui să achite pentru gaze naturale, ceea ce nu face, în prezent. Și din această cauză, evident se acumulează datorii imense către Gazprom.
Actualmente, această cifră se ridică la peste 8 miliarde de dolari.
Evident, Republica Moldova nu recunoaște această datorie. Federația Rusă consideră că această datorie este a Republicii Moldova, dar noi vom ajunge și vom clarifica și acest lucru. Evident că vom apela la instituțiile europene, la Curțile internaționale pentru a judecă acest caz. Și noi credem că vom avea succes, pentru că și Consiliul Europei și alte instanțe au recunoscut nu o singură dată că regiunea transnistreană este controlată în totalitate de Federația Rusă”.
Există o anumită îngrijorare în Republica Moldova, pentru că avem de-a face cu niște politicieni imprevizibili
„Pentru regiunea transnistreană este o decizie iresponsabilă si foarte periculoasă, pentru ei, pentru că poate să ne implice în acest război din Ucraina.
Obiectivul nostru este să menținem stabilitatea în Republica Moldova, în regiunea transnistreană și să rezolvăm acest conflict pe cale pașnică, pe calea dialogului politic și să găsim compromisuri.
Există o anumită îngrijorare pentru că avem de-a face cu niște politicieni, uneori imprevizibili, să-i spunem, in regiunea asta, mai ales că sunt dependenți și controlați totalmente, unii, de Federația Rusă sunt și remunerați de Federația Rusă. Avem o un contingent militar rus de peste 1500 de de soldați, servicii secrete care sunt evident controlate de Federația Rusă”.
Reamintim că la congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.
Declarația a fost făcută de opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba, citat de INFOTAG, potrivit Deschide.md.
Astfel, Ciorba a atras atenția la faptul că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală. Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul să fie dată chiar de la Moscova.
Ciorba presupune că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.
Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent acolo împotriva așa ziselor presiuni economice ale R. Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului.
„De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria”, a mai declarat Ciorba.
El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.
„Doamna președinte Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat constant cu faptul că Rusia va lovi teritoriul R. Moldova. Dar dumneavoastră nu ați luat în calcul faptul că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârșitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a împăca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, creșterea apetitului agresorului”, a conchis Ciorba.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News