Skip to content
Republica Moldova

INTERVIU Andrei Năstase, după sprijinul anunțat de Iohannis pentru R. Moldova: Fratele se cunoaște și la nevoie, iar România a fost de fiecare dată alături de noi

Într-un interviu pentru PS News, Andrei Năstase, liderul platformei DA a mulțumit României pentru măsurile de sprijin anunțate de președintele Iohannis în vizita din R. Moldova. „Fratele se cunoaște și la nevoie, iar România a fost de fiecare dată alături de Moldova când a fost nevoie, chiar dacă Dodon și ai săi au avut de multe ori poziții dezonorante față de România”, spune Năstase.

Totodată, liderul Platformei DA susține că nu există provocare politică mai mare astăzi pentru Republica Moldova decât generarea unui Guvern și a unei majorități parlamentare care să fie de partea oamenilor și să susțină agenda populației.

PS News: Domnule Năstase, cum ați perceput dumneavoastră vizita președintelui Iohannis la Chișinău? Ce înseamnă sau ce poate însemna ea pentru relația dintre Republica Moldova și România?

Andrei Năstase: Întâlnirea dintre cei doi președinți este un semn de normalitate, despre care am anunțat încă înainte de alegeri. Ce s-a întâmplat în acești ultimi patru ani, când nu a existat practic cooperare între Moldova și România la nivelul celei mai înalte funcții din stat, a demonstrat cât de izolat era Dodon. În plus și cel mai important, relația prezidențială inexistentă nu a permis, din păcate, valorificarea economică, socială și politică a relației privilegiate dintre cele două state. Personal, am vorbit în timpul campaniei prezidențiale recente despre urgența revitalizării relației bilaterale și mă bucură mesajul politic puternic pe care îl transmite această primă vizită, în noul mandat prezidențial, a unui șef de stat la Chișinău.

Vreau să mulțumesc și eu României pentru măsurile anunțate de președintele Iohannis, pentru că astfel vom putea trece mai ușor și mai repede prin criza sanitară și economică grea prin care trece țara. Fratele se cunoaște și la nevoie, iar România a fost de fiecare dată alături de Moldova când a fost nevoie, chiar dacă Dodon și ai săi au avut de multe ori poziții dezonorante față de România. Că vorbim de vaccinuri, de echipamente medicale, de sprijinul pentru agricultori și societatea civilă, de burse de studii sau de coordonarea luptei anti-corupție, toate acestea sunt vești bune pentru cetățenii Republicii Moldova.

PS News: Pe ce considerați că ar trebui să se concentreze agenda bilaterală? 

Andrei Năstase: Sunt patru ani în care se poate construi enorm în relația bilaterală dintre România și Moldova, iar Moldova poate face cu adevărat un pas hotărât către integrare europeană și creșterea nivelului de trai. Avem o agendă bilaterală densă, ea a fost ieri schițată de președintele Iohannis, care trebuie pusă rapid în practică de Guverne și Parlamente.

Amintesc doar câteva puncte, care sunt coerente cu intenția exprimată ieri de extindere a domeniilor de cooperare privind grantul nerambursabil. Interconectarea energetică trebuie dusă mai departe, pentru a reduce dependența de energia dinspre Est și pentru a permite facturi mai mici pentru moldoveni. Vorbesc aici atât despre gaze naturale, cât și despre energie electrică. Firmele românești și europene trebuie încurajate cu garanții reale să vină să investească în Moldova, pentru a genera locuri de muncă și salarii bune. Este nevoie de predictibilitate pentru cine vrea să facă business corect în Moldova. Infrastructura de transport și comunicații poate fi îmbunătățită pentru a face și mai facil contactul dintre cele două țări. S-a vorbit despre reducerea tarifelor la roaming, se vorbește despre o autostradă Iași-Chișinău care să lege direct Moldova de Vest, sunt ambele proiecte ambițioase de pus cât mai repede în practică. În plus, cooperarea culturală și în educație poate fi de asemenea accelerată, pentru că aceasta este fundația cea mai solidă a cooperării dintre cele două popoare.

PS News: Spuneați mai devreme despre sarcina Guvernelor și Parlamentelor celor două țări de a pune în practică deciziile luate de cei doi președinți. Sunteți optimist în legătură cu acest lucru, mai ales dacă este să ne uităm la situația politică de la Chișinău?

 

Andrei Năstase: În România, există unitate și bună cooperare între cele trei instituții esențiale: președinție – Parlament – Guvern. Este un semn foarte bun, pentru că atât Președintele Iohannis, cât și majoritatea parlamentară formată în jurul PNL sunt susținători, atât cu vorba, cât și cu fapta, ai integrării europene a Republicii Moldova, ai curățării țării de corupție și ai dezvoltării și creșterii nivelului de trai la Chișinău.

În Moldova, din păcate, la acest moment avem doar un președinte pro-european, pro-reforme și pro-dezvoltare. Nu avem o majoritate parlamentară reformistă, iar, după cum știm foarte bine, Guvernul și-a dat demisia cu o zi înainte de începerea mandatului noului președinte, aruncând țara în haos. De la pierderea alegerilor de către Dodon, tot ce a făcut actuala majoritate parlamentară a fost să înrăutățească situația în țară, să distrugă relația cu partenerii externi și să voteze scheme de corupție, care vor pune în pericol populația. Amintesc aici doar de modificările la legea farmaciei, care sunt o amenințare pentru sănătatea publică, dar și despre legea toxică legată de statutul limbii ruse, care creează tensiuni gratuite în societate. Socialiștii caută să fure schimbarea pe care au votat-o oamenii în noiembrie. Nu au înțeles nimic din alegerile din noiembrie și vor să se mențină la putere prin învrăjbirea moldovenilor, prin falimentarea țării și prin protejarea rețelelor de corupție și crimă organizată.

Socialiștii, după ce au pârjolit țara, vor căuta să dea vina pe noua președintă. Soluția este cea a organizării alegerilor anticipate, iar noi, cei din Platforma DA, credem că doar așa putem ajunge la un Parlament legitim și la o guvernare care să reflecte dorința oamenilor de schimbare.

PS News: Este pandemie, țara trebuie totuși guvernată. Cum vedeți dumneavoastră soluția ieșirii din acest impas politic?

Andrei Năstase: Sunt de acord că nu putem pune lacătul pe țară pentru următoarele luni, trebuie găsite soluții pentru ca lunile următoare să aducă o viață mai bună pentru moldoveni, nu o înrăutățire a situației. Este atributul noului președinte ca, după consultarea partidelor politice care s-a întâmplat luni, să vină cu soluții politice și de administrare a țării care să vină în sprijinul moldovenilor. Avem încredere că aceste soluții vor veni rapid, pentru a permite guvernarea, într-o formă sau alta, a țării de la 1 ianuarie. Noi vom asigura toată susținerea pentru schimbarea felului în care este guvernată Moldova.

Dar un lucru important trebuie spus. Atât România, cât și Uniunea Europeană și-au arătat susținerea pentru Republica Moldova, va fi foarte important sprijinul sanitar și financiar care va veni dinspre partenerii de dezvoltare pentru a menține stabilitatea socială și economică în Moldova în următoarele luni, până la organizarea alegerilor anticipate și imediat după organizarea lor. Cei care își doresc o Moldovă în haos pentru a putea beneficia politic și electoral – pentru că acesta este planul lui Dodon, al lui Shor şi Plahotniuc – nu vor avea succes.

PS News: Sunteți optimist în legătură cu destinul Moldovei din următoarele luni?

Andrei Năstase: Sunt precaut optimist și știu că de implicarea noastră, a celor care își doresc cu adevărat o Moldovă europeană și dezvoltată, depinde ce se va întâmpla în următoarele luni.

Știu că Moldova are atât resursele interne (și s-a văzut în alegerile prezidențiale câtă dorință de schimbare și bună guvernare există în țară și în diaspora), cât și susținerea externă pentru a trece printr-o perioadă grea din punct de vedere sanitar, economic și social. În politica internă sper că va exista înțelepciunea de a găsi formule politice pentru a susține agenda noului președinte. Noi, cei din Platforma DA, vom fi activi în conturarea unei agende pro-reformă și a unei noi majorități parlamentare curate, democratice și eficiente.

Nu există provocare politică mai mare astăzi pentru Republica Moldova decât generarea unui Guvern și a unei majorități parlamentare care să fie de partea oamenilor și să susțină agenda populației. Ca lider politic, eu voi fi de fiecare dată acolo pentru a susține ceea ce trebuie și ceea ce este bine pentru Moldova

——————————————————————————————————————————————-

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la Chişinău, unde l-a primit pe Klaus Iohannis, că din acest moment începe „o nouă etapă în cooperarea bilaterală” cu România. La rândul său, Klaus Iohannis a subliniat că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova. În acest sens, el a anunțat un nou pachet de sprijin din partea țării noastre care include până la 200.000 de doze de vaccin anti-Covid.

1 comentariu la “INTERVIU Andrei Năstase, după sprijinul anunțat de Iohannis pentru R. Moldova: Fratele se cunoaște și la nevoie, iar România a fost de fiecare dată alături de noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *