Andrian Cheptonar, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a vorbit – în exclusivitate pentru PS NEWS – despre cum se vede scandalul legat de George Simion și agenții ruși în Republica Moldova. El a explicat în ce condiții pot fi desecretizate informațiile care au aprins România, dar a amintit și de exemplul unionistului Iurie Roșca, care s-a dovedit a fi omul Kremlinului. „Sunt sigur că poporul României are inteligență suficientă și are candidați din care să aleagă, care nu pot fi bănuți de colaborare cu serviciile rusești”, spune politicianul de peste Prut.
De ce este interzis, de fapt, George Simion în Republica Moldova și Ucraina?
Nu pot să vorbesc despre motivele din Ucraina, cunosc doar detaliile pe care le-am citit în presă, dar despre Republica Moldova țin să accentuez că George Simion a fost interzis încă din perioada guvernărilor anterioare. Atunci s-a constatat că venirile lui în republică sau tentativele de a veni în R. Moldova aveau loc de bază doar cu precădere când în țară erau proteste sau perioade cu tentative de a destabiliza situația în țară. Atunci când era nevoie de calm apărea de cele mai multe ori George Simon la vamă. Crea conflicte cu Poliția de Frontieră sau cu serviciul roman și încerca să facă scandal din nimic.
Pe lângă acestea au fost mai multe indicii despre faptul că acțiunile sale sunt coordonate sau, cel puțin, sunt în interesul serviciilor speciale ale Federației Ruse sau a Kremlinului, în general, și a fost luată această decizie, care ulterior a fost prelungită de două ori, inclusiv de către autoritatea deja în guvernare pe care eu o reprezintă în prezent.
Aveți informații sau ați auzit de întâlniri ale lui George Simion cu agenți GRU sau FSB?
Eu în calitate de parlamentar nu pot să am acces la lucrările agențiilor de informații. Dacă aceste date există, ele nu au fost făcute publice în Republica Moldova sau în România, nici eu nu pot să vorbesc despre ele ca despre înregistrări. Deci nu putem vorbi despre așa ceva la momentul dat. Asta nu înseamnă că ele nu există sau că există. Doar că nu sunt informații care sunt făcute publice și eu nu le pot comenta acum.
Desecretizarea în acest moment a informațiilor despre George Simion ar putea fi considerată o ingerință în campania electorală din România
În ce condiții s-ar putea face desecretizarea acestor informații? Ar putea Republica Moldova să facă ceea ce încă nu poate face România?
Trebuie să fie o decizie a serviciilor de informații, dar pentru Republica Moldova, pentru noi nu este nevoie să facem aceste lucruri publice, noi avem această putere discreționară de a permite sau nu intrarea unui cetățean străin pe teritoriul statului nostru. Iar publicarea unor asemenea informații de către o agenție a Republicii Moldova în prezent, în contextul companiei electorale, ar putea fi catalogată drept ingerință în campania electorală și, cu siguranță, asta nu ar fi logic să se întâmple în următoarea perioadă.
Asta înseamnă că și premierul nostru e blocat în a face publice acele informații primite din Moldova?
Mai degrabă că da, deoarece cooperarea serviciilor în general se face în tăcere. De obicei sunt informații care nu iubesc lumina reflectoarelor, să spunem. Dacă noi în Republica Moldova am văzut ieșiri ale directorului SIS, în care a expus informații la nivel general, note analitice despre ce face Federația Rusă ca să influențeze alegerile în R. Moldova, nu sunt sigur dacă am văzut această practică și în România, în care serviciul de informații să vină, într-un context politic, să facă asemenea informări publice. Și asta tot este ok. În general, serviciile de informații nu ar trebui să fie comunicatori proactivi în perioada preelectorală.
În cazul nostru a fost nevoie, pentru că Federația Rusă a desfășurat foarte multe activități, foarte ostile, și cetățenii trebuiau preveniți de riscul de destabilizare în masă. A trebuit să fim un pic diferiți, mai creativi chiar, ca să putem contracara influențele lor.
Unionism de spectacol: „Avem și noi politicieni care își doresc unirea, dar nu o fac rupând cămașa sau încercând să spargă ziduri”
Dumneavoastră personal când ați auzit prima dată de George Simion și formațiunea sa politică, și care a fost prima impresie?
George Simon a apărut în spațiul public din R. Moldova până să inițieze o activitate politică și îmi este greu să răspund. Dar din primele lui veniri în Moldova și încercări de a se afirma aici ca unionist… Culmea este că cei mai gălăgioși politicieni care au targetat segmentul votanților unioniști din R. Moldova, de cele mai multe ori au fost și sunt agenți de influență ai Federației Ruse.
Noi avem foarte mulți unioniști în interiorul PAS, politicieni, deputați care susțin și își doresc unirea cu patria-mamă România, dar nu o fac ca Simion, rupând cămașa și încercând să spargă ziduri, toate astea sub filmări de live-uri. Adică nu fac asta ca și spectacol, o fac ca o ideologie de viață.
Simion fără camera video, în opinia mea, nu ar fi unionistul pe care-l vedem. Adică, el targetează un segment în care există dorința de reunire cu patria mamă și, practic, încearcă să trezească sentimente care să prevaleze asupra rațiunii. Și modul în care o face este destul de bine planificat. Adică este o tehnologie politică clară.
Să nu uităm de Iurie Roșca, unionist sub acoperire al Kremlinului, care i-a dat voturile președintelui comunist Voronin
Când vorbim despre George Simion, eu vreau să ne uităm un pic mai retrospectiv în politicul din R. Moldova. Să ne aducem aminte de politicianul Iulie Roșca, care a fost cel mai feroce susținător al uniunismului, al reuniri Republici Moldova cu România și a deținut acest segment. Practic, toate voturile din acest segment erau de la 10% la 15 %, cetățeni care au votat pentru partidele unioniste.
Iurie Roșca a deținut acest segment de votanți după care s-a devoalat atunci când președintelui comunist Voronin i-au trebuit voturi pentru a fi reales. A fost momentul în care curatorii săi din Kremlin au trebuit să-l jertfească și să fie clar că este agent de influență al Federației Ruse. Pentru că alegerea unei președinte pro-rus devenise mai importantă decât păstrarea lui Roșca.
În general, de ce s-a mers pe susținerea de către Federația Rusă a partidelor pro-Uniune? Ca să sublinieze pericolul – și vorbesc acum din punctul de vedere al propagandei ruse, nu al opiniei personale – pericolul revanșismului românesc care ar dori să invadeze Basarabia ca să o reia. Și de aici necesitatea coagulării votanților, a etnicilor ruși, ucraineni, a susținătorilor fostei Uniuni Sovietici. Deci coagularea în jurul liderilor pro-ruși trebuia să aibă loc sub steagul ăsta de a ne proteja de revanșismul, unionismul românesc. Este felul în care Federația Rusă lucra cu masele ideologic în Republica Moldova.
George Simion reprezintă exact același segment. În alegerile din 2021, a candidat în R. Moldova, dar a obținut un scor infim, aproape de scor nul. (n.r. – 0,49%, 7219 votanți). La scurt timp după ce AUR a avut succes în România, în Republica Moldova nu a fost tratat cu încredere de către alegători.
Care vi s-a părut cel mai periculos mesaj al lui Simion legat de Moldova?
Discursul său este cumva unul unionist, iar ideea revenirii Republici Moldova în interiorul hărții României este o idee mai veche, care are dreptul la viață. Oamenii au dreptul să aibă acest ideal.
Mai mult eu aș spune despre acțiunile lui Simion, decât despre narativ. Narativul reunirii noi l-am întâlnim la mai mulți politicieni, așa cum am zis, inclusiv din interiorul Partidului Acțiune și Solidaritate. Dar să încerci să destabilizezi, să creezi curente de emoții atunci când există în țară proteste de care doresc să se folosească forțe politice susținute din Kremlin, și tu vii și încerci să le amplifici… Și când protestele încep să se strângă, tu să apari un tip care flutură drapelele reunirii…
Deci Simion creează un narativ de uitați, vin românii, ca rușii să poată spune este pericol, este nevoie ca susținătorii Federației Ruse să se adune, țara e în pericol.
Concluzionând, mai mult acțiunile și contextul lor sunt văzute ca periculoase, decât narativul lui Simion, pe care, cum am zis, îl întâlnim și la colegi de partid de-ai mei.
Și o ultimă întrebare: ce impact credeți că ar avea asupra Moldovei dacă George Simion ar deveni președintele României?
În general, cetățeanul este suveran, deci dacă el ar fi votat de cetățeni, noi ar trebui să luăm situația ca atare. Dar îmi este greu să văd o asemenea situație. Sunt sigur că poporul României are inteligență suficientă și are candidați din care să aleagă, care nu pot fi bănuți de colaborare cu serviciile rusești.
Am văzut că acum este o modă ca, candidații să se acuze între ei de anumite tangențe cu interesele Federației Ruse. Dar eu sunt sigur că cetățenii românii vor avea suficientă diligență ca să aleagă dintre candidații care nu pot fi bănuiți de asemenea contacte.
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News