Atașatul agricol la Ambasada Franței în România: M-a frapat și declajul între fermierii mici și cei foarte mari!
Agricultura este motorul economiei în multe țări europene, iar Franța nu face excepție. Agricultura franceză se caracterizează printr-o marea diversitate, iar valoarea producției sale agricole este printre cele mai mari din UE. Sectorul agricol are cel mai mare număr de organizații de producători recunoscute din UE (724). Atașatul agricol la Ambasada Franței în România, Cyrille SHWEIZER a explicat, într-un interviu acordat exclusiv PS News, de ce țara sa are un sistem agricol diferit, cum funcționează acest mecanism și cum l-au impresionat fermele românești.
PS News: De când sunteți în România și ce face, mai exact, un atașat agricol la o ambasadă?
Cyrille SHWEIZER: Am ajuns în România în urmă cu 15 luni. Atașatul agricol reprezintă, într-un fel, ochii, urechile şi vocea agriculturii țării sale, în străinătate. El urmărește să creeze o punte între sectoarele agricole dintre cele două țări.
Rolul meu, în România, este mai degrabă instituțional. În regiune, urmăresc implementarea PAC (Politicii Agricole Comune) pentru România și Bulgaria. Obiectivul este de a avea poziții comune pe anumite subiecte, să le discutăm și să le analizăm. După toată această perioada petrecută în România, pot spune că tot ceea ce înseamnă contact cu profesioniștii din agricultură din România s-a făcut cu ușurință, în principal cu asociațiile.
Din păcate, nu am reușit să vizitez atât de multe ferme cât mi-aș fi dorit. Am fost în Constanța, Cluj, Iași unde am văzut câteva exploatații.
PS News: Atunci când ați ajuns în România, există ceva ce v-a atras atenția, în mod deosebit, în agricultura țării?
Cyrille SHWEIZER: Am fost impresionat să văd ferme considerabil mai mari decât în Franța. Și mă refer nu doar la suprafețe foarte mari de pământ cultivat, ci și la ferme de animale: mii de oi, vaci. Și m-a frapat și declajul între fermierii mici și cei foarte mari. În Franța nu avem așa ceva.
PS News: Care credeți că este cauza acestei diferențe, între cele două țări?
Cyrille SHWEIZER: Este o chestiune de cultură, de istorie, de modele diferite. În România găsești exploatații familiale de 5000 de ha, relative eficiente, ceea ce în Franța nici nu poți să îți imaginezi că există. Și asta este o consecință a istoriei Franței. Nu am avut în niciun moment exploatații enorme . Reforma funciară franceză vine de la Revoluția franceză (n.r. 1789-1799) ceea ce a făcut să păstrăm o tradiție a micilor exploatații.
A mai fost un moment, în anii ’30 când am avut primul Oficiu Inter-profesional al grâului, creat pentru a rezolva problemele de criză. De aici am început să construim primele asociații franceze: Asociația de sfeclă, de exemplu care s-a înființat la începutul secolului 20. Am avut aceste mecanisme inter-profesionale cu un sistem de colectă obligatorie.
În Franța, producătorul de cereale nu poate vinde direct în piață, ci este obligat să treacă printr-un colector agreat( n.r. distribuitor). Deci, fermierul doar produce, nu vinde. Există și sisteme în contrapartidă: statul francez, în anii ’30 garanta prețurile cumpărătorilor de cereale pentru a le permite să plătească în avans.
Așadar, am plecat de la un moment istoric care a declanșat un mecanism care face ca astăzi, situația în Franța să fie diferită. Nu înseamnă că este mai bună sau mai rea decât în alte state; este pur și simplu, diferită.
PS News: Fermierii francezi sunt astăzi în stradă și protestează din cauza mai multor situații dificile prin care trec: eco-condiționalități, acces greoi la subvenții, acciza la motorină, remunerații scăzute etc. Cum vedeți lucrurile? Dacă și cum se va schimba, această realitate?
Cyrille SHWEIZER: Viața agricolă este mereu dificilă. Atât la dumneavoastră în țară cât și în Franța, fermierii se confruntă cu situații dificile, legate de multe revendicări care, cu siguranță, sunt legitime.
PS News: Știu că sunteți un diplomat, dar vă provoc, totuși, cu o evidență: importurile din Ucraina care afectează nu doar țările limitrofe, cum este cazul României, ci și țările UE, mai îndepărtate geographic, cum este Franța.
Cyrille SHWEIZER: Voi răspunde de o manieră generală. Există concurență cu produsele din alte țări, iar ceea ce se cere este reciprocitatea respectării normelor. Când cerem, legitim, producătorilor nostri din UE, să le respecte, ar fi corect ca și în schimburile noastre comerciale să se ceară același lucru pentru produsele care se importă. Acesta este un element, printre altele, care ar permite să se echilibreze lucrurile. Agricultorii se plâng de această concurență neloaială. Astăzi, de exemplu, Ucraina a devenit primul exportator de păsări din Europa, în condițiile în care, înainte, erau Brazilia și Thailanda care “creau” probleme. Așadar, revin, este nevoie de măsuri suplimentare privind această concurența neloială.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News