INTERVIU Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului: România este penalizată, zilnic, cu 18.000 euro

Ionuț Sorin Banciu
Sursa foto: media.pnl.ro

Ministerul Mediului: La 7 februarie, Comisia Europeană a decis să trimită României un aviz motivat pentru nerespectarea integrală a Directivei privind depozitele de deșeuri și a Directivei-cadru privind deșeurile. Până acum, România a închis și reabilitat 92 de depozite de deșeuri, iar calendarul pentru celelalte nouă, rămase, este 2026.  CE a decis să emită un aviz motivat adresat României, care are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, CE poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Ionuț Sorin Banciu
Sursa foto: media.pnl.ro

Ionuț-Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului a explicat cititorilor PS News întreaga situație și mai ales faptul că este vorba despre un fapt istoric: depozitele de deșeuri sunt ale unor companii vechi, iar multe dintre ele nu mai există.

PS News: Suntem sau nu într-un proces direct cu Curtea Europeană de Justiție?

Ionuț-Sorin Banciu: Discutăm despre o procedură de infringement care a fost începută în 2020 și se referă la un număr de 15 depozite de deșeuri menajere vechi unde nu s-a mai depozitat, dar pe care autoritățile locale sau operatorii nu le-au închis la timp. Procedura de închidere înseamnă să ne asigurăm că modul în care deșeurile sunt tratate și sunt cumva gospodărite nu afectează aerul, solul, apa. În primul rând, este un semnal, o procedură care merge mai departe. A fost o scrisoare de punere în întârziere care s-a transformat într-un aviz motivat, asta însemnând că nu suntem încă la Curtea Europeană de Justiție. Deci nu suntem într-un proces direct cu Curtea Europeană de Justiție, dar este un semnal foarte clar.

România a fost condamnată deja pe niște depozite industriale istorice, cu situație juridică incertă, unde plătim bani. Pe fiecare zi care trece, România este penalizată cu 18.000 euro.

PS News: Când încetează această plată?

Ionuț-Sorin Banciu: În momentul în care depozitele se vor închide. Este o problema de identificare atât a deținătorilor cât și terenurilor. A început decizia la momentul la care a trebuit ca Administrația Fondului de Mediu să preia aceste depozite, să le închidă cu bani europeni, cu fonduri proprii, ș.a.m.d. O parte din ele au fost închise, dar mai sunt încă 31, care sunt în diferite etape. La unele am făcut HG-uri de expropriere, la altele trebuie să facem studii de fezabilitate, să vedem ce presupune procedura de închidere, cât costă, cine o face. Deci, discutăm despre o situație istorică, depozite de deșeuri ale unor companii vechi, unde multe dintre ele nu mai există.

PS News: Ne puteți da exemple de companii?

Ionuț-Sorin Banciu: Sunt companii care nu mai există, nu știu, sunt rafinării, sunt foste depozite de zgură. Nu cred că mai au relevanță, pentru că aceste companii nici nu mai există. A rămas statul român să plătească în urma lor. Însă ce vreau să transmitem este că împreună cu dl. ministru vom pregăti un act normativ prin care cei care nu și-au îndeplinit obligațiile să plătească. Este incorect ca din bugetul național să plătim sume și amenzi și penalități pentru că societatea x, Primăria Y, depozitul de deșeuri z nu și-au făcut treaba.

PS News: Mesajul transmis de Comisia Europeană este pentru ce tip de depozite, mai exact, sunt si companii care au plecat din țară?

Ionuț-Sorin Banciu: Nu sunt companii care au plecat din țară. Sunt în general companii de stat din fosta industrie comunistă, când temele de mediu nu erau atât de importante, iar în procesul de aderare al României am avut o condiție să închidem aceste depozite. O mare parte s-a închis însă mai sunt încă depozite.

Mesajul transmis miercuri de Comisia Europeană este că pentru depozite, deșeuri menajere, de data asta procedura mergem mai departe. O parte din ele au fost închise cu finanțare de la AFM, unele cu finanțare proprie, dar mai sunt încă depozite care nu au avut soluție, în principal din cauza lipsei de finanțare.

PS News: Dar noi nu avem un management al deșeurilor pus la punct

Ionuț-Sorin Banciu: Faptul că nu avem un management al deșeurilor cum ar trebui să fie și că suntem ultimii în Uniunea Europeană la acest subiect este clar o pată neagră pe obrazul României. Și cred că dincolo de penalități și dincolo de toate aceste discuții tehnice și juridice cu Comisia Europeană, trebuie să ne raportăm total diferit la modul în care colectăm, transportăm și depozităm deșeurile, pentru că suntem în situația în care managementul de deșeuri poate fi o o activitate profitabilă.

PS News: Da, este o oportunitate, aproape un pionierat, in România, afacerile de reciclare

Ionuț-Sorin Banciu: Sunt companii în România care reciclează cantități uriașe de plastic, de PET-uri care provin din import, pentru că la noi lucrurile se amestecă și depozităm la groapă peste 85% din deșeurile noastre menajere.

PS News: Ați făcut un calcul cât va trebui, în curând, să plătim și pentru aceste depozite de deșeuri menajere? Cât ar putea sa se adauge la cei 18.000 euro pe care ii plătește, deja, zilnic, statul român?

Ionuț-Sorin Banciu: Comisia Europeană, când propune sancțiuni, le propune proporțional cu prejudiciul de mediu. Aici nu discutăm despre niște teme teoretice, discutăm despre sănătate publică. Da, faptul că depozitele de deșeuri nu sunt închise, ne afectează calitatea apei, a solurilor și câteodată și a aerului, vedeți, discuțiile care există vizavi de mirosuri ș.a.m.d. Totul pleacă de la un lucru simplu: colectare separată. Comisia propune o sumă. Bineînțeles că intrăm în niște discuții juridice la nivelul Curții Europene de Justiție și propunem modificări ale acestor sume, dar cert este că nu mai putem să glumim cu subiectul.

PS News: Ce face România acum repede și concret, până în martie?

Ionuț-Sorin Banciu: Până în martie, va trebui să dăm un răspuns cu stadiul închiderii acestor depozite de deșeuri. De fapt sunt două luni pe care le-a solicitat Comisia, pentru răspuns. Unele sunt deja în proceduri de închidere, pentru altele suntem în discuții cu AFM-ul pentru a pregăti, actualiza, studiile de fezabilitate și a obține finanțare prin programul operațional de dezvoltare durabilă, care are o componentă de finanțare a închiderii depozitelor de deșeuri.

Ghidul de finanțare încă nu este gata. Acolo vor fi eligibile, din câte am înțeles, și AFM-ul, dar și UAT-urile care încă mai au aceste depozite de deșeuri închise și vom prezenta comisiilor toate, un plan concret, cu termene, cu soluții de finanțare până la care aceste depozite vor fi închise.

Orice discuție vizavi de dosare de infringement, adică comunicarea dintre statul român și Uniunea Europeană, este confidențială, tocmai pentru că ar putea genera la un moment dat un conflict juridic.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: