Skip to content
Sport

EXCLUSIV INTERVIU Când sportul ajunge o afacere de succes. Destăinuiri din culise

Tudor Mocuța, New Business Manager al MPG și coordonator al sistemului Riders Club, a acordat un interviu pentru PSnews.ro, în care ne-a explicat de unde a pornit ideea de a forma o comunitate a pasionaților de biciclete care să participe la evenimente în mijlocul naturii, dar și ce alte motivații ar trebui să aibă un individ pentru a se înscrie în acest gen de competiție.

Tudor Mocuta_MPG

Totodată, Tudor Mocuța ne-a dezvăluit criteriile în funcție de care sunt stabilite traseele, dar și care sunt planurile de viitor ale comunității Riders Club.

De unde a pornit ideea de a forma o comunitate a pasionaților de biciclete, care să participe la evenimente în mijlocul naturii?

Tudor Mocuța: Organizarea de competiții de ciclism și lansarea proiectului Riders Club a venit ca o dezvoltare naturală a companiei MPG, care este orientată pe crearea și implementarea unor proiecte de sport pentru amatori. Scopul principal al nostru a fost mereu de a atrage populația spre practicarea recreațională a unui sport, ca mod sănătos și distractiv de petrecere a timpului liber. Proiectul Riders Club se află în al treilea an de existență și a avut o dinamică mare în evoluția, de la câteva mii la peste 10.000 de concurenți care participă la competițiile noastre de ciclism mountain bike (MTB) în fiecare an. Până la finalul lui 2015 estimăm că ne vom apropia de 18.000 – 20.000 de membri în comunitatea Riders Club, persoane cu care comunicăm în mod continuu prin toate mijloacele moderne – platforma online www.ridersclub.ro, social media, e-mail, telefon, mesagerie mobilă – și în mod direct în cadrul evenimentelor.

Agenda sportivă este una bogată oferind 14-15 concursuri de ciclism pe durata anului 2015 în mai multe zone superbe ale țării. Dorința noastră este de a le oferi oamenilor posibilitatea de a face sport în cadrul unor evenimente bine organizate, de calitate și în siguranță, dar și de a descoperi cele mai frumoase locuri pe care ni le oferă natura în România și a petrece momente de neuitat alături de familie și prieteni. Lunile de vară sunt generoase în competiții atât în jurul Capitalei, cât și în zonele de dealuri și munte din județele Vâlcea, Argeș, Prahova, Suceava sau Neamț.

Totul a plecat de la pasiunea echipei care a pus bazele companiei, în urmă cu 18 ani, pentru sport și media. MPG și-a început activitatea cu două reviste de nișă dedicate iubitorilor de tenis de câmp, TENIS PARTENER, și de golf, GOLF LIFESTYLE. Ulterior, la cererea publicului MPG a organizat primele evenimente, care au constat în competiții între angajații unor firme diferite. Astfel, cu o echipă foarte pasionată de tenis și de munca sa am reușit să construim cea mai mare comunitate de tenismeni din România, care s-a materializat prin proiectele sportive Tenis Partener, destinat juniorilor de peste 14 ani și adulților, și Tenis10, circuit dedicat celor mici, cu vârste între 4 și 10 ani.

Lucrurile au evoluat firesc, pentru că a existat interes și pentru alte sporturi, și s-a născut Romanian Corporate Sports – www.corporatesports.ro, un proiect de campionate sportive între companii, pe 10 discipline – tenis, baschet, fotbal, tenis de masa, ciclism, karting, golf și sporturi de pub. S-a conturat cea mai importantă comunitate de sportivi amatori reprezentanți ai companiior, care se întrec în campionate pe care le organizăm primăvara și toamna.

Experiența MPG de peste 10 ani legată de implementarea sistemelor de evenimente de tenis la nivel național, în prezent în 70 de orașe, a permis diversificarea ofertei de sport pentru amatori. MPG a lansat în urmă cu 3 ani și platforma dedicată alergătorilor – www.runfest.ro, care s-a extins în acest an la 3 evenimente.

URBATLON – www.urbatlon.ro, ultimul nostru proiect, unul special pe format de cursă de alergare cu obstacole, a fost lansat anul trecut, iar în iunie 2015 am avut a doua ediție și dorim să îl dezvoltăm în anii următori. Secretul nostru, așa cum am menționat deja, stă în pasiunea și dedicarea oamenilor din echipa noastră, bine pregătiți și specializați pe diferite domenii, dar uniți pe acest drum comun și care trăiesc “sportul” și activitățile de mișcare în natură la cote maxime. Iar emoțiile și entuziasmul lor este transmis participanților și tot mai multor oameni, care ni se alătură de la o competiție la alta.

Care ar fi media de vârstă a participanților? E vreo categorie de vârstă mai numeroasă decât celelalte?

Tudor Mocuța: Sistemul de ciclism Riders Club beneficiază de o platformă IT complexă pe care orice membru poate să-și urmărească evoluția sportivă. Înscrierea în sistem se face pe niveluri de abilitate: de la 1, unde regăsim riderii profesioniști, la nivelul 4, unde se află cicliștii juniori, adulții începători și copiii. Vârsta minimă necesară pentru a putea lua parte la o competiție de ciclism este de 6 ani, iar limită superioară nu există, atât timp cât sănătatea le permite să desfășoare o astfel de activitate sportivă în bune condiții. Astfel, că ne-am bucurat și am apreciat să avem la start și concurenți de peste 80 de ani.

Traseele sunt atent gândite pentru a răspunde tuturor abillităților fizice, astfel încât cicliștii să se poată bucura fără griji atât de competiția în sine cât și de ieșirea în natură și de oportunitățile de explorare a unor noi zone ale țării.

Structura pe vârste a participanților este următoarea: 20% dintre membrii înregistrați în sistem au sub 26 ani; 51% au între 26 și 35 ani; 25% au între 36 și 45 de ani; 4% au peste 45 ani. Totodată, dacă vorbim de genuri, în jur de 75% sunt bărbați, iar 25% sunt femei, dar ne bucurăm să afirmăm că procentul concurentelor este în creștere.

De asemenea, putem vorbi de un profil al participantului?

Tudor Mocuța: Din dorința de a descoperi preocupările participanților la evenimentele sportive și de a le oferi de fiecare dată experiențe frumoase și interesante, am realizat de-a lungul timpului statistici elaborate și profile pentru membrii comunităților noastre.

Astfel, așa cum reiese din cele mai recente statistici realizate de specialiștii noștri, profilul membrilor comunităților sportive gestionate de MPG este următorul:

• Persoane dinamice care au ales un stil de viață activ și sănătos;
• Persoane cu motivații aspiraționale puternice și cu personalitate, din categoria „trendsetters”;
• Segmentul principal de vârstă: 25 – 45 ani, între 58% si 87%, in functie de sport;
• Femeile preferă în special alergarea și ciclismul, în timp ce bărbații aleg tenisul, ciclismul și alergarea;
• Membrii noștri sunt cuprinși în categoria de populație care are venituri medii și mari, fiind dispuși să cheltuie anumite sume de bani pentru a face sport și mișcare în timpul liber;
• Segmentul «Familie» – copil care participă la cursă împreună cu unul sau cu ambii părinți – înregistreaza o puternică creștere.

Pe lângă pasiunea pentru biciclete, ce alte motivații ar trebui să aibă un individ ca să se înscrie în aceste competiții?

Tudor Mocuța: Calendarul de evenimente al Riders Club oferă atât accesul la competiție, cât și la aventură, relaxare în natură, parcurgerea unor trasee “de poveste”, turism, petrecerea timpului cu prietenii și/sau familia – inclusiv în cursele „Family”, socializare și crearea de noi prietenii, experiențe și amintiri unice – fotografii, filme, diplome, medalia de finisher, premii. Peste 100 de rideri sunt premiați la fiecare eveniment și își satisfac astfel dorința de evoluție la nivel competitiv.

În plus, se pot implica în campania de responsabilitate socială lansată de MPG în acest an, de susținere a copiilor cu dificultăți locomotorii, sub forma proiectului SPRINTEN.

Ultimul eveniment a avut loc în Parcul Național Comana, relativ aproape de București. Evenimentele organizate de Riders Club sunt apreciate și atrag participanți și în alte regiuni ale țării? Își propune Riders Club să acopere o zonă tot mai mare a țării cu astfel de evenimente?

Tudor Mocuța: Oferta Riders Club include experiențe din cele mai variate. Acestea pleacă de la trasee create la șes ce se întind în pădurile din jurul Bucureștiului: Comana, care se află într-o rezervație naturală, cu o faună bogată și unică din multe puncte de vedere, apoi Cernica, Căldărușani, Băneasa și Moara Vlăsiei. Ajungem în prima parte a anului și pe malul Mării Negre, apoi vara evadăm spre munte, căutând poteci răcoroase și păduri dese în zone de o frumusețe deosebită: la Câmpulung, în Bucovina, la Bicaz și apoi coborâm în județul Vâlcea, la Mălaia, într-una din depresiunile Văii Lotrului.

Dumbrava cu Mărgăritar care s-a desfășurat pe 8 august, în Parcul Natural Comana, a fost una dintre cele mai așteptate competiții ale verii și a oferit o super aventură tuturor cicliștilor. Aceștia au avut la dispoziție trei trasee de concurs, croite pentru toate puterile, desfășurate în mijlocul unui teren de 25.000 de hectare, casă pentru sute de specii de păsări, animale și pești, unele dintre ele găsindu-se exclusiv în acest deosebit. Aproape 1.200 de participanți s-au înscris la acest concurs, iar toți riderii prezenți împreună cu familiile, prietenii, dar și colegii de muncă au avut parte de o zi frumoasă în natură.

Așa cum pasiunea pentru tenis am împărtășit-o cu sportivi din 70 de orașe din țară, dar și în 4 localități de peste granițe, în Chișinău și Bulgaria, ne dorim ca cicliștii din toată țara să poată beneficia de acest sistem unic pe care mulți străini și-l doresc. Dovadă stau mesajele primite de la expați și mărturiile video, care sunt încântați de ceea ce oferă Riders Club cicliștilor amatori din România.

În funcție de ce criterii sunt stabilite traseele? Acestea sunt accesibile atât unei persoane care practică foarte rar acest sport, cât și profesioniștilor care dedică o mare parte din timp?

Tudor Mocuța: Traseele sunt realizate de o echipă de specialiști, cicliști de performanță, care este coordonată de Răzvan Jugănaru multiplu campion național la MTB, Ciclocros și Velodrom. Ele sunt documentate, discutate și agreate cu echipa MPG în funcție de zonă, accesibilitatea locației, cursele care sunt deschise pentru înscrieri etc. Toate traseele sunt gândite pentru a oferi accesibilitate indiferent de abilitățile fizice, care să permită participarea unui număr cât mai mare de pasionați de ciclism, fie începători, fie performeri aflați la nivelele 1 și 2, dar totodată este vizată siguranța oamenilor care intră în competiție.

Ne dorim ca toți participanții să aibă experiențe frumoase, pline de adrenalină, dar și relaxante, să aibă ce povesti și împărtăși celor apropiați, familei, prietenilor, colegilor și să se întoarcă cu drag la evenimentele noastre.

Care sunt planurile de viitor ale comunității Riders Club?

Tudor Mocuța: Riders Club dorește să ducă pasiunea pentru ciclism în toate regiunile din România. Avem cele mai frumoase păduri din Europa, descrise pe canalele internaționale de televiziune turistice sau în emisiunile dedicate naturii, zone atât de pitorești încât este păcat să nu ne bucuram de ele. Așadar, vă invităm să vă urcați în șa, pe bicicletă, fie că o închiriați sau o achiziționați, și să porniți în aventura MTB Riders Club 2015!

După evenimentul de la Comana, plecăm în Bucovina, apoi la Bicaz, în munții Ceahlău, pentru ca apoi să mergem pe meleagurile vâlcene. Ne întoarcem în București, unde vom explora pădurea Baneasa la cea mai mare competiție de ciclism pe echipe, 4 Pedale, și vom închide sezonul de ciclism cu un concurs la Moara Vlăsiei, în Ilfov, sub denumirea de Haiduci și Domnițe, și cu Maratonul Dunării, organizat pe malul bătrânului fluviu, care va duce riderii în mirajul unei rezervații naturale de o frumusete rară.

Pe termen mediu, scopul este de a dezvolta și a îmbunătăți acest sistem de ciclism, astfel încât membrii săi să aibă experiențe cât mai frumoase, și de a atrage cât mai mulți adepți ai sportului în natură, ai mișcării pe două roți. Sportul în aer liber, împreună cu oameni energici și plini de voie bună, ne oferă tuturor beneficii extraordinare pe care le simțim în viața noastră de zi cu zi și care ne îmbunătățesc nivelul de trai.

Vă mulțumim pentru că acordați atenție sportului și unui stil de viață activ și pentru că vă alăturați participanților la competițiile Riders Club!

Despre MPG:

MPG implementeaza proiectele sportive initiate de Fundatia PROAM Events, care sustine atragerea populatiei catre practicarea recreationala a unui sport, ca mod sanatos si distractiv de petrecere a timpului liber. MPG este lider de piata pe segmentul proiectelor sportive adresate practicantilor amatori, cu o experienta de 18 ani in domeniu. Coordoneaza peste 750 de evenimente sportive, in 70 de orase, acoperind intreg parcursul anului. MPG implementeaza 4 sisteme nationale: tenis – www.tenispartener.ro, www.tenis10.ro, ciclism – www.ridersclub.ro si alergare – www.runfest.ro precum si un sistem de competitii pe 10 discipline sportive, in Bucuresti, accesat de peste 150 de companii – Romanian Corporate Sports – www.corporatesports.ro. Totodata, proiectul pentru copii Tenis10 – www.tenis10.ro – a fost nominalizat ca finalist al European CSR Awards 2013. Compania a creat si dezvoltat si un proiect cu format special, o cursa cu obstacole URBATLON – www.urbatlon.ro.

Prin proiectele sale, MPG ofera o intreaga agenda sportiva de evenimente spectaculoase si aventuri frumoase in aer liber, care se desfasoara anul acesta sub conceptul de Sportainment. Este o invitatie la miscare, la o viata activa, la relaxare si la distractie prin sport. Sportainmentul – o combinatie intre termenii sport si entertainment, din limba engleza – este un concept larg raspandit in marketingul sportiv international si, cu siguranta, publicul romanesc va simti si aprecia valoarea acestuia.
In ultimii 8 ani, MPG a implementat peste 2.500 de evenimente sportive si a lansat campanii de comunicare impreuna cu mass-media specializate. Detalii despre MPG se gasesc pe: www.mpg.com.ro.

Riders Club_1 Riders Club_2 Riders Club_3 Riders Club_4 Riders Club_5 Riders Club_6 Riders Club_7 Riders Club_8 Riders Club_09 Riders Club_2015_1 Riders Club_2015_2 Riders Club_2015_3 RoC_Dumbrava cu Margaritar 1 RoC_Dumbrava cu Margaritar 2 RoC_Dumbrava cu Margaritar 3 RoC_Dumbrava cu Margaritar 4 RoC_Dumbrava cu Margaritar 5 RoC_Dumbrava cu Margaritar 2015_start ZIUA B Cernica 2015_start ZIUA B_atmosfera 2 Ziua B_atmosfera 3 Ziua B_traseu 1 ZIUA B_traseu 2 ZIUA B_traseu 5Tenis10_1Tenis10Tenis Partener_5Tenis Partener_4Tenis Partener_3T10_turneu 1T10_turneu 2RUNFEST Cernica_start copiiRUNFEST Cernica_start copii 1RCS Tenis 4RCS Tenis 2RCS Tenis 1RCS Fotbal 2015_2RCS Fotbal 2015_1RCS Bowling 2015_4RCS Bowling 2015_1RCS Baschet 2015_2RCS Baschet 2015_1Open Albena_TP 2015_3Open Albena_TP 2015_5Open Albena_TP 2015_1

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *