Într-un context geopolitic tot mai tensionat, marcat de creșterea accelerată a bugetelor militare în Europa – cu Germania anunțând investiții de sute de miliarde de euro în înarmare și Polonia stabilind un prag record de 5% din PIB pentru apărare – România se află în fața unei decizii strategice majore privind propria poziționare defensivă.
Analistul militar Ion Petrescu propune o perspectivă realistă și fermă asupra direcției pe care ar trebui să o urmeze țara noastră în acest peisaj regional în schimbare. Într-un interviu pentru PS News, acesta analizează implicațiile militare ale noii dinamici europene, potențialele mutări geopolitice și capacitatea de reacție a României în fața oricărui scenariu ipotetic de agresiune.

Ps News: Vedem că odată cu venirea noii administrații de la Washington, umbrela de securitate a Statelor Unite nu mai este atât de sigură. O mulțime de state europene iau în calcul eventualitatea ca Statele Unite să nu mai vină în ajutorul lor în caz de nevoie și acționează unilateral. De pildă, noul cancelar german anunță ca va aloca sute de miliarde de euro pentru înarmarea Germaniei. Polonia crește cheltuielile militare la 5% din PIB, in 2026. Cum credeți că ar trebui sa se poziționeze țara noastră in acest context?
Ion Petrescu: „În condițiile în care Statele Unite, sub administrația președintelui Donald Trump, alocă acum doar 3,5% din Produsul său Intern Brut pentru apărare, România va putea aloca același procent din Produsul său Intern Brut, realist, defensivei naționale.
Acest buget ar face diferența specifică la frontiera de est a spațiului transatlantic. Iar această „injecție financiară” anuală ar fi de bun augur, pentru fortificarea Forțelor Armate Române”.
Ps News: În presă a fost vehiculată recent posibilitatea mutării bazei militare a Statelor Unite de la Ramstein, Germania, la Mihail Kogălniceanu, România. Credeți că este fezabilă o astfel de mutare și dacă da, ce impact ar avea asupra țării noastre?
Ion Petrescu: „Despre posibilitatea mutării bazei de la Ramstein, Germania la Mihail Kogălniceanu, România – cel mai probabil că autorii unui asemenea enunț disuasiv au avut în vedere structurile de luptă americane complexe, aflate momentan acolo.
Dar administrația președintelui Donald Trump nu dorește noi sincope în relația și așa sensibilă, vizibil dificilă cu președintele Vladimir Vladimirovici Putin al Rusiei. Așa că nu va fi o asemenea translație, mai ales că noul cancelar german a anunțat o creștere substanțială a bugetului Bundeswehrului”.
Ps News: Vedem tot mai multe semnale de alarmă trase de aliații europeni în ultimele luni cu privire la potențialele intenții ofensive ale Federației Ruse. De pildă, Serviciul Federal de Informații (BND) și Forțele Armate Germane concluzionau într-un raport de la începutul acestui an că Rusia se vede într-un conflict sistemic cu Occidentul și că până la sfârșitul acestui deceniu Rusia va fi pregătită să ducă un război convențional la scară largă împotriva NATO. Vedeți posibil un atac din partea Rusiei asupra unui membru NATO – sau chiar asupra României – în viitorul apropiat?
Ion Petrescu: „În ceea ce privește ipoteticul atac al Federației Ruse asupra unui stat membru al NATO, există posibilitatea – luată în calcul la Mons, în Belgia, unde funcționează Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, unde am poposit, în misiuni distincte, de mai multe ori, ca statele baltice și Polonia să fie primele țări aliate vizate de mareea umană rusă.
În privința țării noastre, memorabile sunt cuvintele limpezi ale generalului Ghiorghiță Vlad, șeful Armatei României: „Să încerce…”.
De altfel, România are acum, apți pentru serviciul militar 4.550.409 bărbați, cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani. Printre ei se numără 40.000 de potențiali combatanți cu experiență militară aparte, dobândită în trei teatre de război: ex-iugoslav, afgan și irakian. Asta în condițiile în care Forțele Armate Române au un efectiv de 81.300 de luptători, la care se vor adăuga, la nevoie, 79.900 de rezerviști.
În traducere liberă, o eventuală forță de invazie va fi decimată de o forță defensivă națională imprevizibilă, diversificat înarmată, extrem de bine motivată, cu un moral net superior agresorilor. Cât despre invadatori – să își vadă de pacea lor de acasă”.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News