Skip to content
Economie

INTERVIU Cât va mai urca inflația și ce ar trebui să facă românii pentru a trece peste perioada de criză. Dan Suciu (BNR): „Soluția nu ține doar de buzunarele noastre”

youtube.com

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, față de aprilie 2021, potrivit datelor publicate zilele acestea de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%. Cele mai mari scumpiri la alimente s-au înregistrat la cartofi (peste 40%), iar la energie, gazele aproape și-au dublat prețul (85%).

Ce anume a provocat această inflație galopantă? Când va atinge România vârful inflației, ce soluții există și cum ar trebui să se comporte românii în perioada următoare? La toate aceste întrebări a răspuns Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR, într-un interviu în exclusivitate pentru PS News.

PS News: Care sunt factorii principali ce influențează în acest moment evoluția inflației în România?

Dan Suciu (BNR): Pe fondul creșterii prețurilor la energie, am avut o transmisie foarte rapidă, mai rapidă decât ne așteptam, a acestor prețuri și în prețurile finale ale produselor. Asta, în contextul crizei internaționale pe care o parcurgem, cauzată atât de criza energetică, cât și de războiul din Ucraina care a întărit de fapt această criză energetică.

Cum preconizați că va evolua această inflație în următoarea perioadă?

Scenariul nostru arată un vârf al inflației undeva în iunie, undeva spre 14%, apoi urmează o coborâre a inflației undeva spre 12 procente la finalul anului și mai mult pe finalul anului viitor. Scenariul așa arată, dar sunt multe elemente de incertitudine care vin în special din situația internațională.

Ce măsuri pot lua instituțiile din România pentru a diminua efectele inflației?

Banca Națională are rolul ei în această situație, dar din păcate este relativ limitat pentru că nu poate interveni asupra prețurilor la energie care au determinat această criză. Noi putem interveni prin creșterea dobânzii, care la rândul ei are efecte asupra celor care sunt îndatorați. Dar asta este una dintre soluții. Putem interveni pe efectele de runda a doua, adică pe transmisia aceasta de prețuri dinspre energie spre alte produse, diminuând dobânzile și crescând costul banilor. Nu e o măsură care să fie pe placul multora și pe bună dreptate pentru că ea mai impune niște costuri suplimentare pentru cei care sunt cu rate de plată de exemplu, dar e o soluție pe termen mediu pentru inflație și de aceea avem și acest scenariu, cu o scădere a inflației pe termen mediu. Pe de altă parte, sunt măsuri pe care le poate lua politica fiscală prin păstrarea unui echilibru în ceea ce înseamnă cheltuielile fiscal-bugetare.

Cum ar trebui să se comporte cetățeanul de rând în acest moment, pe fondul inflației?

E greu de spus. Fiecare trebuie să își dozeze așteptările și consumul în funcție de posibilități. Este o situație prin care România a mai trecut acum 10 ani, dar pe care trebuie să o depășim cu multă chibzuință pentru că nu există soluții miraculoase și punctuale care să rezolve problema instantaneu. Dincolo de faptului că avem un război la frontieră care amplifică toate problemele economice. Acestea sunt probleme care nu se pot rezolva de azi pe mâine, indiferent de ce am face. Soluția nu ține doar de buzunarele noastre.

1 comentariu la “INTERVIU Cât va mai urca inflația și ce ar trebui să facă românii pentru a trece peste perioada de criză. Dan Suciu (BNR): „Soluția nu ține doar de buzunarele noastre”

  1. @ Cum s-ar putea exprima dom’ guvernator Isărescu, academic, BNR a obținut ,,un cartof fierbinte”, ,,în speță inflația”, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *