Skip to content
Economie

INTERVIU Ce spune BNR despre legea PSD de amânare a ratelor la bănci. Dan Suciu, purtător de cuvânt: Puține state au dobânda care nu se acumulează

youtube.com

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, într-un interviu pentru PSnews.ro, a precizat că prevederea legată de amânarea ratelor la bancă este una din cele mai permisive din Europa, la acest moment fiind o soluție de urgență pentru situația de criză. „Puține state au și perioada de grație de 9 luni, și dobânda care nu se acumulează și garanții de stat”, explică acesta.

Suciu a explicat și demersul BNR de la 1 aprilie, de a cumpăra primele titluri de stat de la bănci de pe piaţa secundară, în valoare de 150 milioane de lei. „Operațiunile pe care le menționați, alături de altele anunțate de BNR, au acest rol , menținând totodată o anumită stabilitate a cursului- pe care sunt convins ca ați remarcat-o, și o scădere semnificativă a dobânzilor în ultima perioadă. Toate acestea sunt elemente care vin direct în sprijinul populației – o chestiune care trece dincolo de mandatul nostru- dar pe care nu o putem ignora în situația de față”, spune purtătorul de cuvânt al BNR.

Nu în ultimul rând, Dan Suciu a precizat că există o „colaborare intensă” cu Guvernul Ludovic Orban în această perioadă, mai ales pentru a asigura această lichiditate în piață, absolut necesară pentru finanțarea programelor pe care și le-a propus Executivul. „BNR face în aceste zile eforturi deosebite pentru ca tot ce ține de sistemul financiar bancar în aceste programe de sprijin să poată fi implementat fără probleme și sunt consultări cu Guvernul de câte ori este nevoie”, spune acesta.

Marinela Angheluș: PSD a trecut prin Parlament un nou proiect privind amânarea ratelor la bănci. Potrivit proiectului, dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată, nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare. BNR a fost consultată despre efectele unei astfel de legi?

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu: BNR a creat cadrul pentru o eventuală prevedere legislativă prin decizia din 24.03 a Consiliului de Administrație care a permis flexibilizarea cadrului normativ astfel încât persoanele și companiile cu credite să poată fi ajutate atât de bănci cât și de instituții financiare nebancare în perioada următoare. După cum știți, BNR nu are inițiativă legislativă și nu este implicată în procese decizionale legislative. BNR a pus la îndemână tuturor celor interesați datele necesare pentru o decizie sau alta.

Marinela Angheluș: Varianta Guvernului Ludovic Orban nu reglementează finalizarea, ce se întâmplă dacă banca refuză să acorde suspendarea ratei pe anumită perioadă. Astfel, în ce condiții pot refuza băncile să aprobe amânarea? Tot în OUG a Guvernului Orban nu este clar cum se va face returnarea banilor către bănci după perioada de suspendare a ratelor. Exisă opinii diferite ale băncilor pe acest subiect. Să înțelegem că fiecare bancă va avea propria negociere cu clienții?

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu: În legătură cu detaliile tehnice legate de aplicarea OUG 37/2020, acestea țin exclusiv de Ministerul de Finanțe și de băncile care le aplică. Reamintesc că un contract de împrumut, orice contract de împrumut, este un contract bilateral și fiecare caz are specificul lui. BNR nu este parte în aceste contracte, în nicio formă. Cred ca aplicarea OUG trebuie să țină cont de acest lucru.

Marinela Angheluș: Este amânarea ratelor la bănci – o soluție în plină criză generată de COVID-19?

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu: Prevederea legata de amânarea ratelor la bancă este una din cele mai permisive din Europa, la acest moment, fiind desigur o soluție de urgență pentru situația de criză. Puține state au și perioada de grație de 9 luni, și dobânda care nu se acumulează și garanții de stat.

Marinela Angheluș: Un anunţ remis de Bloomberg zilele trecute spune că BNR a cumpărat pe 1 aprilie primele titluri de stat de la bănci de pe piaţa secundară, în valoare de 150 milioane de lei. Care este scopul acestui demers?

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu: Asa cum a declarat și Guvernatorul BNR, unul din obiectivele BNR este de a asigura lichiditate în piața asa încât băncile să aibă capacitatea să finanțeze fără eforturi toate cheltuielile statului. Sunt cheltuieli tot mai numeroase ținând cont de situația data și crearea unui flux continuu de finanțare este absolut necesar. Operațiunile pe care le menționați, alături de altele anunțate de BNR, au acest rol , menținând totodată o anumită stabilitate a cursului- pe care sunt convins ca ați remarcat-o, și o scădere semnificativă a dobânzilor în ultima perioadă. Toate acestea sunt elemente care vin direct în sprijinul populației – o chestiune care trece dincolo de mandatul nostru- dar pe care nu o putem ignora în situația de fața.

Marinela Angheluș: Cum apreciați măsurile luate până în prezent de Guvernul Orban pentru economia românească? Există dialog între BNR și Guvern? Cât de des au loc consultările?

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu: Colaborăm intens cu guvernul mai ales pentru a asigura această lichiditate în piață, absolut necesară pentru finanțarea programelor pe care și le-a propus guvernul. Sunt programe de sprijin utile, pe modelul celor implementate și în alte țări, în dimensiunea financiară pe care o permite economia noastră. BNR face în aceste zile eforturi deosebite pentru ca tot ce ține de sistemul financiar bancar în aceste programe de sprijin să poată fi implementat fără probleme și sunt consultări cu Guvernul de câte ori este nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *