Skip to content
Economie

INTERVIU Credite mai scumpe și inflație galopantă. Analist: „Mă aștept ca după sărbătorile de iarnă să fie destul de urât prin economie”

economica.net

Zilele trecute, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75%  pe an, precum şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an, de la 4,75% pe an. Decizia BNR vine în contextul unei inflații de două cifre.

Consultantul fiscal Adrian Benta a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre decizia BNR și impactul acesteia asupra românilor cu credite. În viziunea acestuia, decizia BNR este una dureroasă, dar necesară.

„Este o decizie dureroasă, necesară însă pentru ceea ce se întâmplă în țară. Primul lucru care trebuie spus e că o majorare a dobânzii de referință a BNR-ului, are ca obiectiv întotdeauna combaterea inflației. Deci asta este ceea ce trebuie să se întâmple când se face o astfel de majorare a ratei dobânzii de referință. Consecințele sunt însă neplăcute pentru că se scumpesc împrumuturile, deci primii care sunt afectați sunt acele persoane care au împrumuturi. În mod imediat vor crește ratele la împrumuturile pe care le vor restitui, iar cealaltă pare și mai puțin plăcută e faptul că investitorii sunt din ce în ce mai reticenți atunci când se vor împrumuta pentru a face investiții, pentru că împrumuturile sunt din ce în ce mai scumpe. Deci este și un mod de a descuraja investițiile. Nu este un obiectiv, dar este un efect.

Părerea mea e că așa cum arată economia, cred că deocamdată aceasta e doar una dintre majorări. Mă aștept ca undeva după sărbătorile de iarnă să fie destul de urât prin economie și nu numai a noastră, toată economia mondială”.

Întrebat cum ar trebui să se comporte românii în această perioadă inflaționistă, Adrian Benta a spus că:

„Problema e că nu faci ceva ce este scris într-o regulă. Depinde de fiecare gospodărie în parte. Dacă veniturile respectivei gospodării sunt mari, atunci asta e, plătești niște bani în plus. Problema e în momentul în care veniturile sunt fixe și nu sunt suficiente și atunci va trebui să fii chibzuit cu celelalte cheltuieli. Trebuie să pui și niște bani deoparte pentru că dacă cumva îți pierzi locul de muncă pentru o lună, două, trei? Cunoaștem faptul că a fost dată un OUG cu suspendarea plăților la rate, dar dacă o aplicăm vom plăti rate mai mari când vom reîncepe plata pentru că se calculează dobândă la dobândă, plus că durata rămasă se reduce. Deci trebuie să fim chibzuiți când luăm această decizie de a suspenda plata ratelor bancare”.

Întrebat dacă măsurile BNR ar trebui dublate și de alte măsuri pentru a curba efectele inflației, Adrian Benta a spus că:

„Măsurile sunt doar guvernamentale, de majorare a capacităților de producție pentru energia electrică, pentru gaze și eventual noi surse de aprovizionare cu petrol pentru că acestea sunt motivele care au generat această inflație dureroasă. Deci majorarea capacităților de producție pentru energia electrică, noi zăcăminte de gaze naturale și pe cât posibil noi surse de aprovizionare pentru petrol.  Și totodată dezvoltarea tuturor surselor alternative de producție de energie electrică”

1 comentariu la “INTERVIU Credite mai scumpe și inflație galopantă. Analist: „Mă aștept ca după sărbătorile de iarnă să fie destul de urât prin economie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *