Skip to content
Politică

INTERVIU cu directorul Agenției Împotriva Traficului de Persoane: Peste 95% dintre victime provin din familii cu probleme / EXCLUSIV

" "

Situația traficului de persoane din România a devenit un subiect de interes după scandalul din Argeș, unde zeci de persoane au fost exploatate timp de mai mulți ani.

Comisarul-șef Adrian Petrescu, directorul Agenției Împotriva Traficului de Persoane, a explicat pentru PSnews.ro despre cum pot fi ajutate victimele.

" "
" "

„Când vorbim despre om și traumă, fiecare decodifică și face față unei probleme de ordin psihologic și fizic în mod diferit. Nu toată lumea care ajunge într-o situație de trafic suferă în aceeași profunzime trauma. Este foarte greu să vii cu o soluție care să se aplice tuturor. Fiecare victimă, pe baza evaluării făcute de specialiști, beneficiază de un set de măsuri de asistență dedicate.

Primul pas este evaluarea victimelor. Asta se întâmplă în toate cazurile. Un caz foarte proaspăt, în care ai scos o victimă, demersul de evaluare al nevoilor și al situației victimei nu este oportun în primele ore. E nevoie de răgaz ca ele să depășească acel moment.

La nivelul nevoilor imediate, mai toate serviciile sunt acoperite. Aici se poate porni o discuție vis-a-vis de nivelul calității, care poate varia de la un loc la altul. E o discuție separată. Știm lucrul ăsta. E o problemă de care ne ocupăm. Nu avem încă toate soluțiile la îndemână.

După evaluare urmează informarea victimelor. Informarea victimelor cu privire la drepturile acestora. După care, dacă victima este adultă, accesează programele voluntar, deci trebuie să accepte acele programe. Nu este forțată să participe la programe. Asta ar putea fi și o explicație pentru care nu toate victimele apar în rapoartele serviciilor de asistență. Unele dintre ele recurg la rețeaua de suport de care beneficiază în comunitate, în familie. În trafic nimic nu este general valabil.

Sunt cauze care țin de sistem. Gândiți-vă la o victimă provenind dintr-o zonă rurală foarte greu accesibilă, care parcuge primele etape, care accesează un curs oferit de sistem, dar sistemul nu este prevăzut să acopere și costurile participării acestei persoane la cursuri. Sistemul nu poate plăti transportul, costul biletului de microbuz. Astea sunt limitele sistemului. Limitele astea, mai sus mai jos, sunt peste tot în lume.

Nimeni nu e în stare să cazeze toate victimele, nimeni nu e în stare să asiste toate victimele, nimeni nu reușește să salveze toate victimele. Știu că există așteptările astea.Lucrurile nu stau pe loc, sunt în permanentă mișcare”, a explicat Adrian Petrescu.

Referitor la cazul din Argeș, directorul Agenției Împotriva Traficului de Persoane a făcut apel la calm, însă a explicat factorii de risc care pot apărea în asemenea cazuri. Acest dosar este în responsabilitatea celor de la DIICOT.

„Aș recomanda tuturor să aștepte ca lucrurile așeze și atunci vor veni explicațiile. De ce s-a ajuns aici?

Sunt cauze interne ce țin de persoană. Vorbim de persoane cu un anumit profil psihosocial. Sunt persoane cu un nivel scăzut de educație, cu o condiție economică precară, extrem de precară, care erau vulnerabile a priori oricăror forme de abuz care puteau surveni din partea altora. În cazul lor a îmbrăcat forma traficului de persoane. Au acceptat să fie o promisiune. Inclusiv nivelul de educație care influențează capacitatea lor de a discerne asupra unui context care se finalizează cu exploatare. Nu au putut cântări cu justețe în ce se bagă. Ideea unei mese zilnice și a unui ban cu care să-și ia țigări sau ceva de băut reprezentau un standard acceptabil. Că cel  din fața ta te minte, te înșală, câteodată și oameni mai educați și mai pregătiți reușesc să cadă în capcana escrocilor. Nu e cineva de condamnat aici. Este o sumă de elemente care conduc. Aici este eșecul societății în ansamblu, care nu reușește să aibă grijă de astfel de oameni. Eșecul ăsta e de criticat până la un anumit punct, pentru că sunt și acele cauze interne.

Oamenii ăștia se cern printre găurile sistemului. Există un concept – oamenii nu trebuie pur și simplu luați în grijă și îngrijiți, oamenii trebuiesc ajutați să-și ia destinul în mâini. Sistemul de asta se preocupă”, a spus Adrian Petrescu.

Întrebat dacă aceste probleme pornesc din familie, directorul Agenției a confirmat, precizând că foarte multe victime au probleme în familie. De asemenea, Petrescu a vorbit și despre situația copiilor care rămân în grija bunicilor, în timp ce părinții lor muncesc în străinătate.

„Eu aș zice că da. Studiile făcute de noi arată că problemele din familie influențează. Cele mai multe victime provin din familii cu probleme, cu abuzuri fizice, alcoolism.

Se aplică celui mai mare procent de victime. Peste 95% dintre victime au un istoric de așa ceva. Este vorba și de abuzul psihic cauzat de părinți cărora le lipsesc abilitățile de a fi părinți. Acest dispreț permanent că nu ești în stare, că nu o să faci se transformă ulterior într-un comportament care vine să confirme opinia celorlalți despre individ și el va continua să eșueze.

Atât de mulți părinți au fost nevoiți sau au ales să plece să muncească în străinătate lăsând în urma copiii. Asta spune ceva despre ei ca părinți, chiar dacă motivația este aparent una justă, dar dacă te uiți pe ce spun specialiștii în copii, copilul are nevoie mai mult de afecțiune decât de bani. Bani care în final nici nu mai ajung pentru că viața acolo este scumpă, încât ce câștigă ei, în muncile necalificate pe care le accesează majoritatea, abia le ajunge lor să trăiască și să trimită 100 de euro la un trimestru nu e o pricopseală”, a declarat directorul Agenției.

Reporter PSnews.ro: Acei copii ai românilor care pleacă la muncă în străinătate sunt vulnerabili la trafic de persoane?

Adrian Petrescu: Sunt vulnerabili la multe, inclusiv la trafic. Sunt vulnerabili la comportament deviant.

Reporter PSnews.ro: Există cazuri concrete de astfel de copii?

Adrian Petrescu: Există foarte multe cazuri de astfel de copii, care au ajuns victime ale traficului, în timp ce părinții erau la muncă în străinătate, în grija doar a bunicilor. Copilul decodifică o astfel de situație drept abandon și atunci își caută sprijin acolo unde îl găsește. Și dacă sprijinul ăsta este oferit la nivel apartent de cineva binevoitor determină aceea situație de accept. Și adulții reacționează la fel. Au nevoie să li se confirme că sunt băgați în seamă.

Reporter PSnews.ro: Putem spune că indiferența societății condamnă victimele la trafic

Adrian Petrescu: Condamnă e mult spus, dar clar înlesnește și pasivitatea asta se traduce nu doar în cazuri ci și în efectele pe care le generează astfel de cazuri în planul societății. Pot conduce la corupție, la existența unor sume mari de bani care trebuie cumva albite, vor genera alte tipuri de infracțiuni.

Reporter PSnews.ro: Ce rol ar putea să joace biserica în lupta împotriva traficului de persoane?

Cred că biserica ar putea face mai multe, dar s-ar putea ca așteptările celor care își doresc să fie ajutați de biserică să nu fie realiste sau să nu fie împlinite. Atunci se transformă într-o dezamăgire, într-un resentiment care deseori conduce la ruptura dintre acestea.

Reporter PSnews.ro: Ce mesaj puteți să le transmiteți victimelor din Argeș?

Adrian Petrescu: Nu mai sunteți în pericol! A venit momentul să vă liniștiți, să vă odihniți. O să începem un drum lung și deloc simplu, dar care sperăm să vă ajute să fiți stăpânii voștri fără interferența altcuiva.

Reporter PSnews.ro: Legalizarea prostituției ar putea diminua traficul de persoane?

Adrian Petrescu: Există și studii care spun exact contrariul. Iarăși o temă care n-a putut fundamenta o concluzie unitară. În vestul Europei prostituția are diverse forme, legalizate sau tolerate care creează premizele existenței acestei practici. Ceea ce răspunde unei cereri.

Nu știu dacă e dezirabil să legalizăm prostituția.

1 comentariu la “INTERVIU cu directorul Agenției Împotriva Traficului de Persoane: Peste 95% dintre victime provin din familii cu probleme / EXCLUSIV

  1. Din familii cu probleme provin victimele pe fata, dar toata lumea in Romania se afla intr-o forma de sclavie fata de cineva , inclusiv cei mai puternici. Asta e motivul pentru care ii si urasc atat de mult pe ceilalti – sunt niste epave sufletesti dinainte de a fi recrutate sau devin imediat dupa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *