INTERVIU Daraban, CCIR: Anul fiscal 2022 a fost un an bun. Economia României a performat

Mihai Daraban

30 de ani de parteneriat și sprijin pentru mediul de afaceri, la Topul Naţional al Firmelor. Interviu cu președintele CCIR,  Mihai Daraban

Companii din diferite sectoare românești au fost premiate, pe 2 noiembrie a.c., de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Pe scena Topului Naţional al Firmelor ( TNF) 2023, ajuns la a 30-a editie, au fost prezentate și premiate cele mai performante companii, din şapte domenii de activitate. Cifra de afaceri a companiilor clasate pe primele zece locuri la TNF 2023 este de aproape 280 de miliarde de euro, iar profitul de exploatare însumează circa 27 de miliarde de euro. Prezent la eveniment, PS News a obținut un interviu în exclusivitate cu Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

Mihai Daraban: Este o ediție specială a Topului, a 30-a. Suntem singura entitate abilitata printr-o lege să organizeze acest gen de Top care nu este doar o Gală, este o lucrare în sine, o muncă desfășurată de mai bine de 3 luni.

PS News: Anul acesta sunt 13.030 de firme în primele zece poziţii ale clasamentului de specialitate. Deși a fost un an greu, antreprenorii au reușit. Dar, doar ei știu…cu ce costuri?

Mihai Daraban: Dimpotriva, anul fiscal 2022 a fost un an bun. Economia României a performat. În momentul în care îți crește cifra de afaceri, de la 392 de miliarde de euro (în 2021) la 494 de miliarde de euro (în 2022), eu cred că este un salt fenomenal.

PS News: Acest lucru, însă, s-ar putea explica și prin faptul că toate prețurile au crescut semnificativ, avem o creștere a ratei inflației și atunci și cifrele arată în consecință.

Mihai Daraban: Atunci vă trec la… profitabilitate, unde am avut 41,5 miliarde euro, pe profit în 2021 și am ajuns, in 2022, la 54,6 miliarde euro. Firmele aferente acestor cifre pe care le spun, și-au plătit taxele și impozitele la bugetul de stat. Acum știți cum sunt prețurile, până la urmă: unii câștigă, alții pierd. Câștigă companiile petroliere dacă prețul petrolului este crescut, pierd cei care folosesc produsele derivate, dar, una peste alta, mediul de afaceri a funcționat perfect. Însă, este foarte greu de satisfăcut apetitul de consum al statului român.

PS News: Domnule Președinte știu că ați avut indicatori de departajare care vizează cifra de afaceri netă, profitul de exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și a capitalului angajat.

Mihai Daraban: Premiem companiile care au performat din cele 7 mai domenii de activitate împărțite pe 377 de subdomenii. Am încercat să îi punem pe toți să concureze cam la același cod CAEN. Nu în ultimul rând, am ținut cont de Legea 348/2004 cu mărimea societățîi, adică microîntreprinderi mici, mijlocii, mari și foarte mari. Am făcut tot ceea ce am putut pentru a-i sprijini. Nu vom fi niciodată Camera de Comerț care va sprijini pe cei 360 de mii care figurează activi și în funcțiune la Ministerul Justiției și care nu depun bilanțul la organele fiscale.

PS News: Cum ați declarat, de altfel, că în domeniul agriculturii veți fi alături de cei 26 200 de fermeri care au depus bilanțul.

Mihai Daraban: Eu, aici, am o problema: Polonia are 90.000 de fermieri (și este o țară cam cu o treime mai mare decât România, are 312 679 de km pătrați față de 238 397 cât are țara noastră). Eu când spun de acum cuvântul fermier, gândiți-vă la acea entitate care aplică pentru subvențiile la ha. Fermierul poate fi proprietar pe teren sau arendaș. Cert este faptul că din 796 de mii de fermieri cât are România, depun bilanțul la fisc doar 26 200. Cert este din nou, că din cei 796 de mii, fermieri care dețin între 1 și 5 hectare, avem 580.000. Cu peste 3000 de hectare avem 109 fermieri și între 2000 și 3000 de hectare avem 120. Persist în a spune că nu mai trebuiesc date subvenții dacă nu se prezintă cu minimum 100 de ha!

PS News: În mediul de afaceri din România, mii de firme nu oferă mai nimic economiei, profiturile sunt concentrate la companiile mari și doar angajații acestora aduc venituri în creștere.

Mihai Daraban: Economia românească este foarte polarizată: avem vreo 27 500 de dezvoltatori și primii 100 dezvoltatori realizează aproape 50% din tot exportul României. Din păcate, în primii exportatori găsiți o firma românească care va fi premiată azi. Este vorba despre firma de mobile Aramis din Baia Mare. Deci, iată că este o polarizare excesivă a economiei românești. Asta este, cu asta trăim.

 

 

 

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: