INTERVIU Dezvăluiri din culisele sondajelor pentru prezidențiale. „E un fenomen. Nu s-a mai întâmplat până acum”

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Sondajul realizat în perioada 24-28 octombrie 2024 de BCS – Biroul de Cercetări Sociale – ne arată faptul că PSD și PNL ocupă primele două poziții în topul preferințelor românilor: 31% susțin că vor vota cu PSD la alegerile parlamentare, în timp ce 20,5% susțin că vor vota cu PNL. Pe locul 3 se află AUR, cu 17,6%, urmat de USR 16,5% și de UDMR 6,5%. Dar 35% sunt nehotărâți sau au susținut că nu vor ieși la vot. 

Sociologul Bruno Ștefan, președintele BCS, a oferit răspunsuri la întrebările PUTEREA în ceea ce privește sondajele care dau emoții candidaților la prezidențiale.

 PUTEREA: 35% sunt nehotărâți sau au susținut că nu vor ieși la vot. Cine sunt acești nehotărâți, domnule Bruno Ștefan?

Bruno Ștefan: La alegerile prezidențiale sunt mai puțini nehotărâți ca la parlamentare. În special sunt cei care la prezidențiale votează independenții. Avem un număr mare de oameni care votează independenții: Mircea Geoană, Cristian Diaconescu etc.

PUTEREA:  Deci, din experiență, nehotărâții sunt înclinați către candidații independenți

Bruno Ștefan: Ajungem ca 20% să voteze candidați independenți. Nu prea s-a întâmplat până la alegerile astea, de-astea sunt diferențe mari între cele două scrutinuri, adică, față de sondajul de luna trecută al institutului meu, nehotărâți sunt mai puțini la alegerile de la președinție, acum.

PUTEREA: S-a produs o schimbare foarte mare de opinie, în ultima perioadă?

Bruno Ștefan: Ba mai mult decât atât, măsurând, observând zilnic schimbările, mie îmi pare că publicul a intrat așa ca într-un roller-coaster. Fiecare candidat crește și scade într-un ritm accelerat, nu prea sunt situațiile calme electoral. Măsurarea zilei ne arată o dinamică care se întâmpla spre sfârșit de campanie la noi, nu acum.

PUTEREA: Ne puteți oferi exemple, punctual…

Lasconi crește continuu, de două zile

Bruno Ștefan: Adică în ultimele două zile a crescut Elena Lasconi, despre care eu cred că dacă continuăm sondajul și acum (și îl voi continua), mă aștept să urce chiar pe locul doi la ritmul ăsta, nu știu când se oprește din creștere. Poate când va întâlni un obstacol pe care nu poate să-l depășească. Dar acuma ea se duce, se ducea în fiecare zi, nu știu care-i motivul.

A crescut Ciolacu cu trei procente. Geoană cade zdravăn

 La fel, Geoană cade. Nu știu care e motivul, dar cade zdravăn. A crescut Ciolacu trei procente. Este mult. Simion, după retragerea Dianei Șoșoacă, și-a mărit cu 50% zestrea electorală. De la 11 a urcat la 16. Deci e o dinamică mare, chiar dacă pare o campanie relativ ternă, fără spectaculozități în opinia publică. Se întâmplă niște schimbări pentru care, dacă ne uităm între cele două fotografii ale mele, măsurarea zilnică e mult mai surprinzătoare.

Și cred că, așa cum se întâmplă în Occident și cum se întâmpla și la noi într-o vreme, noi, sociologii, avem măsurarea zilnică în campanie tocmai pentru a surprinde aceste valuri mari care tind să-i scufunde pe unii, dar să-i ridice pe alții.

PUTEREA: Ați căutat explicații? Ce anume generează acest fenomen?

Bruno Ștefan: N-am avut timp acum, în faza asta, să caut explicații mai profunde. Bineînțeles că publicul este întotdeauna reactiv, el se așează în spatele unora sau împotriva altora, în funcție de modul în care actorii politici se manifestă pe scenă.

Lasconi este prezentă pe TikTok. O urmăresc și pensionarii

Bruno Ștefan: Eu nu știu ce mesaj a dat, de exemplu, Lasconi. N-am stat să urmăresc declarațiile ei, dar operatorii îmi spuneau mereu cum este foarte prezentă pe TikTok.

Am avut feedbackul inclusiv de la pensionari pe TikTok. „Ei, nu știți dumneavoastră, dar pensionarii stau pe TikTok”, îmi spun operatorii și atunci înțeleg că unii au găsit niște canale de comunicare, de neimaginat!

Ciucă câștigase BucureștiulNu l-a pierdut decât puțin

Bruno Ștefan: Ciucă, de pildă, mi se pare că a mai căzut. El câștigase semnificativ. Mai mult, câștigase Bucureștiul. Nu l-a pierdut decât puțin, în schimb, a început să piardă în zona lui, unde candidează, în Oltenia.

PUTEREA: Această campanie, pentru unii candidați, seamănă cu principiul vaselor comunicante

Nicolae Ciucă este cel mai constant dintre toți

Bruno Ștefan: Da, câștigi undeva și pierzi electorat în altă parte. De asta spun că, dincolo de procentul general, câștigi într-o zonă și pierzi în alta. Ciucă este cel mai constant dintre toți ceilalți.

PUTEREA: Este clar că aceste fluctuații sunt influențate de ce se întâmplă în ziua respectivă sau în săptămâna respectivă cu fiecare candidat sau partid. Totuși Elena Lasconi a ieșit și cu afirmații care reflectau ignoranța pe anumite segmente sociopolitice.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: