Skip to content
Coronavirus

INTERVIU Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: Subvarianta derivată din Delta ar putea să eludeze răspunsul imun post-vaccinal

sanatatea.tv

Într-un interviu pentru PS News, Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a vorbit despre noua mutație a coronavirusului, derivată din varianta Delta: subvarianta AY.4.2. Medicul a explicat fenomenul prin care virusul se adaptează și creează posibilitatea de a persista și de a se răspândi. De asemenea, acesta susține că probabilitatea ca această nouă subvariantă să se extindă este foarte mare, în condițiile în care „România este o țară în care nu s-a reușit vaccinarea nici măcar în proporție de 50% din populația eligibilă și, categoric, persoanele care sunt nevaccinate sunt un mediu favorabil pentru ca aceste tulpini”.

PS News: Ce se cunoaște despre subvarianta AY.4.2?

Doina Azoicăi: Este una din subvariantele virusului Delta. În momentul de față această variantă este sub investigație pentru că este amenințătoare prin faptul că s-ar putea să dovedească că are o transmisibilitate mult mai mare. La momentul de față a fost identificată la aproape 10 % din noile cazuri de coronavirus din Marea Britanie.

Care sunt șansele ca această tulpină să atace România în plină criză sanitară?

Este posibil să se extindă în România, dat fiind faptul că orice variantă care a intrat în circulație a avut o extensivitate foarte mare și rapid s-a transmis și în alte teritorii diferite decât cel în care a apărut, încât trebuie să fim precauți în ceea ce privește riscurile de transmitere a acestei variante. Trebuie să avem grijă la faptul că această variantă ar putea să eludeze răspunsul imun post-vaccinal.

Vor fi eficiente vaccinurile deja apărute în fața acestei noi subtulpini?

Rămâne în continuare să promovăm ideea de vaccinare și strategia de vaccinare pentru că este o soluție. Trebuie să profităm de faptul că avem această soluție. Ne vom adapta recomandările în funcțiile de particularitățile subvariantelor care vor apărea.

Ce determină apariția acestor tulpini?

Dat fiind faptul că virusul este un virus ARN foarte flexibil, acesta se adaptează și creează posibilitatea de a persista și de a se răspândi. Această presiune a golurilor imunitare în populație, pentru că din păcate, România este o țară în care nu s-a reușit vaccinarea nici măcar în proporție de 50% din populația eligibilă și categoric, persoanele care sunt nevaccinate sunt un mediu favorabil pentru ca aceste tulpini, odată producând infecția, să genereze o presiune imunitară și să creeze apariția de variante mult mai rezistente și mai transmisibile.

Ce ne puteți spune despre momentul în care nu ne vom mai confrunta cu apariția unor noi tulpini ale acestui virus?

Este o speranță îndepărtată, pentru că acoperirea vaccinală trebuie asigurată în mod uniform și nu la nivelul unei singure localități sau a unei țări, ci la nivelul tuturor continentelor, pentru ca este vorba de o tulpină emergentă, iar asigurarea acestui necesar de protecție prin vaccinare a peste 80% din populație este un deziderat destul de greu de atins.

***

Noua tulpină a coronavirusului nu are încă un nume oficial, iar oamenii de știință atrag atenția că folosirea denumirii Delta Plus poate crea confuzie, pentru că aceasta este doar una dintre cele 45 de subtulpini derivate din Delta.

Deocamdată, noua tulpină este numită Subvarianta AY.4.2 și, potrivit Financial Times, care citează date GISAID, este responsabilă de aproape 10% din cazurile înregistrate acum în Marea Britanie. Oamenii de ștință cred că noua tulpină tinde să devină dominantă, dar nu la fel de repede cum Alpha a fost înlocuită de Delta. Din acest motiv, ea nu este considerată deocamdată un game-changer (un fapt care schimbă paradigma epidemiei). Este probabil să fie curând declarată de OMS “variantă investigată” (VUI) dar nu neapărat și “variantă îngrijorătoare” (VOC).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *