Skip to content
Economie Societate

INTERVIU Dorinel Ursărescu liniștește spiritele: Operatorii din energie au tot sprijinul ANRM

Vineri a avut loc, în incinta bibliotecii de la Universitatea Politehnică București, conferința ”Resursele energetice de la Marea Neagră în contextul Securității Naționale a României”, organizată de PSNews.

Cu ocazia acestui eveniment, redacția PSNews a obținut un interviu în exclusivitate de la Dorinel Ursărescu, consilierul personal al președintelui ANRM – Agenția Națională de Resurse Minerale.

PSNews: Operatorii economici din energie se plâng că ultimele măsuri ale Guvernului, precum Legea 73, OUG 114 și Legea off shore le pun piedici în activitate și îi fac să își regândească planurile de investiții în România. Unii au folosit chiar cuvântul faliment.

Dorinel Ursărescu: Nici nu poate fi vorba de așa ceva. Unii operatori economici au avut parte ani la rândul de un tratament preferential, adică de o mult prea mare indulgență din partea statului român.

Contractele pe gaze ale operatorilor petrolieri sunt contracte pe termen lung: 30-40-50 de ani. Sunt contracte care vor fi și sunt supuse mai multor cicluri electorale.

Un astfel de contract, pentru a rezista în timp, trebuie să fie în primul rând corect pentru ambii parteneri: atât pentru statul român, cât și pentru operator.

Statul român să încaseze ce este al statului român, pentru că până la urmă sunt resurse ce aparțin de proprietatea publică a Statului, iar operatorii economici trebuie să aibă o fiscalitate care să le permită să obțină profit și să își facă dezvoltarea.

Timp de 10 ani de zile, în ceea ce privește unul dintre cele două impozite mari pe care operatorii de gaz le plătesc către Statul român, redevența a fost diminuată ani la rând cu sume importante, ca urmare a nereglementării de care trebuie să se ocupe chiar Statul.

Departe deci de mine ideea de a culpabiliza operatorii.

Adică ei au funcționat în cadrul pe care statul român li l-a pus la dispoziție.

Dar asta nu înseamnă ca în momentul în care lucrurile intră în normal, în sensul că Guvernul începe să reglementeze și să își ia dreptul legal și corect, de partea cealaltă să avem acțiuni disproportionate, prin toate pârghiile posibile – și aici, au, slavă Domnului!, suficiente pârghii -, de a crea panică în rândul populației.

Este vorba de măsuri care vin să corecteze niște lucruri nedrepte perpetuate în timp, în ceea ce privește raportarea statului român în acordurile petroliere, iar operatorii de pe piață speculează, inducînd panică în populație și adoptând măsuri incorecte, care vor duce în final la creșterea costului către consumatorul casnic.

În momentul în care vii, mai ales în iarnă, cu astfel de amenințări, sigur că măsurile statului român, care nu vrea decât să impună niște reguli în acest domeniu, în care a fost mult prea indulgent, pentru mult prea multă vreme, măsurile statului român, spuneam, nu pot fi decât cele pe care le-am văzut.

PSNews: Operatorii economici de plâng de o supra-reglementare.

Dorinel Ursărescu: Reglemetare înseamnă lege. Să ne întoarcem la un Stat fără de legi? Este clar că trebuie făcute anumite reguli, iar ăsta este rolul atat al ANRM, cât și al ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Din punctul ăsta de vedere chiar nu este panică și vreau să vă spun că și în condițiile OUG 114 operatorii de gaze sunt pe profit.

Chiar în condițiile în care vorbim de niște consumuri tehnologice specifice mult, foarte mult exagerate și a unor investiții deductibile în lună, care se scad din impozitul pe venitul suplimentar, ce sunt cel puțin îndoielnice.

PSNews: Liberalizarea pieței în privința gazelor naturale a condus la o spirală a scumpirilor. Era o astfel de măsură obligatorie?

Dorinel Ursărescu: Liberalizarea prețului la gaze, în două etape, în 2013 pentru consumatorii industriali, iar începând din 2017 și pentru consumatorii casnici, a venit ca urmare a faptului că facem parte din Uniunea Europeană, prin prisma economică de a nu pune în condiții de necompetitivitate agenții economici care folosesc gazul natural ca materie primă, având în vedere că suntem pe piața europeană, trebuia să ne aliniem.

Am făcut-o prin Ordonanța 7 din 2013, care a avut două funcții importante:

În primul rând, a adus operatorilor pe gaze venituri suplimentare și era dreptul Statului ca o parte din aceste venituri să intre în bugetul de stat.

Nu în ultimul rând, această Ordonanță 7 descuraja creșterile nejustificate de preț, prin impozitarea suplimentară pe care o făcea pe astfel de prețuri majorate nejustificat.

Apoi, dădea posibilitatea Statului ca din veniturile suplimentare pe care le colectează, în cazul unor astfel de creșteri nejustificate de preț, să aibă bugetul necesar pentru a realiza corecțiile către categoriile defavorizate.

Asta a fost menirea Ordonanței 7, iar Parlamentul a transformat-o în lege, în decembrie 2017: Legea 73, care a stabilit două paliere pentru impozitul pe venitul suplimentar: 60% și 80% pentru vânzările cu prețuri peste 85 lei/Mwh.

PSNews: Cum se explică atunci plafonarea prețului gazelor, prin OUG 114?

Dorinel Ursărescu: Toate lucrurile trebuie discutate și până la urmă guvernul va lua deciza care e mai bună pentru România – am convingerea că guvernanții au făcut până acum lucrul ăsta.

ANRM a reușit să facă lucruri importante în ultimul an și ceva: preț de referință la gazele naturale, modificarea legii off shore, în favoarea Statului român, care nu ar fi fost posibilă, dacă nu era o decizie politică fermă.

Din punctul de vedere al ANRM, chiar facă negocierile cu operatorii economici au fost dure, aceștia au apreciat la final legea off shore, pentru că este o legea care le permite să ia decizia pentru investiție.

De asemenea, în momentul finalizării negocierilor, ANRM-ul s-a pus la dispoziția operatorilor economici, încheind acte adiționale.

Inclusiv cu Exxon am încheiat un act adițional, prin care le-am dat posibilitatea să prelungească acordul petrolier cu încă 15 ani de zile, tocmai pentru ca această investiție să poată fi finanțată.

Știm foarte bine, că, pentru a putea finanța un asemenea program de dezvoltare și exploatare, cum este cel al OMV-Exxon, finanțatorul are nevoie de prevederi clare, ferme.

Contractul fusese semnat cu niște ani în urmă și rămăsese un termen care nu acoperea din punct de vedere financiar toată desfășurarea economică a exploatării.

ANRM a fost foarte promptă și a sprijinit prelungirea contractului – deci, din punctul nostru de vedere, operatorii au tot sprijinul.

 

Conferința ”Resursele energetice de la Marea Neagră în contextul Securității Naționale a României”, organizată de PSnews.ro, partner principal Hidroelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *