Skip to content
Sănătate

INTERVIU – Dr. Beatrice Mahler avertizează: Vine valul doi. Vom avea peste 2.000 de cazuri pe zi!

Inquam Photos / George Călin

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institului  de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, a explicat, într-un interviu acordat PS News, creșterea bruscă a numărului de cazuri de coronavirus din ultimele zile. Medicul este de părere că ne îndreptăm cu viteză către al doilea val al pandemiei și avertizează că putem ajunge în situația Italiei din lunile februarie-martie. 

PS News: În ultimele zile am avut o creștere bruscă a cazurilor de Covid-19, peste 1.500 și chiar peste 1.700 de contaminări pe zi. Cum se explică această recrudescență? 

Beatrice Mahler: Suntem într-o direcție, cel puțin în ultimele trei zile, care nu este deloc bună. Cazurile vin, probabil, într-un context de socializare la locul de muncă, ca urmare a concediilor făcute fără respectarea regulilor. Foarte mulți angajați au venit din concediu și probabil că regulile nu au fost respectate la locul de muncă astfel încât s-au creat multiple focare care au dus la creșterea numărului de cazuri.

E puțin probabil să fie o altă cauză în acest moment, dacă ne referim la deschiderea școlilor sau la redeschiderea restaurantelor. Și aici mă refer la faptul că probabilitatea mai mare este să te infectezi atunci când ești într-o vacanță în care nu respecți regulile, pentru că vacanța înseamnă relaxare și asta înseamnă automat și o relaxare în ceea ce privește respectarea regulilor.

Ne apropiem de al doilea val al pandemiei?

Cu siguranță vom intra în al doilea val cât de curând, pentru că ce se întâmplă în Europa va ajunge și în România, dar acestă direcție trebuie să o privim cu îngrijorare, pentru că vine în România peste un nivel de cazuri care nu e deloc cel din Europa de Vest. Acolo a fost un val unu- o diminuare a numărului de cazuri și acum o creștere. La noi a fost o creștere treptată a numărului de cazuri, am fost pe un platou înalt a numărului de cazuri și acum creștem și mai mult.

O să ajungem și la peste 2000 de cazuri pe zi, dar trebuie să tratăm pacienții, va trebui să regândim asistența medicală în spitale, să reorganizăm rețeaua medicală astfel încât să oferim asistența pacientului în funcție de nevoia pe care o are el.

Poate fi privită această creștere a numărului de cazuri și cu ochi buni? Reprezintă această pantă ascendentă o imunizare mai rapidă a populației?

Nu pot să spun că o creștere a numărului de cazuri va veni cu părți bune atât timp cât avem o rețea de sănătate în care foarte mulți ani investițiile nu au fost o prioritate, unde avem un deficit de resurse de personal și unde personalul este deja obosit, mai ales cei care lucrează pe secțiunea de COVID-19. Prin urmare, nu cred că putem spune că avem aspecte bune, pentru că o creștere bruscă a numărului de cazuri înseamnă multe pierderi de vieți și fiecare viață contează.

Puteam ajunge în situația Italiei?

Depinde foarte mult de cum își modifică virusul agresivitatea și mecanismul de acțiune. Am văzut faptul că modul în care și-a modificat fenotipul, nivelul de transmitere și formele de boală s-au schimbat, probabil că vom asista la o astfel de direcție și în cazul acesta.

Cum vedeți cazul băiețelului de 9 ani de la terapie intensivă?

Medicii pediatrii sunt cei care pot să dea cele mai importante și cele mai corecte răspunsuri legate de acest caz. Este un caz trist, însă este bine că este într-un spital în care competența colegilor poate să ofere cea mai bună asistență unui copil.

Sunt cazuri rare, dar ele există și trebuie să ne responsabilizeze și mai mult pe noi adulții în modul în care respectăm regulile pentru că e foarte dureros să știi că poți să fii cauza unei tragedii, bineînțeles involuntară dar probabil produsă de o lipsă de asumări și reguli recomandate.

Copilul internat la „Victor Gomoiu” are 9 ani şi 11 luni şi nu mai avea alte boli. Medicii cred că a făcut infecţia cu COVID odată cu părinţii lui, în urmă cu trei săptămâni,  dar la acel moment nu a fost testat pentru că era asimptomatic. Este modul în care se dezvoltă această formă gravă a bolii. Apare abia după 2-4 săptămâni de la infectare, la copii asimptomatici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *