Skip to content
Coronavirus

INTERVIU Dr. Cătălin Apostolescu, manager la Matei Balș: ”Nu mai am de ce să fiu optimist. Suntem vaccinați într-o proporție penibilă și nimeni nu respectă regulile”

Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Cătălin Apostolescu, managerul interimar al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a vorbit despre situația critică din spital, susținând că nu mai există niciun loc liber pentru pacienții Covid, aceștia fiind consultați din ambulanță.

PS News: Cum arată situația în acest moment?

Cătălin Apostolescu: Institutul Matei Balș este plin. Am ajuns să consultăm și în ambulanță. Mai mult de câte locuri avem nu putem interna. Este simplu, dacă populația nu a înțeles că valul 4 vine, deși am tot spus de atâta vreme, acum plătim la nivelul întregii țări factura.

Ați fost nevoit să alegeți pe cine salvați și pe cine nu?

Deocamdată mergem pe principiul „primul venit, primul servit”. În măsura în care locurile din spital sunt pline, îi internăm pe pacienți în camera de gardă. În momentul în care și camera de gardă este plină, nu mai avem unde să punem pacienți și atunci anunțăm Centrul Național de Coordonare  a Intervenției care îi va redistribui către alte spitale, dar acest proces este lent pentru că și celelalte spitale sunt pline de asemenea.

Mai face față personalul medical?

Din ce în ce mai greu, dar mai face față că nu are încotro. E foarte posibil să intre și în colaps. Nu mai am de ce să fiu optimist. Mă uit de un an și jumătate la pandemia aceasta și văd că nimeni nu vrea să învețe nimic. Nu s-a schimbat nimic într-un an și jumătate de pandemie. Suntem vaccinați într-o proporție penibilă și nimeni nu respectă regulile.

***

2.559 de cazuri noi de COVID au fost raportate luni în București din 5.655 la nivel național. 109 decese s-au înregistrat în ultimele 24 de ore și 1.218 pacienți sunt la ATI. 290 de minori sunt internați cu COVID. Este cel mai mare număr de infectări zilnice raportat în Capitală de la începutul pandemiei. 28.747 de teste au fost făcute în ultimele 24 de ore, iar rata de pozitivare este de aproape 20%.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *