Skip to content
Social

INTERVIU Dr. Ion Sandu, președintele Societății Meteorologice Române: Este importantă promovarea informațiilor de ordin meteorologic în rândul publicului

Observatorul Prahovean

Înainte de alegerea sa în funcția de președinte al Societății Meteorologice Române, Ion Sandu a fost directorul general al acesteia, timp de 15 ani. Este, de asemenea, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Reporter European Meteorological Society: Vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre Societatea Meteorologică Română.

Ion Sandu: Societatea Meteorologică Română aduce laolaltă profesioniști nu numai din domeniul meteorologiei, ci și alți specialiști care au un rol important în diseminarea informațiilor științifice în rândul publicului larg și în cadrul proiectelor de cercetare.

Reporter EMS: Când a fost fondată Societatea Meteorologică Română (SMR)?

I.S.: În 1990, când un grup de meteorologi renumiți și-au propus să explice de ce e important pentru public acest domeniu.

Reporter EMS: Care sunt obiectivele SMR?

I.S.: Aș spune că primul obiectiv este acela de a asigura protecția vieții și a mediului în contextul schimbărilor climatice și mă refer aici la frecvența și intensitatea fenomenelor naturale. De aceea SMR sprijină Administrația Națională de Meteorologie (ANM) în promovarea informațiilor de ordin meteorologic în rândul populației. E important și ca decidenții să ia măsuri potrivite de protecție  pentru a limita impactul fenomenelor meteo extreme. Ne asigurăm, astfel, de faptul că cei care iau decizii înțeleg importanța rolului Serviciului Național de Meteorologie și susțin finanțarea acestui domeniu. Am văzut, în trecut, că atunci când seceta, inundațiile sau furtunile au produs pagube economice importante, de cele mai multe ori a fost dată vina pe previziunile meteo. De aceea Societatea Meteorologică Română promovează standardele ridicate de profesionalism și participă la dezbateri publice pe tema acurateții previziunilor și avertizărilor emise de ANM. În plus, susținem propunerile ANM privind o finanțare adecvată pentru ca aceasta să asigure un serviciu public modern și de calitate.

Reporter EMS: Ne puteți explica structura societății?

I.S.: Cei mai mulți dintre membri sunt specialiști în meteorologie cu experiență în domenii ca fizică, matematică, geografie. Cu toate acestea, sunt și membri din alte arii.

Reporter EMS: Care credeți că sunt provocările domeniului?

I.S.: Avem în țară facultăți cu această specializare. Din nefericire însă, profesorii din aceste facultăți nu colaborează cu experții pentru a-și adapta cursul, așa încât temele să fie în concordanță cu cerințele domeniului. De exemplu, absolvenții care se angajează în domeniu nu au abilitățile necesare pentru interpretarea datelor furnizate de un satelit sau de un radar. De aceea, una dintre provocările  Societății de Meteorologie este aceea de a iniția discuții cu  conducerea acestor facultăți în scopul includerii  în cursuri a unor teme actuale, relevante pentru domeniu.

Reporter EMS: Colaborați cu alți membri ai  Societății de Meteorologie?

I.S.: Da. Consider că relațiile dintre specialiștii țărilor vecine trebuie dezvoltate în anii următori, pentru realizarea unor proiecte comune, cum ar fi Strategia Dunării.

Reporter EMS: Ce așteptări aveți de la Societatea Română de Meteorologie?

I.S.: Întâlnirea anuală este foarte importantă pentru tinerii cercetători. Ne-am propus să susținem participarea a cât mai mulți meteorologi la aceasta.

Reporter EMS: Care sunt evenimentele cu cel mai mare impact în ultimii trei ani?

I.S.: Cel mai important este faptul că SMR a devenit membră a Coaliției Naționale pentru Modernizarea României. Este o structură informală care are ca scop acordarea de sprijin societății civile și instituțiilor publice. Ea include peste 50 de organizații non-guvernamentale, sindicate, asociații de consultanță, reprezentanți ai administrației publice locale, ai mediului de afaceri și academic.

Reporter EMS: Care credeți că sunt schimbările pe care trebuie să le facă societatea pe care o reprezentați?

I.S.:  Creșterea salariilor experților, întrucât acestea sunt scăzute comparativ cu alte sectoare; și acest lucru se întâmplă deja. De asemenea, ne propunem să atragem cât mai mulți specialiști tineri în proiecte care să le aducă venituri suplimentare – pentru a scădea migrarea lor spre alte domenii.

Sursa:  https://www.emetsoc.org/interview-of-the-month-rmd/

Interviul a fost publicat pe website-ul European Meteorological Society (EMS), asociația societăților meteorologice din Europa. Aceasta numără 37 de membri deplini și alți 30 de membri asociați. EMS este  o organizație non-profit a cărei Adunări Generale atrage anual  peste 600 de specialiști din toate sectoarele domeniului. Societatea este recunoscută pentru contribuția adusă științei, pentru premiile obținute și pentru susținerea prin fonduri nerambursabile a proiectelor destinate tinerilor cercetători.

1 comentariu la “INTERVIU Dr. Ion Sandu, președintele Societății Meteorologice Române: Este importantă promovarea informațiilor de ordin meteorologic în rândul publicului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *