Skip to content
Economie

INTERVIU Dumitru Nancu, director general FNGCIMM: ”În doar 8 luni, au fost semnate garanții pentru finanțări pentru IMM-uri în valoare de 10,1 miliarde lei”

Dumitru Nancu - arhivă personală

Prin programele IMM Invest (accesul IMM la capital financiar), IMM Leasing de echipamente și utilaje (accesul IMM la modernizare și retehnologizare), IMM Factor (schema de garantare de către stat a creditului comercial), Facilitatea de amânare a obligațiilor de plată a dobânzilor aferente creditelor (OUG 37/2020) și Noua Casă (facilitate pentru persoanele fizice și pentru deblocarea creditului ipotecar), Guvernul a transformat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM IFN SA) în principala instituție financiară pentru IMM-uri, în sensul că circa 15% din numărul de garanții pentru IMM-uri acordate de fond în 18 ani (din 2002 încoace) și 30% din valoarea lor pe aceeași perioadă, respectiv 18 ani, au fost acordate în doar 8 luni!

Despre toate aceste programe, modul cum au fost implementate și rata lor de succes am vorbit cu Dumitru Nancu, director general FNGCIMM IFN SA.

PS News: Cum a evoluat activitatea FNGCIMM în acest an special, marcat de pandemia de COVID, comparativ cu anii precedenți?

Dumitru Nancu: FNGCIMM, institutia specializata a statului pentru acordarea de garantii, si-a asumat in aceasta perioada dificila, rolul de liant intre mediul de afaceri, si sistemul bancar, calibrandu-si mecanismele de garantare si intreaga capacitate operationala, pentru a interveni in economie cu cele mai adecvate si eficiente masuri pentru diminuarea efectelor economice induse de pandemie.

In ceea ce priveste activitatea curenta, evolutia activitatii de garantare a fost mult superioara comparativ cu anii anteriori.

Exemplificând în 18 ani de existență 2002 – 2019, FNGCIMM A ACORDAT PENTRU IMM-uri 74.387 garantii in suma de 34,1 miliarde lei.

În 2019:  FNGCIMM A ACORDAT PENTRU IMM-uri 2.992 garantii in suma de 913 milioane

În doar 8 luni din 2020 au fost semnate 17.513 de garanții pentru finanțări pentru IMM-uri ce totalizează 10,1 miliarde lei (de 6 X mai multe ca anul trecut, de 10 X ca valoare).

GUVERNUL ROMANIEI A TRANSFORMAT PRIN PROGRAMELE GUVERNAMENTALE IMM Invest (accesul IMM la capital financiar), IMM Leasing de echipamente si utilaje (asigura accesul la creditul furnizor), IMM Factor (schema de garantare de catre stat a creditului comercial), Facilitatea de amanare a obligatiilor de plata a dobanzilor aferente creditelor (OUG 37/2020) si Noua Casa ( facilitate pentru persoanele fizice si pentru deblocarea creditului ipotecar) FNNGCIMM în principala instituție financiară pentru IMM, în sensul că circa 15% din numărul de garanții pentru IMM-uri acordate de fond în 18 ani (din 2002 încoace) și 30% din valoarea lor pe aceeași perioadă, respective 18 ani, au fost acordate .în doar 8 luni! Și povestea continuă…

FNGCIMM a inregistrat un important reviriment in activitatea de garantare in Sem. I al anului 2020, reusind sa acorde de patru ori mai multe garantii din surse proprii, cu o valoare aproape dubla fata de perioada similara a anului 2019. O crestere foarte importanta s-a inregistrat, de asemenea, la garantiile acordate din surse in administrare.

Acest trend crescator a continuat si in trimestrul II al anului 2020, cand activitatea de garantare a FNGCIMM s-a dublat din perspectiva numarului de garantii acordate si aproape s-a triplat din punct de vedere al valorii garantiilor acordate fata de Trim I.

Astfel ca in contextul pandemiei, FNGCIMM a evoluat spectaculos, iar acest fapt se datoreaza, atat unor factori care tin atat de mediul intern, cat si de contextul extern.

Avantajul de a cunoste bine institutia si activitatea de garantare care are un specific aparte, mi-au permis inca din primul moment al preluarii conducerii executive a FNGCIMM, in ianuarie 2020, sa mobilizez echipa Fondului pentru a relua initiativele si de a reactiva produse pe care le-am conceput si lansat in mandatul anterior in perioada 2016 – 2017, care nu au fost suficient valorificate pana la momentul cand am revenit in institutie. Un astfel de exemplu este produsul OPTIMM, un instrument propriu de garantare a creditelor pentru capital de lucru de valori mici, foarte necesar IMM-urilor.

Impreuna cu Consiliul de Administratie al FMGCIMM am propus guvernului si am operationalizat in aproximativ patru luni,, cinci noi programe pentru a raspunde cat mai adecvat la provocarile economice induse de criza sanitara COVID 19: IMM Invest (accesul IMM la capital financiar), IMM Leasing de echipamente si utilaje (asigura accesul la creditul furnizor), IMM Factor (schema de garantare de catre stat a creditului comercial), Facilitatea de amanare a obligatiilor de plata a dobanzilor aferente creditelor ipotecare (OUG 37/2020) si Noua Casa ( facilitate pentru persoanele fizice si pentru deblocarea creditului ipotecar).

Programul IMM INVEST a devenit cel mai de success program economic guvernamental si reprezinta unul dintre pilonii de sustinere ai Planului National de Investitii si Relansare Economica, lansat de Guvernul Romaniei, la data de 1 iulie 2020.

Programului IMM INVEST la contextul economic si social actual, a presupus si implementarea unei scheme de ajutor de stat, astfel ca pentru prima data de la infiintare, FNGCIMM a primit de la Ministerul Finantelor Publice atributiile de administrare a schemei de ajutor de stat prin care IMM-urile finantate in cadrul Programului IMM INVEST beneficiaza de un grant care acopera costurile de finantare, in limita sumei de 800.000 Euro/IMM.

A înregistrat FNGCIMM profit în primul semestru din acest an?

FNGCIMM a inregistrat profit in primul semestru al acestui an, in conditiile in care aceasta perioada dificila a impus luarea de masuri organizatorice fara precedent, pentru a face fata afluxului enorm de solicitari de garantare, pentru operationalizarea noilor programe si pentru conformarea la cerintele legale privind criza sanitara generata de Covid-19. Cu toate acestea, profitul net la Semestrul I 2020 a fost superior tintei stabilite in buget, cu o variatie de +194% BVC realizat fata de BVC planificat, generand un profit net de 51.713 mii lei fată de 17.610 mii lei bugetat, in crestere cu 12% fata de perioada similara a anului trecut.

Care programe ale FNGCIMM au mers cel mai bine?

Analiza rezultatelor programelor FNGCIMM pe cele doua trimestre ale anului 2020, ne arata ca in Trim I, am avut o evolutie buna pe acordarea garantiilor in cadrul programului Start-Up Nation (depasire a bugetului cu 50%). O dinamica pozitiva a inregistrat programul OPTIMM si garantiile acordate din surse in administrare atrase de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care au ajuns la 8% din total venituri FNGCIMM, dublul fata de tinta bugetara. Tot in Trim I am inregistrat o crestere a veniturilor din programul Prima casa.

In Trim II au intrat in implementare primele doua programe guvernamentale: IMM INVEST ROMANIA si Facilitatea de amanare a obligatiilor de plata a dobanzilor aferente creditelor ipotecare (OUG 37/2020), care au contribuit semnificativ, atat in ceea ce priveste numarul de garantii acordate, cat si ca valoare. Si in trimestul II, garantiile acordate din surse in administrare, au avut o evolutie pozitiva, insa am inregistrat o scadere semnificativa a volumului de garantii acordate pe Prima casa, care, pana la inlocuirea si operationalizarea noului program ”Noua casa”, activitatea de garantare s-a limitat doar la acordari din promisiuni de garantare si de garantii intrate pe fluxul de analiza, pana la 6.04.2020.

Cum apreciați evoluția programului IMM-invest? Câte companii au apelat la această schemă? Ce fel de credite se acordă prin IMM Invest?

FNGCIMM a analizat pana in acest moment 09.09.2020 circa 125.000 de solicitari inregistrate pe platforma IMM INVEST, aferente cererilor depuse de 68.097 IMM-uri (un IMM poate sa revina in aplicatie cu o noua cerere de inscriere pentru un nou credit sau daca o prima solicitare este respinsa de banca selectata initial si se doreste alegerea unui alt finantator sau daca documentatia depusa pentru acordarea garantiei nu este completa), au fost aprobate 16.642 de credite in valoare de 12,9 miliarde lei, aproximativ 1,3% din PIB.
In ceea ce priveste tipul de credite ce se acorda prin program, acestea pot fi linii de credit sau credite pentru capital de lucru, respectiv linii de credit sau credite pentru investitii. Va prezentam mai jos, o situatie sintetica a distribuirii si valorii acestor credite pe categoriile de IMM.

Evolutia programului IMM-Invest, raportat la creditele acordate de intreg sistemul bancar, se reflecta in cifrele din graficul pe care il regasiti mai jos (sursa BNR): soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM a crescut in ultimii 12 ani, cu 40 mld RON, de la 77 mld RON (2007) la 117 mld RON (2019), media de crestere lunara a fost de 0,3 mld RON. Prin facilitatile aduse de IMM Invest, s-au acordat 12.047.312.990 lei in aproximativ 4 luni, ceea ce inseamna o crestere de 40 de ori.


In baza acestor cifre, pot sa va spun cu toata increderea ca IMM Invest este cel mai de succes program de finantare cu garantii de stat din istoria Romaniei.

Câte garanții a acordat FNGCIMM în cadrul acestui program?

La data de 09 septembrie 2020, in cadrul Programului IMM INVEST au fost aprobate 16.642 de credite in valoare de 12,9 miliarde lei, aproximativ 1,3% din PIB.
In procesul de analiza a celor 21 de banci se gasesc 29.033 IMM-uri eligible. Datorita interesului manifestat atat de IMM-uri cat si de partenerii bancari, Guvernul a aprobat cresterea plafonului de garantare de la 15 miliarde la 20 de miliarde lei, pentru anul 2020. Chiar si cu aceasta alocare, 12 banci au suprasubscris suplimentarea de 5 miliarde lei, solicitand aproximativ 9 miliarde de lei.

Care va fi valoarea totală a programului IMM Invest?

Daca ne referim la plafonul total al garantiilor ce pot fi acordate in anul 2020, acesta este de 20 miliarde de lei. Schema de ajutor de stat, prin care se acopera costurile finantarii si garantarii, de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, pentru o perioada fixa de 8 luni de la semnarea contractului de credit, a fost, de asemenea, suplimentata, corespunzator cu majorarea plafonului de garantare si este de 1,106 milioane lei.

Care considerați că sunt pericolele unui astfel de program, având în vedere că se preconizează o scădere economică majoră și multe insolvențe?

Programul IMM INVEST ROMANIA a fost gandit ca un program care sa permita IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 sa isi asigure lichiditatile pentru  derularea activitatii si sa dea un impuls bancilor pentru finantarea companiile mici si mijlocii.

In acelasi timp, guvernul a adus modificari importante legii insolventei, cum ar fi amanarea cu 60 de zile a procedurilor de deschidere, aplicare sau aprobare a planului de restructurare a companiei, posibilitatea incheierii unor conventii de plata, cresterea pragului de la care se poate solicita insolventa unei companii in aceasta perioada, de la 40.000 de lei la 50.000 de lei. Aceste elemente indica o abordare sistemica si stategica la nivelul guvernului in ceea ce priveste interventia statului in economie care vizeaza tot eco-sistemul economic in ansamblu. Scopul acestor masuri au ca obiectiv principal protejarea societatii comerciale si pastrarea locurilor de munca,

Revenind la intrebarea dvs., consideram ca rata de default pe acest program nu va inregistra valori semnificative care sa creasca presiunea pe bugetul de stat, in raport cu platile de garantii care vor fi solicitate de finantatori. In acest sens, am avut numeroase si intense consultari cu partenerii bancari si exista o intelegere comuna in ceea ce priveste obiectivul acestui program, care este de a asigura capital de lucru si de investitii sectorului IMM, insa finantarile garantate se acorda pentru proiecte viabile din punct de vedere economic. Atat partenerii bancari, cat si FNGCIMM analizeaza cu mare atentie, in baza unor norme de prudentialitate si a unor proceduri de lucru foarte bine puse la punct, pentru a asigura un risc cat mai mic de default.

Care este volumul garanțiilor acordate beneficiarilor din administrația locala și în ce domenii?

In prezent, pe langa acordarile de garantii din surse proprii si din programele guvernamentale, FNGCIMM deruleaza si scheme de garantare in baza surselor primite in administrare de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Acestea se acorda pentru obtinerea avansului de la AFIR de catre beneficiarii publici care implementeaza proiecte pe toate masurile acreditate prin PNDR.

Beneficiarii eligibili sunt comunele si orasele, Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), Organismele de drept public – asezaminte culturale, Grupurile de Actiune Locala (GAL), Organizatiile si Federatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI/ FOUAI), precum si Unitatile si institutiile de invatamant de stat din sistemul national de invatamant preuniversitar.

De la inceputul anului pana in luna iulie 2020, FNGCIMM a semnat 321 contracte de garantare, in valoare de aproximativ 180 milioane lei si a prelungit un numar de 675 scrisori de garantie in valoare de peste 779 milioane lei.

Când credeți că va fi demarat programul Noua Casă?

Programul Noua Casa este operational de la data publicarii in MO a normelor de aplicare.. S-au inscris 15 finantatori, toti cei 14 parteneri care au participat si in cadrul Programului Prima Casa, si un nou finantator Alpha Bank si-a manifestat interesul de a adera la noul program si a solicitat plafon de garantare.

Dupa cum cunoasteti, in derularea Programului Noua casa (continuatorul Programului Prima casa) si a altor programe guvernamentale de garantare in numele si in contul statului, FNGCIMM actioneaza strict sub mandatul incredintat de Ministerul Finantelor Publice, aceasta perioada fiind marcata de provocarea implementarii unor programe de garantare noi si de necesitatea recalibrarii programelor de garantare consacrate.

In acest context, am reparametrizat si pus in functiune aplicatia web dedicata Programului Noua casa, punand la dispozitia finantatorilor participanti in program in cadrul unei noi codificari (P12N) noile plafoane de garantare, constituite din diferentele ramase neutilizate din plafonul alocat la inceputul anului 2020 .

Formularele utilizate in activitatea de garantare au fost adaptate si corelate cu includerea parametrilor specifici Programului Noua casa.

De asemenea, facem mentiunea ca procesul de semnare a actelor aditionale la Protocoalele-cadru in vigoare a fost finalizat.

Astfel, FNGCIMM a finalizat operativ procedura de implementare a Programului Noua casa si este pregatit sa primeasca si sa proceseze solicitarile de acordare a garantiilor/promisiunilor de garantare in cadrul Programului Noua casa.

Dorim succes uturor participanțiolor programului si-i asiguram de tot sprijinul nostru, ramanand in continuare in asteptarea solicitarilor clienților.

Care este gradul de neperformanță la Programul Prima Casă?

De la data demararii programului „Prima casa”, respectiv din anul 2009 si pana in present, au fost aprobate peste 297 mii de promisiuni si contracte de garantare, in valoare de aprox. 26,75 mld.lei.

In aceasta toata aceasta perioada, au fost efectuate plati de garantii in suma de 63,6 mil. lei pentru un numar de 802 de beneficiari de garantii executate de finantatori. Astfel, rata de executare a garantiilor in cadrul programului Prima casa, calculata ca raport intre platile efectuate si garantiile acordate este de 0,33% exprimata ca numar de garantii platite, respectiv de 0,29% exprimata ca valoare garantii executate.

Care sunt principalele obiecte de activitate după volumul de finanțare al creditelor aprobate de bănci în cadrul Programului IMM Invest?

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *