Skip to content
Politică

Interviu-eveniment cu părintele Constantin Necula: Postul Paștilor înseamnă să crești în tensiunea așteptării EXCLUSIV

libertatea.ro

Părintele Constantin Necula a acordat săptămâna aceasta un interviu scris pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre semnificaţia Postului Sfintelor Paşti, despre vocea Bisericii în momente de criză socială şi despre relaţia dintre Biserica Ortodoxă Română şi oameni.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Ardealului a arătat cum vede rolul Papei Francisc în dialogul dintre Biserica Ortodoxă şi cea Catolică, precum şi care ar trebui să fie punctul de vedere al ortodoxiei în problema unificării bisericilor creştine.

Valentin Busuioc: Noi, ca site, ne-am nișat pe știri de politică internă, un domeniu care naște nu doar pasiuni, ci de-a dreptul dușmănii, unele chiar și de lungă durată. Cum I-am putea lăsa lui Dumnezeu o ușă deschisă în toată această vâltoare de polemici, mai ales acum, în Postul Sfintelor Paști?

Pr. Constantin Necula: Fiind mai atenți la valorile cu adevărat vii pe care le transmiteți. E greu, pentru că zgomotul de fond este tare, activat de tot ce înseamnă bruiaj moral. Postul Paștilor înseamnă să crești în tensiunea așteptării. Pentru asta trebuie să înveți pe Cine anume aștepți, pentru Cine postești, pentru Cine te nevoiești. Dacă răspunsul este Hristos, restul își pierde din intensitate, aproape dispare. Polemicile sunt dătătoare de sens doar atunci când aduc adevărul ca hrană socială. În rest, sunt bârfă fără sens, urâtă și înjositoare pentru producător și consumator.

Valentin Busuioc: Pentru că însuși începutul acestui an a fost marcat de controverse ce au provocat ample manifestații, vă întreb: în opinia dumneavoastră, ar trebui să se audă mai puternic vocea Bisericii în momente de criză socială?

Pr. Constantin Necula: Cred că se aude doar atunci când e momentul. Am învățat, personal, din toate momentele sociale grele prin care am trecut, că nu poți vorbi deodată cu cei ce strigă, nu poți îndrepta cu viteza în care unii strâmbă. Arma Bisericii e rugăciunea, propovăduirea socială fiind născută numai din rugăciune atentă. Cine crede că e ușor să încerce! Cred că Biserica nu poate funcționa karaoke, să răspundă la fiecare provocare socială cu aceeași lungime de vorbă. Suntem oricum într-o inflație de cuvinte.

Valentin Busuioc: Din câte mi-am dat seama, tot mai mulți tineri români sunt într-o căutare mai mult sau mai puțin conștientă a lui Dumnezeu. Cum considerați că ar trebui să arate componenta misionară a Bisericii Ortodoxe Române: să îi atragă pe oameni către Biserică sau să meargă Biserica înspre oameni?

Pr. Constantin Necula: Biserica nu poate fi imaginată fără misiune dinamică. Ea nu e un sindicat naiv, nici o organizație de binefacere continuă. Magnetismul social al Bisericii este una dintre laturile misiunii sale. Dar, pentru a lucra în lume, ea are nevoie de oameni rupți din lume prin post, rugăciune, cunoașterea și trăirea harului lui Dumnezeu. Când se rezumă la prestări servicii, orice preot este tratat ca atare de societate. Preotul e Părinte numai atunci când, indiferent unde merge, lucrează ori slujește, este în acord cu Biserica. Eu iubesc Biserica tocmai pentru caracterul ei inclusivist, sfințitor. Nu exclusivist, perfecționist.

Valentin Busuioc: Vedem că Papa Francisc este adesea citat de către presă. Ce influențe considerați că are actualul Suveran Pontif asupra comunicării dintre Biserica Ortodoxă și cea Catolică la nivel internațional?

Pr. Constantin Necula: Este liderul unei administrații, în primul rând. Suveran și Pontif. Și asta se simte în orice dialog. Cred că este important să-I urmărim pastorația, dar să nu credeți că ceea ce face sau spune mișcă prea mult influențele dialogale. Pentru mulți ortodocși e prilej de admirație pentru cordialitatea sa, transparența sa și a acțiunilor sale. Dar sunt și destui catolici care sunt îngrijorați de acest liberalism pastoral, deloc ușor de menținut. Pentru dialogul internațional desigur că este importantă persoana sa, ca lider și părinte al unei comunități umane imense.

Valentin Busuioc: Același Papă Francisc s-a pronunțat pentru unificarea bisericilor creștine. Care ar trebui, în opinia dumneavoastră, să fie punctul de vedere al ortodoxiei în această problemă?

Pr. Constantin Necula: E nevoie de multă pocăință și de și mai multă rugăciune care să facă să rodească pocăința. Sunt convins că Dumnezeu, Care le poate pe toate, poate și face minuni. El este Tatăl Nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *