INTERVIU Expert turism francez: Astăzi, camioanele mari, sunt nevoite să treacă pe mici drumuri rurale

Foto: Burgundy tourism

Jérôme Dauzats, directorul Oficiului de Turism Gascogne Lomagne, din sud-vestul Franței, a oferit un interviu, exclusiv PS News, prin care aflăm, de la fața locului, cum sunt afectați locuitorii din regiunile franceze în care s-au concentrat, zilele acestea, protestele fermierilor. De asemenea, expertul în turism ne explică cât de important este ca activitatea agricultorilor să nu fie împiedicată de condițiile dure și greu de atins ale politicilor europene și cum afectează acest lucru chiar și turismul rural francez.

 

Foto: Jérôme DAUZATS, directorul Oficiului de Turism Gascogne Lomagne France

PS News: Domnule Dauzats, am văzut cum sute de tractoare și fermieri continuă manifestările în regiunea orașului Toulouse, provocând blocaje în trafic. Cum afectează, protestul lor, activitățile cotidiene ale locuiorilor din din sud-vestul țării?

Jérôme Dauzats: Ei bine, zilnic, autostrada majoră care leagă Bordeaux de Toulouse este complet închisă pe câteva sute de kilometri blocați de fermieri într-o manieră complet ermetică. Și așa, astăzi, transportul de mărfuri, produse alimentare și bunuri de uz curent nu mai poate fi realizat în condiții obișnuite.  Dincolo de blocarea sectoarelor direct afectate de protestul fermierilor,  întregul transfer și trafic de mărfuri, daca nu este blocat, în orice caz, este extrem de încetinit. Ceea ce înseamnă că astăzi, camioanele mari, sunt nevoite să treacă prin mici drumuri rurale pentru a încerca să ocolească această problemă.

PS News: Există un impact dublu atât asupra călătoriilor, cât și asupra siguranței oamenilor care locuiesc în mediul rural și care se confruntă cu camioane mari. Pe de altă parte Guvernul francez a anunțat primele măsuri printre care și un ajutor de 80 de milioane de euro pentru viticultori. Cum vedeți dumneavostră, toată această situație?

Jérôme Dauzats: Există o mare admirație sau măcar solidaritate a francezilor față de agricultură și fermieri. Din păcate, această situație creează un fel de neîncredere suplimentară în rândul francezilor față de Europa și fata de Uniunea Europeană. Este o tragedie, pentru că noi considerăm că Uniunea Europeană a adăugat doar standarde greu de atins, oamenilor care pur și simplu încearcă să ne producă mâncarea de zi cu zi.

PS News: Deci, de fapt, toate anunțurile care au fost făcute de Guvern, indiferent de volumul de bani care se va acorda, nu este suficient?

Jérôme Dauzats: Ceea ce se așteaptă este o scădere, “o dezlegare”a tuturor standardelor ultra-constrângătoare. Și în Franța, uneori, am adăugat standarde suplimentare, constrângeri suplimentare dincolo de cele ale Uniunii Europene. Și așa de fapt, astăzi, nimeni nu se așteaptă la un miracol și la o redresare de durată a situației, pentru că se consideră că sunt prea multe dificultăți care ii impiedica pe fermieri să lucreze. Iar ajutorul financiar va fi doar un moment, o bulă de aer. Fundamental, problema nu va fi rezolvată până când nu vom reveni la mai multa libertate în practica agricolă.

PS News: Lucrați pe segmentul turismului și al turismului rural. Sunt probleme aici? Pentru că, așa cum știm,  în Politica Agricolă Comună Europeană sunt bani alocați dezvoltării rurale și, implicit, turismul francez, în ceea ce vă privește, din mediul rural.

Jérôme Dauzats: Acesta este un subiect destul de larg. În realitate, în funcție de sectoarele agricole, turismul rural nu este chiar același. Viticultura, de exemplu, este un sector turistic important. Deci, da, avem acțiuni aici, local în sud-vestul Franței, în special pe teritoriul Armagnac. Este un turism care funcționează bine și care aduce notorietate, vizibilitate și deci activitate comercială viticultorilor. Dar, pe de altă parte, marii producători de cereale nu au parte de turism rural. Oamenii nu merg la ferme să se uite la un camp de grâu, de exemplu. Deci, în funcție de sector, turismul nu se dezvoltă la fel. Aici, sud-vestul Franței, este ajutat enorm de turism, în special  de segmental de creștere a rațelor, deoarece există o activitate semnificativă de foie gras și de carne de rata. Deci, da, încercăm să sprijinim acest sector prin turism și promovare. Dar este destul de fragil și foarte dificil, mai ales pentru că au fost epidemii de gripă aviara, am avut o producție mai mică.

PS News: Deci și dacă vorbim despre turism francez rural, care depinde de activitatea fermierilor, acesta este unul segmentat …

 Jérôme Dauzats: În realitate, turismul legat de agricultură este ceva foarte superficial, relativ fragil, cu excepția viticulturii. Acest lucru a funcționat destul de bine de mult timp. Dar pentru toate celelalte sectoare nu trebuie să visăm, turismul nu poate oferi un supliment real fermierilor. Ar fi un vis frumos.

Foto: FaceBook, Jerome Dauzats INTO Gascogne Lomagne

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: