Skip to content
Politică

Interviu EXPLOZIV cu Dan Dungaciu, profesor universitar. Poziționarea Bisericii Ortodoxe Române

Lipsa unor dezbateri serioase în ceea ce privește soarta românilor din Ucraina în contextul crizei bisericești m-a determinat să iau legătura cu profesorul Dan Dungaciu pentru a încerca să vedem ce (mai) poate fi făcut pentru această comunitate, și-așa oropsită.

A ieșit un dialog amplu, în care criza ucraineană dar și dosarul basarabean, Centenarul, resurgența naționalismului, relațiile României cu Uniunea Europeană au fost disecate de-a fir a păr. Interviul a fost realizat de reporterii de la activenews.

Dan Dungaciu este profesor universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, coordonatorul programului de Master Studii de Securitate al aceleași universități, Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și Președintele Fundației Universitare a Mării Negre. Ultimele două cărți publicate sunt: Reunirea – Realități. Costuri. Beneficii, 2017 șiNihil Obstat. Elemente pentru o teorie a națiunii și naționalismului, 2018.

Atunci când am inițiat discuția noastră, sinodul Bisericii Ortodoxe nu se pronunțase în cazul Ucrainei.  Acum că Sfântul Sinod s-a exprimat, încep prin a vă întreba despre opinia dvs în ceea ce privește poziționarea Bisericii noastre în problema ucraineană…

În primul rând, Biserica Ortodoxă Română (B.O.R.) nu a avut cum să se poziționeze într-o eventuală soluție de autocefalie sau a recunoașterii autocefaliei de către Patriarhia de Constantinopol din moment ce tomosul nu a fost dat. Deocamdată, cel puțin, nu vorbim decât potențial de o asemenea recunoaștere. Prin urmare, situația în acest moment este următoarea: în Ucraina există o biserică ce se subordonează canonic Bisericii Ruse, pe hârtie cel puțin majoritară, o Biserică așa-numită autocefală Ucraineană și o Biserică, așa numită a Patriarhiei Kievului. Liderii acestor două biserici din urmă au fost recunoscuți de către Patriarhia Constantinopol, aflându-se practic în jurisdicția canonică a Constantinopolului, Constantinopolul afirmând că Ucraina este un teritoriu canonic al său. În jurul celor doi trebuie construită Biserica Ortodoxă din Ucraina, cealaltă urmând să fie denumită Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina… S-a mai semnat între timp un acord  între Patriarhia de la Constantinopol și statul ucrainean, o chestiune fără precedent.

Acesta este deocamdată situația. Din această perspectivă, faptul că B.O.R. a sugerat ca lucrurile să fie clarificate între cele două Biserici nu e o chestiune surprinzătoare, nici neașteptată. Repet, nu s-a dat încă tomosul pentru autocefalia Bisericii din Ucraina, deci nu avea ce să recunoască B.O.R.

AICI puteți citi întreg interviul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *