Skip to content
Politică

INTERVIU Gabriela Firea acuză guvernarea PNL-USRPLUS de ”furt de voturi”: I-au mințit fără rușine pe români!

Inquam Photos / George Calin

Într-un interviu acordat PS News, senatorul PSD Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, acuză coaliția de guvernare de ”furt de voturi”, pentru că și-ar fi mințit alegătorii în campania electorală cu promisiuni pe care acum nu le mai respectă. Prim-vicepreședintele PSD se referă, în special, la amânarea majorării pensiilor cu un an și la suspendarea voucherelor de vacanță pentru bugetari.

PS News: Ce va reprezenta pentru România amânarea pensiilor cu încă un an?

Gabriela Firea: Nu doar Ludovic Orban spunea că sunt bani pentru majorarea pensiilor. La începutul lunii noiembrie, chiar în deschiderea campaniei electorale, actualul premier Florin Vasile Cîțu, pe atunci ministru al Finanțelor, spunea că punctul de pensie va crește de la 1 ianuarie cu 8,1%. Deci au mințit fără rușine cetățenii.
Este, practic, un furt de voturi. O fraudă electorală de proporții. Este, practic, un delict să le spui oamenilor să te voteze pentru un anumit set de măsuri, iar după ce primești votul să faci exact pe dos. Este ca un contract în care cetățenii au dat voturi celor de la PNL și USR-Plus, după care nu numai că nu au primit ce li s-a promis, ba chiar li se ia și ceea ce mai aveau. În actualul context economic în care vedem o explozie de prețuri la energie, la carburanți, la legume, medicamente și alte produse de bază, a îngheța pensiile înseamnă de fapt o tăiere din nivelul de trai al pensionarilor.

Ce însemnă pentru România această decizie a înghețării pensiilor? Este practic intrarea în cercul vicios al austerității

Este o falsă impresie să prin aceste așa-zise economii făcute la buget vom obține o redresare. Dimpotrivă, măsurile de austeritate vor adânci neîncrederea în perspectivele economice, vor reduce consumul, adică cererea de produse și servicii, iar asta determina o scădere a ofertei. Iar de aici se reia cercul austerității, cu și mai mulți șomeri, cu alte tăieri de venituri, cu mai puține taxe și impozite colectate la bugetul de stat. Acest model al austerității și-a demonstrat falimentul în criza precedentă din 2008-2010. Domnul premier Cîțu se pare că a rămas în urmă cu lecturile economice. Nici măcar FMI nu mai promovează acest model al strângerii curelei.

Premierul Cîțu ia în calcul și suspendarea voucherelor de vacanță în 2021. Ce va însemna acest lucru pentru turismul românesc?

Este lovitura de grație pe care o va primi turismul românesc. Gândiți-vă că ultima speranță a operatorilor români de turism era o relansare în acest an, după prăbușirea abruptă de anul trecut.

Voucherele de vacanță reprezintă cel mai important instrument pe care îl avea Guvernul pentru a sprijini acest sector atât de lovit de pandemie. Iar în mod inexplicabil, Guvernul pur și simplu îl aruncă la coș.

Voucherele de vacanță stimulau turismul intern. Ceea ce ar fi adus clienți siguri pentru hotelurile și pensiunile din România și pentru și toată industria de ospitalitate din țara noastră. Adică joburi sigure pentru toți cei care lucrează în acest sector. În același timp voucherele impuneau un grad mai mare de fiscalizare a acestui sector, deci mai mulți bani la bugetul de stat. Deci, deși pare o cheltuială și un efort bugetar în primă instanță, cânt tragem linie vedem că beneficiile sunt mult mai multe.

Nu știu cât din turismul nostru autohton va mai supraviețui după această decizie aberantă, care, repet, vine după un an teribil de greu de pandemie.

Observ însă un fel de îndârjire a acestui Guvern împotriva a tot ce înseamnă firme românești. Au anulat programul pentru promovare exporturilor, dedicat firmelor din România. Vor să vândă la prețuri de nimic cele mai profitabil companii românești, în plină pandemie, în timp ce restul Europei a luat măsuri de protejare a activelor naționale. Iar acum vedem și această lovitură de grație pe care o primește turismul românesc.

Guvernul va limita, de asemenea, și numărul de călătorii gratuite pe care studenții le au în rețeaua CFR și se va reveni la modelul din anul 2016. Cum vedeți această situație?

În această chestiune, mincinosul principal este USR-PLUS, pentru că e practic o lovitură directă dată electoratului acestei formațiuni. Nimeni de la USR sau de la PLUS nu a venit în campanie în fața studenților să le explice, cum explică acum, că nu sunt bani și nu se poate. În campanie, le spuneau tinerilor că ei, cei de la USR-PLUS, le apără interesele.

Probabil că pentru studenți și pentru tineri o formațiune politică precum PSD, care vorbește atât de mult despre pensii, despre salariul minim, despre alocații și natalitate, nu e cel mai „non-conformist” sau cel mai „cool” partid. Dar dacă facem acum o analiză la rece, tinerii și studenții au câștigat mult în guvernarea PSD. S-a dublat fondul de burse, s-a asigurat transportul gratuit pe CFR, s-au creat programe de internship pentru a-i ajuta pe studenți să-și găsească mai ușor un loc de muncă, s-a derulat acel program Start-Up Nation care a permis tinerilor să înceapă o afacere, în loc să plece în străinătate.

Acum, studenții și tinerii în general, au în fața cele două viziuni – a PNL și USR-Plus, pe de o parte, și a PSD, pe de altă parte. Acum pot face diferența și e important ca ei înșiși să tragă propriile lor concluzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *