Skip to content
Politică

INTERVIU Gabriela Firea: Vom solicita o Comisie de anchetă care să analizeze neregulile grave din campania de vaccinare

Inquam Photos/Octav Ganea

Într-un interviu acordat PS News, senatorul PSD Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, susține că neimplicarea lui Vlad Voiculescu în campania de vaccinare și neregulile grave care au apărut ulterior – blocajul platformei, săritul peste rând, prioritizarea haotică a categoriilor din etapa a II-a – sunt motive suficiente care să justifice depunerea unei moțiuni simple împotriva ministrului Sănătății.

PS News: Care sunt motivele care au dus la inițierea acestei moțiuni?

Gabriela Firea: Moțiunea simplă este doar una dintre acțiunile pe care le pregătim pentru începutul sesiunii parlamentare. Vom avea o consultare cu asociații profesionale și ai societății civile, cum ar fi asociațiile ale medicilor de familie, ale pacienților, ale bolnavilor cronici, organizațiile sindicale din Sănătate, dar și cu experți independenți, pentru a vedea în mod clar care au fost problemele reale cu care s-au confruntat cetățenii în această campanie de vaccinare.

Vom prelua toate aceste probleme și îi vom chema la audieri în Comisia de Sănătate din Senat pe cei responsabili de campania de vaccinare pentru a răspunde la întrebările și nemulțumirile cetățenilor.

De asemenea, vom solicita în Parlament și organizarea unei comisii de anchetă care să analizeze aspectele grave care au avut loc în această campanie. Blocajul platformei, săritul peste rând și prioritizarea haotică a categoriilor din etapa a II-a au generat riscuri grave la adresa sănătății publice. În momentul în care esențialii din etapa a II-a, adică bătrânii peste 65 de ani, bolnavii cronici și profesorii – au devenit o minoritate în raport cu excepțiile introduse haotic de decidenți avem o mare problemă de sănătate publică, iar cei care au luat aceste decizii trebuie trași la răspundere.

Moțiunea simplă este necesară pentru că aproape o lună întreagă ministrul Sănătății a lipsit aproape cu desăvârșire din campania de vaccinare. Iar după ce a apărut s-a comportat ca și cum ar fi în opoziție. A pus la îndoială relevanța datelor raportate cu privire la rata de infectare – deși el este primul responsabil despre modul în care decurge testarea în România. S-a spălat pe mâini de organizarea campaniei de vaccinare, deși el este primul care trebuie să răspundă de acest domeniu. S-a purtat ca și cum ar fi în Opoziție. Atunci să meargă în opoziție, pentru că se pare că USR e vocal doar atunci când stau pe margine și critică. Atunci când intră în teren să facă ceva vocea li se înmoaie, bâjbâie sau pur si simplu dispar din peisaj cum a fost și absența ministrului Sănătății din primele săptămâni după declanșarea vaccinării în România.

Mizează Partidul Social Democrat pe voturi din partea PNL pentru un succes al moțiunii, din moment ce mai mulți liberali l-au criticat pe ministrul Sănătății?

Moțiunea simplă este un instrument democratic al opoziției pentru a semnala derapajele guvernării. Nu avem negocieri sau înțelegeri cu partidele din Coaliția de guvernare. Noi ne facem treaba de partid de opoziție. Vrem să aducem Guvernul cu picioarele pe pământ, să le arătăm realitatea pe care o trăiesc cetățenii care stau la coadă în fața centrelor de vaccinare sau care nu reușesc să se înscrie pe platforma online. Vrem să-i trezim din beția cifrelor pe care ni le tot prezintă la televizor și să le punem în fața tabloul real al vaccinării din România.

Să le arătăm că această campanie de vaccinare nu e deloc „fantastică” așa cum susține prim-ministrul Cîțu, pentru că au fost probleme foarte grave care intră zona riscurilor de sănătate publică.
Dacă vor avea înțelepciunea și curajul să-l schimbe pe ministrul USR al Sănătății pentru eșecul lamentabil cu care și-a început mandatul, atunci va fi spre binele lor și, probabil și spre binele cetățenilor.

Noi însă le cerem să își asume politic în fața cetățenilor această campanie de vaccinare. Dl. Cîțu spunea că vor imuniza 10,4 milioane de persoane până în septembrie. Să își pună demisia în alb prin care să-și asume plecarea din funcție în cazul ratării acestui obiectiv. Oamenii nu mai au încredere în capacitatea acestui guvern de a gestiona pandemia și vaccinarea. Dacă vor să fie credibili să își asume politic, prin demisie, eșecul în atingerea țintei enunțată de premier.

Cine credeți că ar fi potrivit în acest moment pentru a prelua funcția de ministru al Sănătății?

Imediat după alegeri, PSD l-a propus pe domnul profesor Alexandru Rafila pentru funcția de premier. Noi am considerat că prioritatea zero a românilor este combaterea eficientă a pandemiei și am propus un guvern care să fie condus de cineva care înțelege bine această chestiune și care are și experiența și recunoașterea internațională în acest domeniu.

Cu certitudine domnul Rafila ar fi desemnat o persoană mult mai potrivită pentru funcția de ministru al Sănătății dacă i s-ar fi dat ocazia să formeze echipa de guvernare. Și în mod cert, premierul propus de PSD în persoana domnului Rafila ar fi fost mult mai în măsură să gestioneze pandemia și vaccinarea din România, în comparație cu actualul premier.

PSD a anunţat pin vocea preşedintelui Marcel Ciolacu că va depune o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, începând cu 1 februarie, data la care debutează sesiunea parlamentară.

Ciolacu afirmă că nu are încredere în datele pe care le gestionează Vlad Voiculescu și ministerul pe care îl conduce. „Poate nu înțelege că pandemia ține de Ministerul Sănătății”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *