Skip to content
Politică

Interviu- Hellvig dezvăluie asemănările și diferențele majore dintre Iohannis și Antonescu și vorbește în premieră de zvonurile preluării șefiei SRI sau SIE

Unul din cei mai apropiați oameni ai Președintelui ales, Klaus Iohannis, Eduard Hellvig, și în același timp un fost colaborator apropiat al lui Crin Antonescu, vorbește într-un interviu acordat jurnalistului evz.ro, Dan Andronic, despre schimbările de la SRI și de la SIE, despre retragerea fostului șef al PNL și despre viitoarele mișcări ale noului șef al statului, Klaus Iohannis.

De asemenea, europarlamentarul PNL vorbește în premieră despre zvonurile preluării șefiei SRI sau SIE pe care le cataloghează doar ”niște zvonuri” lansate de ”binevoitori.

Despre asemnarile si diferentele dintre cei doi fosti șefi ai PNL, Hellvig precizează ca Antonescu și Iohannis au un punct comun: ”Crin Antonescu și Klaus Iohannis au, dincolo de diferențe, un punct comun important: ambii au înțeles că în societatea românească e necesară o întoarcere a politicii la rostul ei originar – acela de a pune mai presus de orice interesul cetățeanului. Fie că s-a numit ”România bunului simț”, fie că e vorba de ”România lucrului bine făcut”, PNL, prin cei doi lideri ai săi, a încercat să aducă politica mai aproape de oameni și de agenda lor cotidiană. Iar asta spune totul despre patriotismul și onestitatea lor.  Privind în urmă, pot spune că România nu a fost pregătită, în 2009, pentru Crin Antonescu președinte. Sunt convins că acel Crin din 2009 ar fi câștigat alegerile din 2014. Ține de destin, de gradul de maturizare a democrației noastre, de activarea unui spirit civic în ultimii ani. Am ținut să precizez acest lucru pentru că eu cred că nu numai calitățile și defectele celor doi au făcut diferența dintre reușita proiectelor pe care le-au întruchipat.”

Principalele diferente dintre cei doi constă, conform lui Eduard Hellvig, în temperament.

” În ceea ce privește distincția între ei, aș putea sintetiza astfel: Crin Antonescu e un romantic, Klaus Iohannis este un pragmatic. E deosebirea structurală fundamentală între ei. Vin apoi diferențele de temperament, de experiență umană, de carieră – toate își pun amprenta, mai devreme sau mai târziu, pe modul de acțiune și de reacție în viața politică”, punctează europarlamentarul PNL.

Cu privire la momentul decisiv al campaniei prezidențiale, care i-a adus victoria lui Iohannis, Hellvig precizează răspicat că situația votului din diaspora a înclinat decisiv balanța.

”Indiscutabil, împiedicarea votului în diaspora a contribuit masiv la răsturnarea de situație de la un tur la altul. A fost o reacție neașteptat de viguroasă a românilor față de această nedreptate făcută unora dintre ei, față de un abuz făcut de politicieni și consultanți care și-au spus: la câte au suportat, merge și asta. Iată că n-a mers” este de parere Hellvig.

Întrebat de zvonurile legate de preluarea șefiei SIE sau SRI, europarlamentarul PNL explică faptul că sunt doar niște zvonuri, aruncate pe piață de niște binevoitori.

”Iarăși zvonuri! Mă feresc din principiu să comentez asemenea speculații aruncate în zona publică de diverși ”binevoitori”. E evident că e vorba de oameni care n-au înțeles încă logica de acțiune a președintelui Iohannis, de aceea sunt mereu surprinși la fiecare pas al său. Oricum, discuția este prematură, indiferent de cine ar fi vorba. La conducerea SRI și SIE se află profesioniști incontestabili, iar la nivelul acestor instituții esențiale pentru siguranța națională orice schimbare trebuie să fie justificată și foarte bine cumpănită și pregătită”, precizează Hellvig.

Cu privire la reforma internă din PNL, fostul secretar general al partidului  precizează că există un avantaj că odată cu fuziunea cu PDL va începe construcția unui nou partid.

”S-a vehiculat atât de mult conceptul de reformă încât s-a demonetizat. De altfel, nu acoperă, după părerea mea, complexitatea procesului prin care trebuie să treacă PNL și clasa politică în ansamblul ei. E nevoie de o reinventare totală, de o resetare din temelii. Avantajul PNL, odată cu fuziunea cu PDL, este că trebuie construit, practic, un nou partid. (…)

PNL e obligat, după votul la prezidențiale, să devină vectorul ”României lucrului bine făcut”. Iar aceasta obligă partidul la o mobilizare rapidă și cât se poate de serioasă – de la resurse umane, la plan de acțiune politică și program de guvernare. Fie în perspectiva organizării de alegeri parlamentare anticipate în 2015, fie a alegerilor la termen, trebuie să fim pregătiți pentru un asemenea test direct al capacității de reacție la ultimatumul alegătorilor din 16 noiembrie, adresat întregii clase politice”, mai precizează Hellvig în interviu acordat evz.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *