INTERVIU Ilie Bolojan: Suntem singura țară din lume cu judecători pensionari la 48 de ani, cu o pensie medie de 5.000 €

Sursa foto: captura video

Premierul Ilie Bolojan anunță, într-un interviu pentru Știrile PRO TV, că nu vor mai fi tolerate abuzurile făcute de unii angajați de la stat, cu funcții de conducere, pe bani publici.

Guvernul a adoptat vineri primele măsuri fiscale prin care vrea să aducă bani urgent la buget, pentru că ani la rând, spune premierul Ilie Bolojan, statul a cheltuit mai mult decât și-a permis.

Reporter: Rând pe rând, am văzut că angajați la stat, angajați la privat, pensionari, sunt afectați de aceste măsuri de reducere a deficitului bugetar și oamenii se întreabă, pe bună dreptate, de ce ar trebui să facă ei aceste sacrificii, pentru greșelile pe care le-au făcut foștii guvernanți, pentru greșelile politicienilor și aș reaminti aici că sunt guvernanți din fosta formulă executivă prezenți și nu actuala formulă executivă.

Ilie Bolojan: „Această corecție nu se poate face doar pe componenta de reduceri de cheltuieli de la stat, pe reducerea indemnizațiilor directorilor din companiile de stat care au sărit peste cal, prin reducerea unor sporuri puse în cascadă, care în anumite sectoare au crescut salariile cu mult peste ceea ce era normal. Asta trebuie să o facem, dar nu putem face de pe o zi pe alta

Din păcate, trebuie să atacăm atât venituri structurale, deci venituri importante care sunt recunoscute de piețe care ne afectează pe termen lung, cum este, de exemplu, creșterea de două procente a TVA-ului, această taxă indirectă pe consum, pentru că este cea mai puțin nocivă taxă pe care o putem crește sau să lucrăm pe componente de cheltuieli, de exemplu, de salarii, în cazul în care am redus anumite sporuri în așa fel încât să ținem sub control, să punem o frână, creștere de cheltuieli și nu în ultimul rând, să ne creștem baza de contribuabili, în general la bugetul de stat, eliminând excepțiile, eliminând scutirile sau punându-i să plătească puțin pe toți cei care beneficiază de un anumit serviciu, cum sunt serviciile de sănătate.

Și aceste două categorii de măsuri mari, care înseamnă creșteri de venituri și reduceri de cheltuieli, sunt completate de eșalonarea unor investiții, de prioritizare a lor, pentru că astăzi nu mai avem bani să ducem în același zi toate lucrările începute în România și atunci trebuie să ne hotărâm ce finanțăm cu prioritate în continuare și ce eșalonăm.”

Reporter: Atunci, domnule premier, pentru că ați vorbit despre responsabilitate, credeți, după ce ați prezentat aceste cifre ale dezastrului bugetar, credeți că ar trebui ca cineva, o persoană mai multe, să răspundă inclusiv penal, pentru situația în care am ajuns?

Ilie Bolojan: „Eu nu știu dacă pentru astfel de decizii poți să răspunzi din punct de vedere penal pe legislația actuală, dar eu, personal, ca premier în funcție, mi-am cerut scuze și îmi cer scuze românilor pentru situația în care am ajuns. Pentru că, cu siguranță, dacă anumite decizii care au fost luate în toți anii trecuți ar fi fost altfel gândite în așa fel încât să ne încasăm veniturile într-o cotă cât mai mare, să creștem cheltuielile atât cât ne putem permite și să le explicăm românilor că mai mult de atâta nu se poate să nu risipim banul public, să nu scăpăm de sub control instituțiile. Dacă am fi făcut aceste lucruri mai bine n-am fi ajuns aici.”

Reporter: Ați vorbit zilele trecute despre o reformă inclusiv în administrația locală, dar mă gândesc la, totuși, la cei care sunt responsabili de risipirea banului public. Cum vor fi ei trași la răspundere? Și v-aș întreba, de exemplu, dacă v-ați gândit la instituirea, la formarea unui departament care să se ocupe de supravegherea modului în care este cheltuit banul public, să zicem pe model american. Practic, cum vă veți asigura că toți banii cheltuiți vor fi cheltuiți așa cum trebuie și nu vor mai fi făcute în continuare greșeli? Cine se va ocupa de supravegherea modului în care sunt acești bani cheltuiți?

„Am ajuns în situația să avem directori sau consilii de administrație care și-au stabilit niște câștiguri aberante”

Ilie Bolojan: „Noi, dacă stabilim reguli bune, vom avea comportamente corecte. Noi însă am încercat în acești ani să mimăm, să stabilim reguli bune, să le facem de formă, dar pe fond să facem tot ceea ce este posibil, să ne fofilăm pe lângă aceste reguli bune, pentru că nimeni n-a pățit nimic dacă nu a respectat regulile.

Și atunci avem sectoare monopoliste în care, pentru că nu s-au stabilit indicatori de performanță corecți, în care unii au doar drepturi directorii, iar statul are doar obligații, am ajuns în situația să avem directori sau consilii de administrație care și-au stabilit niște câștiguri aberante, care nu livrează nimic pentru acele câștiguri, care nu și-au făcut mai eficiente companiile de stat, care deci nu oferă servicii mai bune, care merg în pierderi în continuare sau care sunt în sectoare monopoliste, unde și dacă pui un roboțel la conducerea companiei tot faci profituri, pentru că așa ți-ai stabilit tarifele încât să-ți acopere lipsa de performanță. Ca atare, aceste lucruri trebuie schimbate și una din erorile lumii politice, din care fac și eu parte, este că a tolerat astfel de situații.

Dar aceste corecții nu le poți face de pe o zi pe alta. E nevoie să modifici legi, să modifice reglementări, cine trebuie să le controleze. Sigur, există un control guvernamental, pentru că lucrurile se văd din avion, dar există Curtea de Conturi care poate verifica modul în care se cheltuie banii statului, există așa-zisele comitete de supraveghere, directoratele, niște structuri etajate în care principala responsabilitate este cum ne încasăm indemnizația, că de rezultate nu vorbim.”

Cum va fi „atacată” evaziunea fiscală din România

Reporter: Domnule premier, ați vorbit totuși, la modul destul de general, despre evaziunea fiscală. V-aș întreba cum vă veți asigura, de exemplu, că vom avea o mai bună colectare a veniturilor la buget, taxe, impozite, cum va fi restrânsă atât mica evaziune, dar și marea evaziune?

Ilie Bolojan: „Vom modifica legislația legată de legea insolvenței, vom modifica legislația legată de executările silite ca să putem executa mai repede. Vom modifica legislația legată de eșalonări în așa fel, deci să avem un cadru legal care nu-ți mai permite ca din start, prin vicii de lege, să poți abuza de de aceste prevederi. De asemenea, ANAF-ul trebuie să-și facă datoria. Este anormal, din punctul meu de vedere, putea să și-o facă mai bine. Este anormal să ai la o adresă zeci de sedii de companii fictive care au miliarde de de lei restanțe la TVA și în loc să vezi ce fac și acționarilor și manageri acestora, faci controale formale la niște companii care n-au niciun fel de active și nu poți recupera. Înveți acel prejudiciu, dar s-ar presupune că dai.”

Problema pensiilor speciale

Reporter: Pensiile speciale, Domnule premier, vorbeați de credibilitate, de faptul că am pierdut credibilitate în fața Comisiei Europene. Ce veți face pentru a îndeplini acest jalon pentru care suntem sancționați deja și pentru a trece de filtrul CCR.

Ilie Bolojan: „Cel mai târziu în pachetul doi sau trei. Vom ataca și problema pensiilor speciale, pentru că nu doar că este un jalon, deci o obligație în raport cu Comisia Europeană și cu finanțările pe care le primim și este pur și simplu o necesitate socială. Suntem singura țară din lume care ne pensionăm judecătorii la 48 de ani, cu o pensie medie de 5.000 euro, care este cam de nouă ori mai mare decât pensia medie din România, în condițiile în care o bună parte din români se pensionează la 65 de ani. Aceasta este un lucru care nu mai poate continua și ideea că această măsură se aplică până în 2060 și ceva nu stă în picioare, pentru că pur și simplu nu este doar un aspect de nedreptate, nu este doar un aspect care afectează calitatea actului de justiție, pentru că atunci când un om este la maturitatea profesională, îl trimit la pensie.

În loc ca de la 48 până la 60 de ani, de exemplu, să aibă 12 ani de punere în valoare a experienței pe care a cumulat-o, noi continuăm cu această măsură. Va trebui să o corectăm. E un aspect care ține de o minimă justiție socială și de un minim respect pentru cetățenii țării noștri.”

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: