Skip to content
Educație

INTERVIU Legile Educației. Daniel Breaz: Sunt multe persoane care vor să blocheze reforma învățământului. Salariile profesorilor ar trebui să fie cât ale medicilor

Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Într-un interviu pentru PS News, Daniel Breaz, fost ministru al Culturii și fost ministru interimar al Educației, rector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a vorbit despre dezbaterile lansate în spațiul public referitoare la pachetul de legi ale educației.

Breaz susține că sistemul de educație din România și întreaga societate „au nevoie de reformă”, iar ministrul nu ar trebui să retragă actualul pachet de legi ale educației, în ciuda criticilor apărute în spațiul public. „E normal să existe dezbateri. A procedat corect, nu ca în 2011 când fără nici o dezbatere a apărut o nouă lege a educației”, susține Daniel Breaz.

Fost ministru interimar al Educației în perioada 2 august – 4 noiembrie 2019, Breaz a enumerat și principalele 3 schimbări majore care ar trebui să aibă loc, în opinia sa, în sistemul de învățământ românesc: un învățământ centrat pe elev și creșterea salarizării profesorilor, creșterea autonomiei universităților și decongestionarea mai mare a planurilor de învățământ.

Referitor la unul dintre cele mai contestate aspecte din noua Lege a Educaţiei pentru Învăţământul Superior, faptul că CNCTADU, organismul care avea până acum atribuţia de a verifica dacă o lucrare de doctorat a fost sau nu plagiată, „dispare” practic din noul proiect legislativ, Daniel Breaz a precizat: „Domnul ministru, propune în noua lege două filtre în loc de unul existent acum, deci un lucru foarte bun. Universitățile românești sunt pregătite pentru asta. În nicio altă țară nu există un organism de tipul CNATDCU”.

PS News: Există o întreagă dezbatere, atât în spațiul public, cât și în comisiile din Parlament, pe legile educației redactate de ministrul Sorin Cîmpeanu, iar varianta actuală are peste 10.000 de amendamente. Considerați că ar trebui făcut un pas înapoi și întreg documentul să fie retras?

Daniel Breaz: Faptul că au fost formulate amendamente întărește mai mult nevoia de reforma! Sistemul de educație și întreaga societate au nevoie de reformă! Nu cunosc ce număr de amendamente au fost formulate și depuse spre a fi dezbătute, dar consider că propunerea legislativă este una care rezolvă multe din problemele cu care se confruntă învățământul românesc. Nu consider că trebuie retras actualul proiect legislativ. Procesul de dezbatere publică este important și transparența decizională a fost respectată de Ministrul Cîmpeanu. E normal să existe dezbateri. A procedat corect, nu ca în 2011 când, fără nici o dezbatere, a apărut o nouă lege a educației.

PS News: Există anumite critici potrivit cărora pachetul de legi înaintat de Sorin Cîmpeanu nu vine cu o reformă pentru binele elevilor și al profesorilor. Care ar trebui, din punctul dvs de vedere, în calitate de fost ministru interimar al Educației, să fie principalele 3 schimbări majore în sistemul de învățământ românesc?

Daniel Breaz: Întotdeauna o să existe critici, important să fie constructive. Din punctul meu de vedere, 3 măsuri importante ar putea fi:

-un învățământ centrat pe elev și creșterea salarizării profesorilor

-creșterea autonomiei universităților

-decongestionarea mai mare a planurilor de învățământ

PS News: Unul dintre cele mai contestate aspecte din noua Lege a Educaţiei pentru Învăţământul Superior este faptul că CNCTADU, organismul care avea până acum atribuţia de a verifica dacă o lucrare de doctorat a fost sau nu plagiată, „dispare” practic din noul proiect legislativ. Responsabilitatea verificării doctoratelor va fi transferată aproape exclusiv Comisiilor de Etică ale universităţilor. În paralel, vor fi înfiinţate totuşi alte două structuri: Comisia Naţională de Standardizare a Titlurilor și Gradelor Universitare (CNSTGU) și Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU). Cum vedeți dvs acest modificări? Cum se poate rezolva această problemă a plagiatelor, a doctoratelor pe bandă rulantă? 

Daniel Breaz: CNATDCU nu are doar atribuția de a verifica dacă o teză de doctorat este sau nu plagiată. Are mult mai multe alte atribuții, am putea avea o discuție mult mai amplă pe acest subiect. O teză de doctorat este supervizată de către un conducător de doctorat și, respectiv, de o comisie de îndrumare formată din 3 specialiști în domeniu. Aceste patru persoane sunt direct responsabile de corectitudinea cu care a fost elaborată o teză de doctorat. Urmează o susținere publică, unde comisia are în componența sa, pe lângă coordonator, alți 3 specialiști care sunt diferiți de cei din comisia de îndrumare. Și aici se verifică dacă teza îndeplinește sau nu criteriile necesare. Deci, teza este verificată până să ajungă la CNATDCU de cel puțin 7 specialiști în domeniu. De asemenea, teza este publică, așa că orice specialist poate să o citească și să-și exprime părerea, să facă o sesizare unei comisii de etică. Domnul ministru propune în noua lege două filtre în loc de unul existent acum, deci un lucru foarte bun. Universitățile românești sunt pregătite pentru asta. În nicio altă țară nu există un organism de tipul CNATDCU. Noi spunem că dorim o aliniere a învățământului românesc valorilor și principiilor din statele cu sisteme educaționale puternice. Dacă nu întărim autonomia universitară, garantată și de Constituție, vom rămâne cu un mecanism de tipul CNATDCU, configurat după 1950.

PS News: Noua lege a educaţiei pentru învăţământul preuniversitar prevede salarii mai ofertante pentru cadrele didactice debutante, „într-un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat”. Care ar trebui să fie, în opinia dvs, nivelul salariului unui profesor de debutant? Dar al unui profesor cu experiență?

Daniel Breaz: Salariul unui profesor trebuie să-i asigure un trai decent. Profesorul are nevoie de un confort psihic pentru a se putea dedica procesului de învățământ și a fi total concentrat în acest sens. Munca unui cadru didactic nu constă doar în activitatea de predare, în a preda cele aproximativ 18 ore pe săptămână. Există munca nevăzută de mulți, pregătirea lecțiilor care necesită timp și implicare. Învățământul și educația în opinia mea reprezintă cel mai important segment în dezvoltarea unei societăți. Consider ca salariile profesorilor trebuie să fie la nivelul salariilor medicilor.

PS News: O altă prevedere inclusă în pachetul de legi ale educației este aceea că profesorii se vor putea titulariza și pe mai puțin de 18 ore, cât este o normă didactică de bază. O altă noutate în profesia didactică este următoarea: va exista o platformă dedicată carierei didactice, în această platformă vor fi prezentate portofoliile profesionale ale tuturor cadrelor didactice. Considerați că aceste modificări vor veni, într-adevăr, în sprijinul profesorilor și al elevilor?

Daniel Breaz: Cu siguranță, sunt măsuri legislative foarte bune. Elevii au nevoie de profesori buni într-o școală care să fie adaptată nevoilor lor.

PS News: Toți foștii miniștri ai Educației, inclusiv dvs ca interimar, au dorit să-și pună cumva amprenta pe sistemul de învățământ românesc prin diverse schimbări, mai mult sau mai puțin inspirate. De ce este atât de greu de făcut în România o reformă a învățământului?

Daniel Breaz: Nu este greu, dar din păcate sunt multe persoane care încearcă să blocheze această reformă pe orice cale, pentru că nu vor ca România să se dezvolte. Sunt cei care critică și nu vin cu nici un argument constructiv, doar doresc sa blocheze tot ce este benefic, cu orice preț. Sunt cei care nu au avut curajul să aducă legea 1/2011 într-o dezbatere publică ci au implementat-o fără a consulta pe nimeni. Sper ca acest proiect legislativ sa fie implementat și reforma sistemului național de învățământ să devină realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *