Skip to content
Politică

INTERVIU Meleșcanu s-a răzgândit în privința demisiei de la Senat, după ce a pierdut sprijinul PSD: Sunt mai mulți care vor această funcție

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Senatului, Teodor Meleşcanu, fost ministru de Externe, a vorbit într-un interviu pentru PSnews.ro despre decizia Partidul Social Democrat (PSD) de a nu-l mai susține pentru o nouă candidatură la şefia Camerei Superioare, despre relațiile pe care acesta le mai are cu social-democrații, precum și despre strategia pe care o va pune în aplicare după decizia CCR.

Actualul președinte al Senatului a declarat că va demisiona doar dacă „este nevoie și este singura modalitate”. Întrebat cum își explică faptul că PSD a anunţat deja că-și retrage sprijinul pentru un nou mandat al său la șefia Camerei Superioare, deși a ajuns în această funcție tocmai cu voturile social-democraților, Teodor Meleşcanu a precizat că sunt mai mulți PSD-iști care aspiră la această funcție. „S-a schimbat și conducerea PSD”, a adăugat Meleșcanu.

PSnews.ro: Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democrați nu vă vor susține pentru un nou mandat de președinte al Senatului. Cum ați primit această veste?

Teodor Meleșcanu: Este o decizie pe care trebuie să o ia grupul senatorilor PSD, din care fac și eu parte. Eu sunt afiliat grupului PSD din Senat. O să vedem ce se întâmplă, o să discutăm aceste zile și vom ajunge la o concluzie.

Pentru moment, există o decizie de la Curtea Constituțională, care trebuie pusă în aplicare. Până când se publică în Monitorul Oficial este stop-cadru. Vom vedea împreună care este cea mai bună soluție.

PSnews.ro: Cum vă explicați faptul că, deși ați obținut funcția de președinte al Senatului cu ajutorul social-democraților, acum aceștia nu vă mai susțin?

Teodor Meleșcanu: Există în PSD mulți colegi care își doresc să aibă această poziție și sunt convins că se va găsi o soluție de a merge cu un candidat comun pe care eu îl voi sprijini fără niciun fel de problemă.

PSnews.ro: Vă mențineți decizia de a nu demisiona, chiar dacă CCR a decis faptul că ați fost ales în fruntea instituţiei nerespectând legea?

Teodor Meleșcanu: Nu e vorba de demisionat aici. Pur și simplu este o hotărâre a CCR și asta este, se reia procedura. O să demisionez doar dacă este nevoie și este singura modalitate. În cazul acesta demisionez, nu este nicio problemă. Aștept să văd și eu ce zice motivarea. E o premieră. Nu am mai avut până acum acest caz. Nu știu cum vor evolua lucrurile, dar va trebui să mă aplec asupra deciziei Curții, să văd care sunt argumentele și care este motivarea. Abia atunci vom găsi modalitățile de a merge mai departe.

PSnews.ro: În ce relații sunteți acum cu PSD? 

Teodor Meleșcanu: Sunt afiliat grupului PSD. Eu sunt la Forța Națională, dar afiliat grupului PSD din Senat. Relațiile dintre mine și PSD nu s-au deteriorat. Chiar am lucrat împreună pe toate temele, cel puțin în perioada asta, și vom colabora în continuare.

PSnews.ro: Atunci cum vă explicați schimbarea de opinie a PSD în ceea ce vă privește?

Teodor Meleșcanu: Este o chestiune care ține de grupul senatorilor PSD.

PSnews.ro: Nu ține și de conducerea PSD? 

Teodor Meleșcanu: S-a schimbat și conducerea PSD, e adevărat. Sunt convins că Marcel Ciolacu va căuta cea mai bună soluție care să țină grupul împreună și să avem cea mai bună candidatură. Se discută că sunt mai mulți colegi de la PSD care vor această funcție, dar n-am nume să vă dau.

CCR: Numirea lui Teodor Meleşcanu în fruntea Senatului este nelegală

Curtea Constituţională a României a decis că alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului s-a făcut nelegal. Concret, judecătorii constituţionali au stabilit că  Meleşcanu a fost susţinut de PSD ca fiind din partea grupului ALDE, în vreme ce ALDE l-a exclus.

Sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Senatului nr. 36 din 10 septembrie 2019 pentru alegerea preşedintelui Senatului a fost formulată de 33 de senatori, membrii ai grupului parlamentar al Partidului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, ai grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, ai grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară, ai grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum şi de senatori neafiliaţi.

Judecătorii Curţii au luat această decizie după ce au amânat-o de mai multe ori şi iată că astăzi au tranşat chestiunea a alegerii lui Teodor Meleşcanu la şefia Senatului. CCR a stabilit că nu au fost respectate prevederile regulamentului Senatului   În 10 septembrie, Teodor Meleşcanu a câştigat şefia Senatului primind 73 de voturi, iar Alina Gorghiu, susţinută de Opoziţie, a fost votată de 59 de senatori.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *