INTERVIU Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății: 80% dintre managerii de spitale nu au ce căuta acolo

Foto: Nelu Tataru PS News

Prezent la evenimentul de luni, 12.02 a.c., „Dialog pentru sănătate”, organizat de PNL, Nelu Tătaru, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților și fost ministru al Sănătății a răspuns la întrebările PS News referitoare la măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a combate gripa sezonieră dar, a vorbit, de asemenea, de la pupitrul conferinței, și despre situația sistemului medical românesc, despre incompetenta celor mai mulți manageri de spitale, despre malpraxis sau accesarea fondurilor europene.

“În acest moment cred că ar trebui fiecare să ne găsim cel mai bun prieten care este medicul de familie. Da, suntem acasă, ne izolăm, ne tratăm sau mergem la spital atunci când simptomele sunt cele care ne arată că acasă nu ne putem trata. Cred că gripa sezonieră rămâne în fiecare an aceeași perioadă pe care o știm și atunci va trebui să fim pregătiți oricând. Teoretic și vaccinările trebuie să rămână, deși este un context în care societatea românească a intrat într-o anume perioadă de de confuzie vizavi de vaccinare.

După anul 2020, cred că ar trebui să ne reîntoarcem și să vedem iarăși care sunt acele vaccinuri pe care le făceam de ani de zile, care au eradicat niște boli și care ne-au adus în acest moment al posibilității de tratamente”.

Suntem dispuși să recunoaștem care este situația sistemului medical românesc în acest moment?

„Dacă, în demersul nostru din următoarele luni, următorii ani, suntem dispuși să recunoaștem care este situația sistemului medical românesc în acest moment? De multe ori, ca și profesioniști, spunem că nu putem trata o boală dacă nu diagnosticăm și pacientul nu recunoaște că o are. De câte ori am încercat să facem niște cercetări am văzut că pe primul loc este sănătatea, de multe ori folosită și într-un angrenaj în care ar trebui să ne punem niște întrebări”.

Dincolo de inerție, cheltuielile de personal trebuie să ajungă la 92% pentru că atunci nu avem efectiv cu ce să facem actul medical

„Când suntem de acord că jumătate din profesioniștri noștri, din medici, mă refer, sunt în cele șase centre mari universitare și doar jumătate sunt în cele 35 de județe? Când vom reuși, poate fiecare dintre noi să punem un punct pe i pe ceea ce înseamnă că încă nu avem protocoale și ghiduri, iar paciențîi așteaptă să fie tratați ca afară.  Nu avem o plată pe performanță și atunci nu putem cuantifica un act medical”.

Ministerul Sănătății are doar date din sistemul public, nimic din sistemul privat

„Cred că trebuie să ne așezăm într-un context în care trebuie să recunoaște starea sistemului medical. Am avut discuțîi cu sindicatele, săptămâna trecută, în care am cerut niște date, Ministerul Sănătății având doar date din sistemul public, neavând nimic din sistemul privat.

Atunci încercăm să căutăm și prin alte părți, că se cheamă ANMCS ( n.r.Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate), că se cheamă structuri sanitare din rețea proprie. Să vedem totuși cum suntem în acest sistem medical românesc, public, privat sau rețele speciale”.

80% din managerii din spitale nu au ce căuta acolo

„Cred că fiecare dintre noi, la un moment dat, la locul nostru de muncă, ne întrebăm dacă putem face mai mult decât facem. Sigur putem face. Vorbim de câțiva ani buni de subfinanțare a sistemul medical românesc. Când eram ministru spuneam că 80% din managerii din spitale nu au ce căuta acolo. Acum mențin același lucru, fiindcă neavând un management de performanță, sistemul medical românesc se va transformă într-un sac fără fond. Vom aduce fonduri dar nu vom ști ce se întâmplă cu ele”.

Accesarea fondurilor europene devine o mare povara pentru spitalele românești

„Cred că inerția din sistem nu poate fi învinsă decât de noi. Pregătim niște sloganuri, poate pe o campanie electorală sau niște direcții pe care promitem tuturor că le vom urma. Aș vrea să văd acest lucru și aș vrea să văd că dacă pacientul nostru vrea un sistem așezat și niște condiții că la privat, să explicăm ce înseamnă co-plata, să explicăm că această co-plată nu înseamnă un serviciu medical de diferit pe care îl dăm, decât niște condiții în care se desfășoară acest serviciu medical”.

Dacă noi credem că vechile caravane medicale pentru screening rămân soluțiile pentru viitor, atunci ne înșelăm

„Avem un an de zile de când am aprobat un plan național de combatere a cancerului, am lansat nu două luni, șase luni să facem niște norme de aplicare. Sunt invitat, în continuare, la aceleași manifestări despre care vorbim, de aceleași programe sau sub-programe oncologice de care vorbeam și acum 15 ani. Dacă credem că vechile caravane medicale pentru screening rămân soluțiile pentru viitor, atunci ne înșelăm. Am avut discuțîi cu asociețile de pacienți și vedem niște strigăte de disperare într-un context politic pe care, se pare, că nu-l înțelegem”.

Ce înseamnă sau cine definește un malpraxis?

„Profesioniștii pe care i-am lăudat cu toțîi în anul de pandemie se pierd. Plecând de la acel termen de eroi pe care l-am folosit în 2020, acum sunt oameni despre care se discută de malpraxis. Vrem să facem o lege a malpraxisului. Avem mai mulți actori, corpul medical, pacientul, asigurătorul, avocatul. Care este ordinea? Cred că tot noi ar trebui să stabilim. Ce înseamnă sau cine definește un malpraxis? Cine cuantifică un malpraxis? Cine cuantifică despăgubirea pe care trebuie să o primească un pacient pentru malpraxis?

Cred că suntem mult în urmă. Am ales, după perioada de ministru, să mă întorc într-un spital de provincie în care vezi foarte multe, în care lipsurile sunt foarte mari. Suntem dispuși, suntem la o ședință Partidul Național Liberal să ne alegem cei mai buni oameni când îi propunem pentru manageri de spitale. Suntem dispuși să schimbăm o paradigmă? Suntem dispuși, plătim o performanță?”

Cine n-a înțeles că sănătatea costă, înseamnă că n-a înțeles nimic!

„Suntem dispuși să vedem că acel act medical este de performanță, să raportăm o caz cu o foaie de observație la sală, la Casa de Asigurări de Sănătate, fără să știm că am încărcat-o , să obținem un indice. Suntem dispuși să ne ținem profesioniștii aproape. Cine n-a înțeles că sănătatea costă, înseamnă că n-a înțeles nimic”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: