Skip to content
Republica Moldova

INTERVIU Pavel Filip: Văd în multe acțiuni de pe scena politică din R. Moldova ”semnătura” lui Plahotniuc. Se ocupă mult mai intens și mai cu interes ca înainte

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Pavel Filip, a explicat motivele pentru care a insistat pe anumite portofolii în Guvernul Chicu. „Am decis să ne asumăm anumite domenii de responsabilitate pentru a asigura un echilibru – o contrabalanță, dacă doriți -, pentru socialiști, cărora anul trecut blocul ACUM le cedase mare parte din putere”, a precizat acesta.

Președintele PDM a atras atenția că în multe acțiuni de pe scena politică din Republica Moldova se vede influența omului de afaceri Vladimir Plahotniuc. „Văd în multe acțiuni de pe scena politică de la noi ”semnătura” domnului și intuiesc că acum, în ciuda celor declarate anterior, se ocupă de politică mult mai intens și mai cu interes ca înainte”, spune Pavel Filip.

Politicianul a vorbit și despre plecările din partid către Pro-Moldova și a precizat că la mijloc au stat bani și oferte. „Ne vorbesc colegii noștri din teritoriu, care au fost și ei abordați ca să plece din partid”, a declarat acesta.

Nu în ultimul rând, președintele PDM a ținut să precizeze că, indiferent de partidele care sunt la guvernare la Chișinău și București, relația dintre cele două țări „este o relație de suflet, o relație istorică, o relație frățească”.

„Referitor la declarațiile premierului Chicu, le-am discutat și în coaliție. Dl prim-ministru a spus că regretă că declarațiile sale au fost interpretate greșit. Oricum, noi considerăm că indiferent de preferințele politice pe care le au, oamenii de stat nu coboară la un astfel de limbaj și la un astfel de nivel de acuzații”, spune Pavel Filip.

PS News: Sunteți la guvernare. De ce v-ați dorit portofoliile pentru care aveți miniștri?

Pavel Filip: În primul rând, noi am intrat la guvernare într-o perioadă complicată pentru Republica Moldova, o perioadă de criză, pentru a ne implica și a ajuta în gestionarea acesteia, în contextul pandemiei de COVID-19. 

Totodată, am decis să ne asumăm anumite domenii de responsabilitate pentru a asigura un echilibru – o contrabalanță, dacă doriți -, pentru socialiști, cărora anul trecut blocul ACUM le cedase mare parte din putere. 

Am insistat pe anumite portofolii din următoarele motive:

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene: Am optat pentru acest minister ca să asigurăm și în continuare vectorul european și direcția de dezvoltare a țării – spre Uniunea Europeană, ca să avem relații bune cu parteneri importanți și strategici, așa ca România sau Statele Unite.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: Am insistat pe acest domeniu ca să ne asigurăm că nimeni nu se atinge de istorie și limba română, de valorile noastre naționale și sunt sigur că asta ne reușește.

Biroul Politici de Reintegrare: În perioada în care am fost prim-ministru, Republica Moldova a reușit, pentru prima data, să-și controleze integral frontiera, inclusiv pe segmentul transnistrean, am cerut ferm și răspicat de la tribuna ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării și am făcut progrese recunoscute și de parteneri în apropierea celor două maluri. Și în continuare ne vom asigura de acest lucru.

Ministerul Apărării: Aici ne asigurăm că domeniul securitate și apărare e pe mâini bune, că militarii noștri pot merge la exerciții în România și țările NATO și că avem cooperare militară în interesele țării.

Ministerul Economiei și Infrastructurii: Una dintre prioritățile noastre este securitatea energetică a țării și ne vom asigura că gazoductul Ungheni-Chișinău este finalizat cu succes, lucrările s-au mișcat înainte și deja la 1 august conducta va fi gata. Infrastructura rămâne, desigur, prioritate și vom avea grijă ca programele de reabilitare a drumurilor inițiate de noi să continue, lucrăm și la susținerea mediului de afaceri.

PS News: Care a fost motivul pentru care ați optat să intrați la guvernare alături de PSRM? Ce vă unește în viziune, strategie și scopuri și ce vă diferențiază?

Pavel Filip: Am fost și suntem conștienți că noi și PSRM suntem foarte diferiți ca ideologie și viziuni, dar, revenind la guvernare, nu ne-am propus să-i ”reeducăm” pe cei din PSRM. Ei au viziunile lor, noi suntem partid pro-european, optăm pentru relații de suflet și de prietenie cu România, de exemplu, pentru noi e importantă independența țării și integritatea teritorială. Acum noi ne concentrăm pe domeniile pe care le-am preluat și cred că ne reușește destul de bine: în perioadă de pandemie, ministerul Educației a asigurat procesul de studii online, avem un dialog constructiv cu Uniunea Europeană și țările partenere, se lucrează la un set de măsuri economice pentru revenirea economiei după impactul COVID-19. Această coaliție noi o numim mai degrabă ”coabitare”, pentru că și unii, și alții suntem conștienți de diferențele dintre noi. Dar am revenit la guvernare pentru a ajuta oamenii prin fapte concrete, nu prin declarații.

PS News: Imaginile publicate de deputatul Iurie Reniță ridică multe semne de întrebare cu privire la relația dintre Dodon si Plahotniuc. Ca apropiat al acestuia și ca prim-ministru, ce ne puteți spune despre relația lor? Plahotniuc finanța PSRM sau pe Dodon?

Pavel Filip: În perioada despre care vorbiți eu eram prim-ministru la guvern. Mi-am luat în serios atribuțiile și chiar nu am fost implicat (cu părere de rău sau de bine) în activitățile de partid. Cu siguranță, cei care au fost cu adevărat mai apropiați de Vlad Plahotniuc sau chiar el însuși vă pot spune mai multe despre relația lui cu alte persoane. 

PS News: Ce ar trebui să înțeleagă oamenii, alegătorii din imaginile respective? Cum rămâne cu ideile susținute de Dodon ca lupta împotriva oligarhului și cum rămâne cu scopul de dezoligarhizare al încheierii coaliției din iunie anul trecut între PSRM si ACUM ?

Pavel Filip: Imaginile despre care vorbiți cu siguranță i-au șocat pe cetățeni, însă verdictul trebuie să-l dea Procuratura, care am văzut că a deschis o anchetă. Am văzut că dl Dodon susține că imaginile sunt trucate, dar la acest subiect trebuie să se expună organele de anchetă.

PS News: Credeți că este posibilă revenirea lui Plahotniuc pe scena politică? Care e relația dv cu el?

Pavel Filip: Eu nu mai comunic cu dlui încă din vară, când m-a asigurat că gata, nu se mai implică în PDM și în politică. Din păcate, am constatat ulterior că nu a fost sincer în această declarație. Văd în multe acțiuni de pe scena politică de la noi ”semnătura” dlui și intuiesc că acum, în ciuda celor declarate anterior, se ocupă de politică mult mai intens și mai cu interes ca înainte.

PS News: Cum comentați migrarea deputaților PDM la Pro-Moldova? Ce a stat la baza deciziei lor? Este adevărat că li s-au oferit bani?

Pavel Filip: Acest ”Pro-Moldova” este o variație a partidului Șor, finanțat de cel care, spune Procuratura, alături de Plahotniuc, este beneficiar al furtului miliardului. După o astfel de ”afacere”, nu mă miră că au bani pentru noi ”achiziții”. Din PDM au plecat acum cei care se obișnuiseră să vadă partidul ca sac cu bani și rezolvare a dosarelor penale. Au plecat cei care nu se pot rupe de practicile păguboase ale trecutului și acum s-au întors sub ”domnia” hoților de miliarde. 

Motivele plecărilor nu au nicio legătură cu viziuni și opinii, pentru că cei care au plecat au fost cei care au insistat cel mai mult pe o coaliție cu PSRM și nu și-au exprimat niciodată vreo nemulțumire. Despre bani și oferte de milioane ne vorbesc colegii noștri din teritoriu, care au fost și ei abordați ca să plece din partid.

PS News: Cât de mult este afectată RM de faptul că nu va mai accesa împrumutul din FR?

Pavel Filip: Republica Moldova, dar și întreaga lume, trece printr-o criză fără precedent, generată de această pandemie. Nimeni nu a fost pregătit pentru o astfel de situație, nici la noi, nici peste hotare. Țara noastră a ajuns la un deficit bugetar de aproape 16 miliarde de lei, ceea ce e mult pentru noi și, desigur că acest deficit trebuie finanțat din surse concrete. Am primit un împrumut de 234 mln dolari de la Fondul Monetar Internațional și contam pe împrumuturi de la Uniunea Europeană și deja pe acest acord cu Federația Rusă. Desigur că acum suntem în căutare de surse de finanțare, guvernul încearcă să renegocieze acordul. E clar că problema rămâne și trebuie rezolvată: avem de dat salarii, pensii, ajutoare de șomaj, facilități pentru mediul de afaceri și pentru asta ai nevoie de bani. Vom încerca să-i găsim.

PS News: Care este relația RM cu Ro în prezent? S-a comentat mult, în termeni negativi, faptul că recepția ajutorului oferit de Ro pentru lupta împotriva Covid a avut loc la podul Telecentru. Ce părere aveți de acest fapt? Declarațiile premierului Chicu?

Pavel Filip: Vreau să spun foarte clar: indiferent de partidele care sunt la guvernare la Chișinău și București, relația dintre țările noastre este o relație de suflet, o relație istorică, o relație frățească. Avem aceeași limbă, aceeași istorie, aceleași valori și asta nu ne-o poate lua nimeni, indiferent de ce declarații se fac în cele două capitale. 

În cadrul coaliției, noi am fost foarte tranșanți la acest subiect, ne-am disociat de aceste declarații și am discutat foarte serios cu colegii. Ați văzut, inclusiv la insistența noastră, echipele de medici români care ne-au ajutat aici, la Chișinău, au fost petrecute și mulțumite în Piața Marii Adunări Naționale, în fața Guvernului.

Referitor la declarațiile premierului Chicu, le-am discutat și în coaliție. Dl prim-ministru a spus că regretă că declarațiile sale au fost interpretate greșit. Oricum, noi considerăm că indiferent de preferințele politice pe care le au, oamenii de stat nu coboară la un astfel de limbaj și la un astfel de nivel de acuzații. Ca oameni de stat, trebuie să învățăm să facem diferența între politicieni propulsați în funcții de diferite partide și relația pe care o au țările noastre. Sprijinul pe care ni l-a oferit România a fost constant și necondiționat, indiferent de partidele care au fost la guvernare la București și Chișinău.

PS News: Pe cine va susține PD în cursa pentru alegerile prezidențiale? În turul doi, între un candidat filorus și unul pro-european, pe cine ar susține PD?

Pavel Filip: În acest moment, ”dispoziția” în partid este că PDM ar trebui să aibă un candidat propriu la prezidențiale, însă noi nu am luat deocamdată o decizie la acest subiect. Dacă așa va fi, în turul doi am susține candidatul PDM, desigur.

PS News: Care este poziția principalilor parteneri ai R. Moldova (SUA, UE, FR) față de tensiunile politice? 

Pavel Filip: Eu cred că nici oamenilor, nici partenerilor, nimănui nu îi plac tensiunile pe scena politică. Avem o criză în sănătate, urmează o criză în economie. Dacă mai suprapunem o criză politică, (după anul trecut, care din punctul nostru de vedere, a fost un an pierdut pentru Moldova), atunci oamenii nu ne vor înțelege. Oamenii sunt sătui de politică și declarații, vor fapte, nu vorbe. Și asta așteaptă de la politicieni. Cel puțin de la cei responsabili.

Cu regret, anumitor actori politici le convine să tulbure apele și să creeze haos, mai ales în an electoral. Din acest scenariu fac parte și noile ”achiziții” pe scena politică, dar și alte mișcări suspecte de la Chișinău.

PS News: Credeți că PDM mai este acum asociat cu o figură politică? Sunteți un lider de facto al partidului? 

Pavel Filip: În ciuda tuturor atacurilor, eu știu sigur că PDM este o forță politică puternică, o echipă de oameni extraordinari, în special în teritoriu, oameni buni, profesioniști, cărora le pasă de țară. Cu ei și pentru ei, vom reseta acest partid și îl vom transforma într-o construcție politică autentică, sănătoasă. Alegerile locale, în cadrul cărora am luat cel mai mare număr de primari, au demonstrat că PDM este un partid puternic.

Această ”migrație” a deputaților, dacă doriți, face parte și ea din procesul de ”curățire” și resetare a partidului. Nu eu am format listele de partid și componența fracțiunii parlamentare, ea a fost aleasă de o altă persoană, care era atunci lider al partidului. Acum, că oportuniștii au plecat, am încredere în colegii mei, am încredere în oamenii din organizațiile noastre teritoriale. Eu mi-am luat un angajament foarte clar – să construim un partid sănătos – și îl voi duce până la capăt.

PS News: Aveți vreun regret față de ceva ce ați făcut/nu ați făcut ca premier?

Pavel Filip: Știu sigur că dacă am fi avut, poate, un mandat complet de 4 ani, am fi reușit mult mai multe. Probabil, cel mai mult regret că nu am dus până la capăt o reformă profundă a sistemului de educație. Cred în continuare cu tărie că o țară fără educație nu are viitor. De la educație pornește totul, inclusiv dezvoltarea economică a țării.

PS News: Dacă nu ați fi liderul PDM, pe cine ați vedea premier pentru un eventual guvern care ar urma demiterii guvernului Chicu?

Pavel Filip: E devreme pentru astfel de exerciții, dar eu vă asigur că noi avem oameni care ar face față acestei responsabilități.

PS News: Cum comentați poziția liderilor bisericii față de deciziile guvernului în contextul pandemiei?

Pavel Filip: Din păcate, trebuie să spun că regret lipsa de responsabilitate, atât din partea cetățenilor, cât și, parțial, din partea autorităților care gestionează această criză. Zilnic, vedem aglomerații, inclusiv în parcuri, în biserici, pe stradă și, din păcate, în Republica Moldova, spre deosebire de alte țări, numărul cazurilor zilnice este în creștere. Trebuie să conștientizăm pericolul și riscurile acestui virus și profit de această ocazie ca să fac apel către oameni să fim atenți, să ne protejăm, să avem grijă unii de alții, pentru că acest virus nu își alege victimele. Cu toții suntem expuși.

PS News: În prezent, PD se situează destul de bine în preferințe electoratului, sondajele fiind confirmate de rezultatele bune la alegerile locale. Cum credeți că ar afecta PDM în ochii electoratului o eventuală demitere a guvernului Chicu?

Pavel Filip: Nu văd o eventuală demitere a guvernului Chicu ca un scop în sine. E important, mai degrabă, ce urmează după. Cum vom scoate țara din criza economică? Cum facem așa încât oamenii să aibă salarii și pensii decente? Cum ajutăm mediul de afaceri? Sunt întrebări la care trebuie să răspundem noi toți, clasa politică. O eventuală coaliție sau guvern este doar metoda prin care ne vom pune în aplicare soluțiile pentru oameni. Și sunt sigur că PDM va juca un rol important și în continuare.

 

 

 

4 comentarii la “INTERVIU Pavel Filip: Văd în multe acțiuni de pe scena politică din R. Moldova ”semnătura” lui Plahotniuc. Se ocupă mult mai intens și mai cu interes ca înainte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *