Skip to content
Republica Moldova

INTERVIU Petru Frunze, deputat PAS: Dezideratul nostru este integrarea R. Modova în UE. Acest lucru nu se negociază!

Într-un interviu pentru PS News, Petru Frunze, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și candidatul formațiunii politice pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din R. Moldova, a salutat sprijinul oferit de România în pandemia de coronavirus și și-a exprimat speranța că, la alegerile din 11 iulie, cetățenii Republicii Moldova vor merge în număr cât mai mare la vot. „Suntem convinși că aceste vremuri bune pot fi pornite doar cu cetățenii Republicii Moldova”, a declarat deputatul PAS pentru PS News.

Petru Frunze a susținut că formațiunea politică din care face parte are o colaborare foarte bună cu Partidul Național Liberal (PNL), condus de președintele Ludovic Orban. „Avem discuții continue cu Guvernul și cu Parlamentul. Avem ca obiectiv elaborarea unor programe de finanțare pentru primăriile din R. Moldova: să fie accesate direct din sursele naționale ale României și avem și acordul domnului Orban, și al domnului Cîțu că este posibil să elaborăm acest program”, a subliniat deputatul PAS.

PS News: Cetățenii Republicii Moldova urmează să vină din nou la urne, pe 11 iulie, pentru a alege un nou Parlament. Cum vă așteptați să arate configurația noului Legislativ? Ce calcule și-a făcut PAS? Cine poate crea majoritate?

Petru Frunze: Noi, cei din PAS, avem o încredere enormă în capacitățile cetățenilor Republicii Moldova că ne vor susține în aceste alegeri, pentru că noi, la rândul nostru, avem intenția să susținem cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de exact lucrurile de care beneficiază cetățenii unei țări dezvoltate: de o justiție corectă, de dezvoltare a infrastructurii, de majorarea salariilor și a pensiilor, iar lucrurile acestea sunt posibile doar dacă vom fi uniți cu cetățenii în aceste alegeri. Sloganul partidului nostru este „Să pornim vremurile bune” și suntem convinși că aceste vremuri bune pot fi pornite doar cu cetățenii Republicii Moldova.

PS News: AUR, partidul care a reușit să intre în Parlamentul României la alegerile din decembrie 2020, candidează acum și la alegerile parlamentare din R.Moldova. Cum vedeți dvs prezența AUR și la scrutinul din 11 iulie?

Petru Frunze: Noi toți cei care suntem de la PAS și susținem acest partid îi îndemnăm pe cei de la AUR, în primul rând, să nu aducă critici altor partide de dreapta, să le ofere posibilitatea de a-și prezenta programul lor electoral. Însă, cu părere de rău, avem și noi unele suspiciuni, dar nu vrem să comentăm acțiunile altor partide și ne axăm doar pe programul electoral elaborat de PAS împreună cu cetățenii pentru a porni vremurile bune în R. Moldova. Noi, în această campanie, nu vorbim absolut deloc despre alte partide, ci doar despre noi și despre ceea ce vrem noi să facem.

PS News: În acest mandat, ați fost inițiatorul mai multor proiecte care vizează administrațiile locale din R.Moldova. Ce vă propuneți în următorul mandat?

Petru Frunze: Eu sunt specializat și responsabil pe domeniul administrațiilor publice locale și, în acest domeniu, avem o mulțime de inițiative care ar oferi posibilitatea autorităților locale să se dezvolte, însă ele au fost blocate în fostul Legislativ. De-a lungul timpului, resursele financiare au fost distribuite în mod politic și unele localități au fost ignorate total din punct de vedere financiar. În această situație se află multe proiecte care se află în curs de implementare, dar din lipsă de finanțare, aceste proiecte sunt abandonate de Guvern și, bineînțeles, orice proiect care nu este dus la bun sfârșit este distrus și, astfel, nu aduce plus valoare societății. Procesul nostru este de a dezvolta localitățile noastre și avem speranțe că, împreună cu susținerea Guvernului României și a instituțiilor europene, vom putea atrage resurse financiare pentru a putea dezvolta satele și orașele din R. Moldova. În foarte multe dintre aceste localități oamenii nu au nici măcar condițiile elementare de trai.

PS News: Care este relația dintre PAS și PNL? Ați avut zilele acestea întâlniri, discuții cu președintele Ludovic Orban, cu premierul Florin Cîțu?

Petru Frunze: Noi, cei de la PAS, avem o colaborare foarte bună cu PNL. Avem o colaborare cu domnul Orban și cu domnul Cîțu, dar și cu domnul Klaus Iohannis. Am primit un sprijin enorm pe perioada pandemiei și, chiar dacă Guvernul condus de Dodon nu aprecia efortul României, noi, ca cetățeni, am apreciat acest efort. Avem discuții continue cu Guvernul și cu Parlamentul. Avem ca obiectiv elaborarea unor programe de finanțare pentru primăriile din R. Moldova: să fie accesate direct din sursele naționale ale României și avem și acordul domnului Orban, și al domnului Cîțu că este posibil să elaborăm acest program. Avem speranța ca, în viitorul apropiat, acest program să fie construit pentru ca, ulterior, primăriile din R. Moldova să beneficieze de resurse financiare pentru a soluționa unele probleme.

Făcând o analiză a problemelor din R. Moldova și România, la noi, problemele sunt mult mai mari și este mult mai greu să le oferim cetățenilor minimul necesar.

PS News: Indiferent de cum va arăta Parlamentul Republicii Moldova după 11 iulie, în opinia dvs, care sunt principalele direcții pe care statul ar trebui să le păstreze în ceea ce privește politica externă?

Petru Frunze: În privința politicii externe, noi vrem să avem relații bune cu toate statele, dar în mod special, obiectivul nostru este integrarea europeană a R. Moldova. Acest obiectiv nu se poate negocia cu nimeni și vom face tot posibilul ca acesta să fie implementat. Integrarea în Uniune Europeană nu se negociază cu nimeni, acesta este dezideratul nostru pe care îl vom implementa.

PS News: Aveți un mesaj pentru cetățenii R. Moldova, înainte de scrutinul din 11 iulie?

Petru Frunze: Eu că consider că toți cetățenii Republicii Moldova care se află în statul R. Moldova, în România sau în alte state, conștientizează că aceste alegeri parlamentare sunt foarte importante. Avem o șansă să scăpăm de acești hoți care, timp de 30 de ani, au făcut mai multe în interesul lor și mai puține în interesul cetățenilor. Mesajul nostru pentru aceștia este așa: să se mobilizeze toți la vot, să participe activ și, după 11 iulie, să conștientizăm că împreună facem vremurile bune.

***

Petru Frunze este, în prezent, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și candidat la un nou mandat la alegerile parlamentare din 11 iulie. A fost primar al satului Puhoi, raionul Ialoveni, din 2011, iar la alegerile din 2015, a obținut și cel de-al doilea mandat. La parlamentarele din februarie 2019, a candidat pe Circumscripţia nr. 37 – Răzeni, câştigând în fața contracandidatului democrat Ion Sula. Frunze a candidat din partea Blocului electoral ACUM, format din Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate.

Petru Frunze a organizat, joi seara, la Casa de Cultură a Studenților din București, o discuție cu cetățenii și mass-media despre alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 și programul electoral PAS.

„După această discuție productivă, am ajuns la concluzia că imediat cum obținem împreună victorie la alegeri, este necesar să oferim mai multe oportunități tinerilor școliți în România să dețină funcții importante în procesul de reformare a instituțiilor statului. Am menționat că vom prelua experiența bună din România care a reformat instituțiile statului din mai multe domenii pentru a ridica nivelul de viață al oamenilor. Avem speranță că basarabenii din toată România își vor exercita dreptul la vot și împreună vom învinge pentru a scoate Republica Moldova din mâna hoților de miliarde”, a declarat Petru Frunze după întâlnirea cu cetățenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *