INTERVIU Radu Magdin: Alianța PSD-PNL pare gândită pentru a salva PNL

Sursa: Facebook Radu Magdin

Scena politică din România se pregătește pentru alegerile din 2024, iar partidele analizează scenariul alianțelor. Marcel Ciolacu a confirmat că sunt discuții cu PNL pentru o alianță anul viitor, în timp ce liberalii sunt mai rezervați și doar testează electoratul. De asemenea, guvernarea PSD-PNL se vede nevoită să ia și măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar excesiv, care sunt văzute ca măsuri de austeritate.

Radu Magdin, analist politic, a explicat, pentru PS News, că în cazul unor măsuri de austeritate impopulare, coaliția de guvernare va avea de suferit în sondaje, dar România este departe de scenariul din 2010.

Analistul politic consideră că o alianță între PSD și PNL pentru 2024 „pare mai degrabă gândită pentru a salva PNL decât a răspunde eficient agendei publice (prin reforme majore) sau a stăvili creșterea AUR”. Magdin a analizat și partidele din opoziție, arătând greșelile USR-ului și cum reușește AUR să crească în sondaje.

PS News: Eventuale măsuri de austeritate, pentru a reduce deficitul bugetar, vor afecta coaliția de guvernare în sondaje și la alegerile din 2024? 

Radu Magdin: Măsurile de austeritate sunt în general impopulare, iar acest lucru s-a văzut foarte bine și în România în 2010. Este deci de așteptat ca ele să reducă sprijinul electoral pentru partidele care le susțin. Totuși, suntem departe de un scenariu șoc precum cel din 2010, iar pierderea electorală depinde și de calitatea alternativei.

PS News: Se vorbește tot mai mult despre o alianță între PSD și PNL la alegerile din 2024. Au șanse să câștige împreună toate alegerile de anul viitor? 

Radu Magdin: Vorbim despre partidele care astăzi au o majoritate substanțială în Parlament. La prima vedere, există șansa ca PSD și PNL să domine electoral anul 2024. Totuși, dincolo de performanța la guvernare, va conta dacă, în cazul unei alianțe, ele vor reuși să impună un narativ constructiv despre scopul unei asemenea mișcări politice sau dacă senzația dominantă va fi a unei alianțe a disperării. La acest moment, mișcarea pare mai degrabă gândită pentru a salva PNL decât a răspunde eficient agendei publice (prin reforme majore) sau a stăvili creșterea AUR.

PS News: O astfel de alianță riscă să provoace conflicte în interiorul celor două partide? Cum vor fi gestionate aceste conflicte interne, dacă vor exista?

Radu Magdin: Contestatarii din PNL ar trebui să aibă un proiect alternativ, atât în ceea ce privește candidatul la Cotroceni, cât și continuarea prezenței la guvernare. Alianța cu PSD, susținută de cei care astăzi conduc partidul, garantează cel puțin prezența la guvernare. De cealaltă parte se aud critici din când în când, dar nu și un proiect alternativ, mai ales că alianța cu USR arată nu doar improbabilă, dar și insuficientă electoral.

„USR și-a pierdut strălucirea”

PS News: Potrivit sondajelor, doar AUR crește în opoziție, în timp ce USR stagnează între 10 și 12%. De ce AUR are mai mult succes în opoziție decât USR? 

Radu Magdin: USR, din păcate, și-a pierdut strălucirea după intrarea ratată la guvernare. N-a obținut mai nimic la guvernare in percepția publică, a plecat cum a plecat și încă nu a făcut tranziția spre modelul de succes „un partid care propune ceva”, nu „FĂRĂ ceva”. Nu poți crește ca alternativă dacă continui să repeți fără corupție/ penali etc și cam atât.

Singurul partid din Parlamentul votat în 2020 care nu a fost la guvernare este AUR, ceea ce îi permite să joace cartea alternativei radicale, pe model Meloni / Fratii Italiei. Astfel, AUR crește, deși mesajele sale sperie o bună parte din populație și deși pare că nu doar că nu se pricep la a alege oameni, dar nici în a articula soluții concrete de guvernare. Pe de altă parte, ca si Mișcarea de 5 stele din Italia (de la sănătate de 5 stele la aur pentru sănătate nu e mare distanță), are nevoie doar să creeze speranță și să exploateze furia/ nemulțumirea unei treimi din populație pentru a se instala ca un pilon cheie în politica românească după 2024.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: