INTERVIU Record de poluare în București! Șef Garda de Mediu: „Nu am avut niciun fel de colaborare”

poluare
sursa: unsplash

Primăria Capitalei trebuie să plătească o amendă usturătoare, aplicată de Garda de Mediu, după ce municipalitatea a fost de nenumărate ori atenționată să prezinte un plan de măsuri pentru  combaterea poluării din București. Andrei Corlan, comisar șef la Garda Națională de Mediu, a declarat pentru PS News că la controlul din 15 februarie s-a constatat că Primăria Capitalei nu a realizat niciuna dintre măsuri.

Am dispus un număr de șapte măsuri, la finalul anului 2023

„Am avut un control desfășurat la Primăria Capitalei, la finalul anului 2023, iar măsurile le-am făcut publice, ca urmare a notificărilor transmise de către Agenția de Protecție a Mediului București privind depășirea mediilor zilnice a indicatorilor de calitate a aerului din București.

Ca urmare a acelui control, am dispus un număr de șapte măsuri, două dintre ele fiind de mare importanță, întrucât atacau cele două probleme ale Bucureștiului, ceea ce înseamnă calitatea aerului (aici, traficul are un aport de 58% la calitatea negativă a aerului din București), respectiv încălzirea rezidențială ( care un aport de 27%)”.

Măsuri urgente pentru fluidizarea traficului si încălzirea rezidențială

„Am propus Primăriei Capitalei să vină cu un plan de măsuri urgente pentru fluidizarea traficului, pentru rezolvarea problemei care este una de natură socială a încălzirii rezidențiale. Vorbim despre oameni car fac parte din pătura de jos a societății, care folosesc diverse materiale pe care le pun pe foc pentru a se încălzi.

Din păcate, pe data de 15 februarie, când am revenit pentru a face controlul pe calitatea aerului și pentru a verifica măsurile impuse cu ocazia controlului din decembrie, am constatat că Primăria Capitalei nu a realizat niciuna dintre aceste măsuri. Ca urmare, am fost nevoiti să luăm măsurile care se impun”.

Nu am avut niciun fel de colaborare proactivă din partea Primăriei Capitalei

„Aș vrea să subliniez faptul că un control de mediu nu are ca scop sancțiunea contravențională. Scopul unui control de mediu este de a duce la îndeplinire măsuri impuse de către Garda de Mediu pentru protecția mediului. Nu am avut niciun fel de colaborare proactivă din partea autorității locale, am fost nevoiți să procedăm în consecință, să aplicăm sancțiunea, sancțiunea, contravenții.

Acțiunea contravențională a fost întocmită de comisarii de la Comisariatul Muncii București. Echipa care a fost în control a aplicat o sancțiune pentru nerealizare măsurilor impuse de către Garda de Mediu”.

Primăria Capitalei își asumase că până la finalul 2023 va planta 75.000 de arbori

“Sancțiunea este de la 50.000 la 100.000 și am aplicat minimul, adică 50.000 lei, respectiv o a 2-a sancțiune pentru neîntocmirea registrului spațiilor verzi, mai ales cu cât Primăria Capitalei își asumase că până la finalul 2023 va planta 75.000 de arbori pe raza municipiului București, unde cuantumul este de la 100.000 la 200.000. in acest caz a fost aplicat iarăși minimul de 100.000 lei”.

În total, Primăria Capitalei a fost sancționată în cuantum de 150.000 lei de către Garda Națională.

Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, 43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării, remediul recomandat fiind asigurarea calităţii aerului pentru a preveni boala. Conform datelor, România este pe locul 8 în UE la capitolul decese provocate de poluare, pierzându-şi viaţa anual aproximativ 30.000 de oameni

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: