Skip to content
Republica Moldova

INTERVIU România ajută R. Moldova să treacă peste cea mai gravă criză energetică din istorie. Adrian Dupu: “Asigurăm 90% din necesarul de electricitate al țării”

R. Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa. În contextul razboiului din Ucraina, dependența Chișinăului de importurile de energie electrică și gaz a făcut ca țară să nu mai aibă surse fiabile de aprovizionare. Situația gravă prin care trece țara a fost recunoscută chiar de către președintele Maia Sandu la reuniunea Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Aceasta avertiza la sfârșitul lunii octombrie că “felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toţi”.

în acest context însă guvernul României a intervenit decisiv pentru a-și ajuta Vecinul de peste Prut. Peste noapte, România a devenit unul dintre principalii furnizori de energie electrică pentru R. Moldova.

Secretarul de stat în Departamentul pentru Relaţia cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre criza energetică din Republica Moldova și ajutoarele pe care le oferă România în acest moment vecinilor de peste Prut.

PS News: Dependența Chișinăului față de importul de energie este cunoscută și chiar exploatată de Moscova în contextul conflictului din Ucraina. Cum a ajutat concret guvernul României în această perioadă Republica Moldova în contextul crizei energetice din această țară?

Adrian Dupu: “România asigură în acest moment 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova. Premierul Nicolae Ciucă a fost de curând la Bruxelles, a discutat acolo despre acest subiect și a cerut să se găsească soluții la nivel european pentru a sprijini Republica Moldova. De asemenea, a venit în România și doamna presedinte Maia Sandu și au fost discuții pe marginea acestui subiect, al energiei, dar nu am participat la discuții. Deci știu doar că a fost abordată tema energiei.

Deci România sprijină Republica Moldova. Așa cum a spus și președintele Klaus Iohannis la penultima vizită a doamnei Maia Sandu, România nu va lăsa Republica Moldova singură”.

PS News: Când a intervenit mai exact România în problema aprovizionării cu energie a Republicii Moldova?

Adrian Dupu: “Noi am intervenit a doua zi după ce centrala de la Cuciurgan, controlată de autoritățile separatiste din Transnistria, a încetat să mai livreze. Apoi, Guvernul a dat o Ordonanță de Urgență producătorii și distribuitorii din România sunt obligați să încheie, cu prioritate, contracte externe cu Republica Moldova”.

PS News: Cât timp ar putea juca România rolul de principal furnizor de energie în Republica Moldova, ținând cont de faptul că toate statele europene se confruntă cu o criză a prețurilor la energie?

Adrian Dupu: “În ceea ce privește perioada, Ministerul Energiei știe ce capacități are. Totuși, eu cred că România caută soluții să sprijine Republica Moldova, atât timp cât va fi nevoie. S-a văzut și până acum că România nu a lăsat Republica Moldova la greu și s-au găsit soluții. Asta au spus și președintele și premierul – vom căuta mereu soluții să sprijinim”.

PS News: Pe lângă acest pachet de ajutor, pe partea de energie ce anume mai oferă România în această perioadă?

Adrian Dupu: “Pe lângă energie electrică, am oferit Republicii Moldova păcură, lemne și gaz pentru încălzire. Totuși nu știu să vă spun cu exactitate cât la sută din necesarul de gaz al Republicii Moldova furnizează acum România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *