INTERVIU Salariații din Sănătate la ușa lui Rafila: „Salariile nu au crescut cu 20%, ci cu 13,9%!”

foto: PS News

Aproape 5000 de angajați din sistemul sanitar se reunesc luni, 11.03 a.c., la București, pentru a continua protestele cu privire, în special, la majorarea salariilor de bază. Acesta este ultimul protest înainte de declanșarea grevei generale.

Gabriel Predica, vicepreședinte la Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România, pentru PS News: „Nemulțumirea pornește chiar de la această ordonanță!”

PS News: Protestul acesta reunește peste 5000 de medici, asistente. Veți porni în marș chiar spre Palatul Parlamentului și spre Guvern. Veți merge mai întâi la cele două ministere, în muncă și finanțe.

Gabriel Predica: De la ora 11:00, timp de oră, suntem în fața Guvernului, apoi marți, mergem către cele două ministere: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, după care ne continuăm un marșul către Piața Constituției unde vom protesta cu același număr de participanți.

Nemulțumirea pornește chiar de la această ordonanță, pentru că acest 20% nu reprezintă de facto 20%. De ce? Pentru că în sistemul de sănătate salariul se compune din salariul de bază, (iar când Guvernul face afirmația că va da 20% doar pe acest salariu de bază) și celelalte elemente recompense, le spunem noi pentru: zile nelucrătoare, pentru condiții deosebite, etc. Atâta timp cât acorzi unui salariat 20% cam la 60-65% dintr-o componentă (cam atât reprezintă salariului de bază din total venit, în jur de 65%) deci tu-i acorzi 20% la 65% evident că procentul final nu mai este 20% Noi l-am calculat în medie undeva la 13,9%.

PS News: Exemplificați, vă rog, concret, cum ar arăta o creștere de 20% pentru anumite categorii de salarii.

Gabriel Predica: Vă dau chiar trei exemple din fiecare categorie profesională, în cele trei mari categorii. Spre exemplu, în cazul unei infirmiere, fără vechime, ea va mai lua, ea va mai lua de la 1 martie, 259 lei și tot 259 lei de la 1 iunie.

Cazul medicului specialist: el va mai lua 232 lei de la 1 martie și aceeași sumă de la 1 iunie.

Și cazul asistentei medicale debutante, ea va mai lua 284 lei net de la 1 martie și tot aceeași sumă de 184 lei net de la 1 iunie.

PS News: Ce spune Guvernul?

Gabriel Predica: Dacă vă amintiți, în cursul anului trecut a fost greva din învățământ. În privința grevei din învățământ sau a protestelor respective, Guvernul a respectat legea și anume s-a întrunit cu toate cele trei federații reprezentative din învățământ. De dată asta n-am mai făcut același lucru, adică nu a negociat tocmai cu cu federația, sunt două federații reprezentative sănătate, noi și ceilalți colegi de la Sanitas. De dată asta Guvernul nu a negociat tocmai cu cei care erau în proteste și cu cei care declanșaseră, notificaseră de fapt Guvernul cu privire la greva împotriva politicii sociale și economice a Guvernul. Deci, acest lucru să se întâmpla de o lună și ceva. Guvernul, inclusiv această ordonanță nu a negociat-o cu Federația Solidaritatea Sanitară.

Este adevărat că a fost la nivel de Ministerul Sănătății, o întâlnire cu dl. ministru, dar ea a fost în ziua în care s-au reluat negocierile.

PS News: Ce se întâmplă prin ordonanța pe care a adoptat-o, care încă n-a fost publicată în Monitorul Oficial?

Gabriel Predica: Nu știm încă exact care sunt aceste creșteri, pentru că va fi cert în momentul în care va apărea în mod Monitorul Oficial, adică atunci vom ști și noi sumele efective, creșterile. Problema e în felul următor că această ordonanță s-a îndepărtat și de actuală lege a salarizării, pe care absolut toți salariații și-o doresc a fi aplicabilă. Da, pentru că dacă ar fi aplicabilă celebra lege din 2017, atunci ar rezolva foarte multe situații din aceste inechități dintre diversele profesii. Ar rezolva problema acelor sporuri raportate la salariu de bază ș.a.m.d.

Deci, ordonanța s-a îndepărtat de legea salarizării actuale și s-a îndepărtat și de ceea ce ar fi trebuit să fie viitoare lege a salarizării pentru sănătate, pe care, atenție, am negociat-o cu actualul ministru al sănătății, noi, cele două federații reprezentative.

Mai mult decât atât, am trecut și în contractul colectiv sectorial, într-o anexă specială, principiile ș.a.m.d. Adică există și un cadru legislativ în vigoare și un potențial cadru, să spunem, legislativ cu care ne-am înțeles. Dar odată cu această ordonanță ei s-au îndepărtat.

PS News: Cine este vinovat, dle Predica?

Gabriel Predica: Vinovații, între ghilimele, sunt cei care au fost care au negociat. Ordonanța sau formă în care a ieșit această aparține strict negociatorilor.

PS News: Cine a negociat, mai exact?

Gabriel Predica: Guvernul României și permiteți-mi să nu mă pronunț și să spun… cealaltă federația reprezentativă (n.r. Sanitas).

PS News: Urmează greva generală în sistemul medical. Ce ar însemna asta?

Gabriel Predica: După acest ultim protest urmează decizia cu privire la declanșarea propriu-zisă a grevei. De altfel, în cursul săptămânii trecute, vineri, noi am comunicat către Guvern un proiect de acord cu privire la declanșarea grevei în sistemul de sănătate. Este necesar acest acord, întrucât în sectorul de sănătate greva este diferită față de celelalte sectoare. Sunt mai multe restricții derivate din lege cum ar fi asigurarea cel puțin a unei treimi din activitate, la asigurarea tuturor urgențelor. Toți salariații care lucrează în urgența nu pot participa la grevă. Deci sunt mai multe elemente pe care noi vrem să le așezăm într-un acord cu Guvernul, respectiv modalitatea în care se va desfășura greva în unități și modalitatea în care vor fi asigurate aceste urgențe

Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă sâmbătă că a înregistrat la Guvern şi la ministerele responsabile proiectul de Acord privind Procedura de grevă în sistemul public de sănătate, subliniind că angajaţii din sănătate sunt astfel cu un pas mai aproape de greva generală, având acum o procedură de grevă ca referinţă organizatorică.

”Demonstraţiile pe care le organizăm luni, 11 martie, în capitală, şi proiectul de Acord privind procedura de grevă constituie ultimele acţiuni prealabile grevei generale.

Reamintim că acţiunile de protest sunt desfăşurate pentru susţinerea revendicărilor înaintate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pentru apărarea drepturilor angajaţilor din sănătate. Chiar dacă Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate prevede o serie de creşteri ale salariilor de bază pentru angajaţii din sănătate, ea este o Ordonanţă a inechităţii şi nedreptăţii”, afirmă sindicaliştii.

Ei precizează că nerespectarea regulilor dialogului social a făcut ca, alături de ratarea indexării veniturilor salariale cu inflaţia, de faptul că nu prevede o creştere reală a veniturilor salariale şi nici o creştere a recompensei pentru participarea la asigurarea permanenţei serviciilor medicale pentru populaţie, ordonanţa de urgenţă să instituie o serie de noi inechităţi salariale.

Conform reprezentanţilor sindicatului, procedura de grevă în sistemul public de sănătate constituie un demers esenţial pentru crearea cadrului de manifestare a dreptului constituţional la grevă pentru angajaţii din sistemul public de sănătate, asigurând totodată repere clare pentru acţiunile ce trebuie întreprinse în vederea respectării prevederilor legale şi asigurării serviciilor medicale de urgenţă pe perioada grevei.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL