INTERVIU Serghei Stanishev, ex-premier bulgar, despre Schengen: „Nu acceptăm să fim văzute ca state de mâna a doua”

Foto: X Serghei Dmitrievich Stanishev

Politicienii români şi-a arătat convingerea că la Consiliul JAI de joi, 10.10 a.c., România va primi semnalele pozitive în perspectiva unei decizii până la finalul anului 2024 privind aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen. Potrivit ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, azi se va discuta situaţia din toate ţările membre Schengen, fără ca pe ordinea de zi să fie luarea unei decizii.

PS News a realizat un interviu în exclusivitate cu fostul prim-ministru al Bulgariei, eurodeputatul Serghei Dmitrievich Stanishev. Politicianul bulgar vorbește despre pierderile suferite de cele două țări ținute 12 ani în afara Spațiului Schengen, despre dreptul de apartenență la Schengen și punctează că nu trebuie să acceptăm să fim tratați ca națiuni și cetățeni de mâna a doua. „Cei care continuă să încalce regulile europene trebuie să se confrunte cu consecințe”.

Țările noastre au fost lăsate la porți timp de 12 ani

PS News: Despre procesul sinuos de aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, domanule ministru, dorim să vorbim…

Serghei Dmitrievich Stanishev: În primul rând, ar trebui să ne fie clar că aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu mai este o formalitate birocratică, nu este o chestiune de îndeplinire a criteriilor de intrare.

În ciuda îndeplinirii tuturor criteriilor de aderare, țările noastre au fost lăsate la porți timp de 12 ani. Am subliniat în mod repetat că acest tratament subminează principiul egalității tuturor statelor membre ale UE.

Acum, partenerii noștri din UE trebuie să realizeze că din 2022, geopolitica a devenit și o componentă crucială a politicii de extindere a UE. Partenerii noștri UE trebuie să își pună o întrebare fundamentală: „Putem fi cu adevărat văzuți ca parteneri de încredere? Pot fi luate în serios angajamentele noastre de către Moldova, Ucraina, Georgia sau țările din Balcanii de Vest dacă Uniunea, întemeiată pe statul de drept, continuă să-și estompeze propriile proceduri pentru o perioadă îndelungată? Dacă UE se luptă cu aspecte fundamentale ale integrării interne, cum poate ea să abordeze eficient noile provocări geopolitice, economice, de securitate, sociale și demografice?”

Aceste întrebări, îndrăznesc să spun, sunt retorice și evidențiază necesitatea urgentă ca UE să acorde prioritate completării elementelor de bază și bine reglementate ale integrării interne pentru a-și menține credibilitatea și eficacitatea pe scena globală.

Următorii pași încep cu realizarea pierderilor suferite de România și Bulgaria

PS News: Cât au pierdut România și Bulgaria rămânând în afara Spațiului Schengen?

Serghei Dmitrievich Stanishev: Am asistat la pierderi de aproximativ 24 de miliarde de euro pentru România și 7 miliarde pentru Bulgaria pentru anii din afara Schengen, după ce am îndeplinit toate criteriile.

Avem o lovitură uluitoare pentru economiile noastre, înregistrăm prețuri umflate și costuri de import, cetățenii noștri plătesc pentru mărfuri cu 15-18% mai mult decât omologii lor din Europa de Vest. Această situație nu este doar o chestiune de nedreptate politică sau de încălcare a valorilor europene – ea reprezintă un detriment economic direct pentru națiunile noastre. Pentru noi, următorii pași care trebuie făcuți încep cu realizarea pierderilor suferite de România și Bulgaria.

Până acum, România și Bulgaria s-au concentrate, în primul rând, pe o ofensivă diplomatică și îi datorăm recunoștință Comisiei Europene, majorității Parlamentului European, numeroaselor țări și facțiunilor politice pentru sprijinul acordat.

Cu toate acestea, în ciuda acestor eforturi, ambiguitatea persistă, iar o perspectivă clară și tangibilă cu privire la aspectul cel mai crucial al apartenenței la Schengen ne scapă.

Trebuie să extindem strategiile și să întreprindem măsuri politice și economice coordonate.

Este imperativ să trecem de la o poziție de pledoarie la una în care să folosim instrumente politice și economice colective. Vom exercita presiune, dacă este necesar

PS News: Care este strategia Bulgariei de a accelera împreună cu România procesul de aderare la Spațiul Schengen pe cale terestră?

Serghei Dmitrievich Stanishev: În diferite momente de-a lungul călătoriei noastre de 12 ani, Bulgaria și România au prezentat idei diferite despre cum să grăbească procesul de integrare. Cu toate acestea, este foarte clar că în cadrul UE, progresăm ca un pachet. Astfel, strategia noastră este să menținem și să consolidăm acest parteneriat, pentru că numai împreună deținem setul de instrumente pentru a ne atinge obiectivele.

Este imperativ să trecem de la o poziție de pledoarie la una în care să folosim instrumente politice și economice colective iar, dacă este necesar, să exercităm presiune.

PS News: Anul trecut, premierul român Marcel Ciolacu a emis un avertisment pentru a duce Austria la Curtea Europeană de Justiție. Cu toate acestea, pe măsură ce continuăm să urmărim căile legale și să menținem eforturile diplomatice, consider că este prudent să explorăm strategii alternative.

Serghei Dmitrievich Stanishev: Dacă Austria nu reușește să abordeze problema, până la sfârșitul anului, trebuie să fim pregătiți să luăm măsuri care pot afecta interesele economice și politice ale Austriei, inclusiv utilizarea dreptului de veto. Deși rămânem angajați față de proiectul european și viitorul său comun, este timpul să demonstrăm că, după 17 ani de aderare la UE, nu vom accepta să fim tratați ca națiuni și cetățeni de clasa a doua. Cei care continuă să încalce regulile europene trebuie să se confrunte cu consecințe.

Serghei Dmitrievich Stanishev este un politician bulgar, deputat în Parlamentul European (PE). A fost președinte al Partidului Socialiștilor Europeni din noiembrie 2011 până în octombrie 2022, prim-ministru al Bulgariei între 2005 și 2009, lider al Partidului Socialist Bulgar din 2001 până în 2014 și membru al Adunării Naționale din 1997 până în 2014.

Spațiul Schengen

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se reuneşte în zilele de 10 şi 11 octombrie 2024, la Luxemburg, pentru a lua în discuţie, printre altele, spaţiul Schengen, azilul şi migraţia, securitatea internă sau combaterea rasismului, se precizează pe site-ul Comisiei Europene.

Miniștrii de interne din țările UE vor analiza doar modul în care țara noastră, alături de Bulgaria, a aplicat efectiv acquis-ul (cerințele) Schengen, nu este așteptat un vot decisiv privind eventuala aderare a României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate, precum și amenințările și evoluțiile emergente din spațiul Schengen. Miniștrii vor avea un schimb de opinii, cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual. Discuția se va axa pe prioritatea legată de creșterea rezilienței frontierelor noastre externe.

„Președinția va prezenta, de asemenea, situația actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen, în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România, este nevoie de o altă decizie a Consiliului”, se precizează pe site-ul Comisiei Europene.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: