Skip to content
Societate

INTERVIU Sociologul Dan Jurcan analizează tabloul alegerilor locale și parlamentare. Marile teme abordate, învingători și învinși

Inquam Photos / George Călin
" "

Sociologul Dan Jurcan a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre alegerile locale și alegerile parlamentare de anul acesta. Astfel, sociologul a realizat o analiză detaliată a felului în care au jucat principalele partidele politice în această perioadă.

Cum vedeți competiția electorală pentru alegerile locale și alegerile parlamentare de anul acesta?

" "
" "

„Alegerile locale ar fi urmat să se desfășoare în iunie, dacă nu ar fi fost criza COVID 19. Amânarea lor nu a făcut decât să dezavantajeze PNL care ar fi putut capitaliza din succesul lui Iohannis la alegerile prezidențiale. Să nu uităm că înainte de criză PNL era cotat la peste 50% iar acum, toate sondajele indică o pierdere de peste 10-15%. E clar că restricțiile impuse de Guvern, dar și modul în care a fost gestionată comunicațional și politic criza COVID 19 au erodat capitalul de imagine al PNL. În plus, PNL este extrem de timid în a spune un NU hotărât creșterilor de pensii și beneficii asumate prin programul PSD în Parlament, ceea ce debusolează o parte din electorat, care ar putea migra către USR. 

Președintele a încercat într-un fel să oprească această cădere aducând tema națională și trocul PSD-Budapesta pe agenda publică. Dar a fost o gafă pentru că tema antimaghiară nu este o temă specifică electoratului liberal, care este în general pro european, tolerant și deschis spre diversitate, nu naționalist”.

Ce alte teme au fost abordate de partidele politice?

„Tăierea pensiilor speciale a fost îngropată pentru că nici Guvernul PNL și nici Parlamentul dominat de PSD nu pot sau nu vor să își asume o astfel de opțiune.   În toamnă ar urma să fie mărite pensiile. E în plină desfășurare scandalul alocațiilor pentru copii. Este clar că în actuala situație economia nu mai permite o creștere cu 40% sau o dublare a alocațiilor. Guvernul nu are foarte multe opțiuni.  Fie mărește taxele, dar mediul privat e deja sleit de episodul COVID, fie reduce  cheltuielile. De reducerea cheltuielilor prin tăieri de salarii și personal bugetar nu poate fi vorba pentru că dl. Cîțu a recunoscut că e prea complicat. Mai rămâne varianta împrumutului pentru creșteri de salarii și pensii, dar o astfel de opțiune probabil că ar îndepărta PNL și mai mult de propriul electorat.  În toamnă, la aproape un an de când PNL este la guvernare vom vedea că nu s-au schimbat foarte multe. Aristocrația bugetară a rămas cu toate privilegiile oferite de Dragnea iar PNL nu a făcut o diferență majoră în guvernare. E foarte greu să guvernezi dacă nu ai o majoritate în Parlament. PNL este într-o situație de șah politic, are guvernarea, dar nu are puterea. De aceea, interesul PNL e să avem o organizare cât mai rapidă a alegerilor locale pentru a minimiza pierderile și pentru a fructifica cât mai mult din încrederea publică garantată  de Cotroceni.

PSD a câștigat din timiditatea sau indecizia politică a PNL. Ciolacu nu este un lider carismatic, dar a jucat speculativ în această perioadă.  Nu a gafat atât de des ca Dăncilă și nici nu a exhibat o poftă de putere care să ne aducă aminte de Dragnea.  E un lider moderat, de multe ori a fost acuzat chiar de către pesediști că face mult prea multe compromisuri cu președintele, dar ce alte opțiuni ar avea?  Cert e că strategia pasivă  ce mizează pe gafele PNL funcționează. Vedem din sondaje că PSD recuperează câteva procente bune după eșecul de la alegerile prezidențiale. O moțiune de cenzură ar putea schimba multe, dar e puțin probabilă pentru că interesul PSD este ca procesul de erodare a PNL să îi aducă cât mai multe procente din perspectiva alegerilor locale și parlamentare.

Tema corupției și cea a abuzului față de justiție au intrat în uitare pentru că PSD nu mai e la guvernare. Pe de altă parte, antipesedismul este încă prezent în societate și orice gest exagerat ar putea activa electoratul indecis în favoarea PNL sau USR. De pildă, gestul viceprimarului Bădulescu de a-i compromite conferința de presă a lui Nicușor Dan nu a făcut decât să îl aducă în prim plan pe cel din urmă, care intrase deja într-un con de umbră. Dacă vom mai avea câteva situații de acest gen, Iohannis și PNL vor putea apăsa din nou pedala urii față de PSD. Pentru că e clar că președintele nu va sta de o parte la aceste alegeri și va folosi propriul capital de imagine pentru a sprijini PNL. 

USR trebuie să își regăsească identitatea politică și să se decidă cu cine luptă pe scena politică: cu PNL sau cu PSD. A mai avut această dilemă la prezidențiale și a pierdut. După șase luni, nu pare să își fi clarificat doctrina și poziția politică și asta nu poate să aducă decât confuzie în rândul propriilor simpatizanți”.

Care este în opinia dumneavoastră, marele câștigător al acestei perioade?

„Marele câștigător al acestei perioade este Pro Romania. Ponta a fost extrem de activ și critic la adresa guvernului PNL și lucrul ăsta se vede în sondaje, unde aproape și-a dublat intenția de vot. În plus, Ponta nu are probleme să își asume măriri de taxe și impozite pentru a putea susține programele sociale. Rămâne să vedem cât de fezabil e un astfel de program într-o economie slăbită de criză. Dar dacă va deveni și mai vocal, iar dacă PSD își va continua linia moderată impusă de Ciolacu, e posibil ca unii simpatizanți PSD să se reorienteze. 

Pe scurt, alegerile locale vor fi un test serios pentru toate partidele. Dacă în Transilvania lucrurile sunt clare, la primăria capitalei încă se joacă. Indecizia partidelor anti PSD  pentru a susține un candidat unic nu poate fi decât în avantajul lui Firea. Cert e că după alegerile locale vom avea o imagine mai clară a arhitecturii de putere la nivel local.

La cum stă în prezent aritmetica intențiilor de vot, nu vom avea un câștigător clar la alegerile parlamentare, ceea ce va obliga partidele la formarea de alianțe. Iar dintre toate alianțele posibile, cel mai probabil vom avea un pol de putere format din PNL si USR și unul format din PSD și Pro Romania. UDMR și minoritățile naționale vor juca mereu așa cum au făcut-o în ultimii 30 de ani pentru a-și maximiza beneficiile”, a explicat pentru PS News Dan Jurcan.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *