Skip to content
Politică

INTERVIU Traian Băsescu: Sunt trei condiții ca românii să nu intre în criză economică după epidemia de Covid-19! Ce măsuri ar lua în cazul cadrelor medicale

Într-un interviu pentru PSnews.ro, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a precizat că trebuia declarată starea de urgență în România încă de acum două luni. Potrivit acestuia, în realitate, la noi „măsurile s-au luat cu întârziere de niște ignoranți cocoțați în vârful țării care pur și simplu cred că o epidemie se stinge cu salvările lui Arafat, incompetența lui Orban, talentul de actor al lui Vela și satisfacția deplină a președintelui României pentru ”succesul cu care Orban a condus operațiunile”.

Întrebat ce măsuri ar fi luat pentru cadrele medicale care se lupă împotriva epidemiei de coronavirus, dacă s-ar fi aflat la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a susținut că testarea zilnică, echipamentele corespunzătoare și cazarea alternativă ar fi fost măsurile pe care acesta le-ar fi pus în practică.

Fostul președinte a precizat și că fostul ministru al Sănătății Victor Costache „n-a avut o putere mare de decizie în criza COVID-19”. „Nu știu dacă era întrebat foarte des dl.Costache ce e de făcut. Cred că s-a simțit și puțin inutil”, a precizat Traian Băsescu.

Europarlamentarul PMP a explicat și care sunt cele trei condiții esențiale ca românii să nu intre în criză economică după epidemia de coronavirus: să existe lichidități în piață; să fie stimulată cererea și să existe garanţii guvernamentale pentru creditele angajate de orice societate din orice domeniu, fie că vorbim despre intreprinderi familiale, IMM-uri, mari companii fie ele cu capital privat sau de stat.

Nu în ultimul rând, Traian Băsescu a declarat că, în astfel de momente, când țara se afla în stare de urgență și urgența se prelungește s-ar putea amâna alegerile locale, dar numai prin lege organică. „Atât alegerile locale, cât și parlamentare pot avea loc prin octombrie/noiembrie”, a adăugat acesta.

Marinela Angheluș: România trece printr-o etapă dificilă. Ne confruntăm cu tot mai multe cazuri de infecții cu COVID-19 în România. Cum apreciați măsurile luate până în prezent de Guvernul Ludovic Orban?

Traian Băsescu: Nu doar România, ci întreaga lume. De mai bine de două luni, trebuia declarată starea de urgență în conformitate cu Articolul 93, alineatul 1 din Constituție și OUG nr.1./1999. Asta înseamnă că Președintele își asumă introducerea unui regim de forță, dar care are ca principal obiectiv binele general/național. În astfel de situații se acționează abrupt, extrem de ferm, fără jumătăţi de măsură, şi fără a gradualiza măsurile de la bun început. 

În realitate, la noi măsurile s-au luat cu întârziere de niște ignoranți cocoțați în vârful țării care pur și simplu cred că o epidemie se stinge cu salvările lui Arafat, incompetența lui Orban, talentul de actor al lui Vela și satisfacția deplină a președintelui României pentru ”succesul cu care Orban a condus operațiunile”. Desigur, nu am acţionat la fel de prost ca italienii, dar indiscutabil am avut şansa s-o facem mult mai bine decât am făcut-o şi am ratat din incompetenţă. 

Marinela Angheluș: Cadrele medicale se confruntă cu o situație alarmantă, astfel că o parte demisionează sau intră în concedii medicale. Cum vă explicați această situație?

Traian Băsescu: E greu să reproșezi medicilor ceva când tu, statul, ai nesimțirea să  nu-i pui la dispoziție minimul de echipament de protecție și după ce realizezi cât de imorală şi penală este pretenţia statului să oferi ca un negustor de conştiinţe, 500 de euro, bonus.

Nimănui pe timp de pace, chiar dacă suntem în situații de urgență, nu poți să-I ceri ”du-te la moarte sau la îmbolnăvire gravă că eu, stat sau eu, guvern, n-am fost în stare să-ți cumpăr o mască, un combinezon, niște ochelari, să intri în siguranță, și asta relativă, să tratezi bolnavii infectaţi de coronavirus. 

Ne pregătim şi în unele locuri chiar am şi reuşit să ne punem în imposibilitate exact resursa care trebuie să ne salveze: medicii, asistentele medicale, surorile, personalul auxiliar din spitale care nu sunt testați zilnic pentru acest virus. Avem 16.000 de cadre medicale în ATI uri, nu avem teste rapide pentru a se face o testare zilnică, dar am comandat doar 10.000 de teste, ce să facem cu ele? 

Marinela Angheluș: Fostul ministru al sănătății Victor Costache și-a anunțat demisia chiar în plină epidemie de coronavirus. Credeți că această demisie are legătură cu situația din spitale?

Traian Băsescu: Victor Costache n-a avut o putere mare de decizie în criza COVID-19. Nu știu dacă era întrebat foarte des dl.Costache ce e de făcut. Cred că s-a simțit și puțin inutil. Un chirurg strălucit de altfel, la care se face coadă să fii operat.

Marinela Angheluș: Dacă v-ați fi aflat acum la Cotroceni, ce măsuri ați fi luat pentru cadrele medicale?

Traian Băsescu: Măsurile trebuiau luate de mult… În primul rând, testați zilnic, chiar și cu acele teste rapide, să aibă asigurat echipamentul corespunzător, să li se pună la dispoziție cazare alternativă pentru a-și proteja familiile.

Marinela Angheluș: Cum poate fi salvată economia României după această criză?

Traian Băsescu: Sunt trei condiții ca românii să nu intre în criză economică: 

1. să existe lichidități în piață;

2.stimularea cererii.

3.Garanţii guvernamentale pentru creditele  angajate de orice societate din orice domeniu, fie că vorbim despre intreprinderi familiale, IMM-uri, mari companii fie ele cu capital privat sau de stat.

Prin măsurile naționale, dacă vor fi în tandem cu cele pe care le va lua Uniunea Europeană, nu vom avea o criză economică, ci o scădere economică. Lichiditatea înseamnă bani pentru companii, iar astfel companiile se pot împrumuta și produce. Al doilea element, e cererea. Ca să producă este nevoie de cerere.

Esenţial pentru repornirea economiei este să fie încurajate intreprinderile mici și mijlocii, încadrarea celor care au rămas fără loc de muncă prin oferirea de stimulente fiscale companiilor care angajează șomeri, accesarea de fonduri europene dedicate companiilor mici și mijlocii, repornirea producției la marile companii.

Marinela Angheluș: Mai e posibilă organizarea alegerilor în acest an?

Traian Băsescu: În astfel de momente, când țara se afla în stare de urgență și urgența se prelungește s-ar putea amâna alegerile locale, dar numai prin lege organică. Se pot amâna cât durează situația care a determinat amânarea. Nu este o perioadă anume. În situația asta, cei aflați în funcție rămân în continuare să administreze treburile țării. 

Conform Art.73, litera a, secțiunea a 3-a, Legiferarea, din Constituția României, prin lege organică se reglementează: ”sistemul electoral; organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente”. 

Atât alegerile locale, cât și parlamentare pot avea loc prin octombrie/noiembrie.

 

 

 

3 comentarii la “INTERVIU Traian Băsescu: Sunt trei condiții ca românii să nu intre în criză economică după epidemia de Covid-19! Ce măsuri ar lua în cazul cadrelor medicale

  1. Basescu este un om destept.unul dintre cei mai buni politicieni care mai sant an România. Este si un bun patriot.aproape toți din Ppm sant buni păcat ca nu stiu sa lupte pentru a câstiga mai mulți adepți,mai mulți simpatizanți.Eu personal mam implicat mult dar nimeni nu crede an ppm.trebuie sa lupta ti mai mult domnilor vo spun din spania unde santem singurii cu pmp Eu cu familia mea

  2. Da ! e o parere ! întrebarea e ,ce a făcut el când era primar , presedinte ; a dispărut flota , a desființat paturile din spitale etc …Si a susținut familia, inclusa și Elena Udrea și interlopi , așa ca are și el niște merite .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *