Skip to content
Opinii & Analize

EXCLUSIV INTERVIU Un specialist lămurește cum se pot trata fobiile și care sunt cele mai întâlnite frici

" "

Societatea contemporană constată o adevărată creștere a fricilor și a fobiilor, cauzate de stres, programul încărcat, de lupta cu agitația, de problemele cotidiene și, în fond, de viața dezorganizată pe care o ducem mulți dintre noi.

Drept urmare, PSnews.ro a stat de vorbă cu un specialist în această problematică, pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba. Conf. Univ. dr. Steliana Rizeanu (Clinica Aquamarin) ne-a explicat pe îndelete care sunt principalele cauze, cum evoluează fobiile și cum pot fi stopate.

 

Care sunt cele mai des întâlnite fobii?

„Fobia reprezinta o teama exagerata si persistenta fata de un obiect sau de o situatie care, de regula, este nepericuloasa. Cele mai frecvente fobii sunt teama de animale sau insecte, teama de intuneric, teama de spatii inchise, teama de a merge cu avionul sau de a vorbi in public. Prevalenta fobiilor este de aproximativ 8% in randul populatiei, dar mai putin de 1% dintre persoanele fobice apeleaza la ajutor de specialitate. Expunerea persoanei cu fobie la stimulii care-i produc teama excesiva duce cu timpul la reducerea simptomelor fobiilor, in timp ce evitarea situatiilor fobice va agrava simptomele fobiei.”, a explicat Steliana Rizeanu.

 

Poate fi tratată aviofobia (fobia de zbor) ? Care sunt metodele?

„Fobia de a calatori cu avionul are uneori la baza o experienta anterioara psihotraumatizanta traita in timpul unui zbor ; persoana cu o astfel de fobie dezvolta ganduri negre referitoare la dezastrele posibile, o stare de irascibilitate si nervozitate si reactii psihosomatice, cum ar fi greata sau voma, numai la gandul ca s-au urca in avion sau s-ar apropia de acesta. Evitarea calatoriei cu avionul va mentine anxietatea, deoarece fobicul nu va invata ca situatia care il sperie nu este atat de periculoasa pe cat isi inchipuie. Tratamentul acestei fobii se face in principal prin metoda desensibilizarii in plan imaginativ: in stare de relaxare, pacientul isi imagineaza in detaliu cum se apropie de a avion, cum pune piciorul pe scara avionului si evalueaza pe o scara de la 1 la 100 intensitatea emotiilor negative resimtite in timpul acestui exercitiu. Desensibilizarea se repeta in cadrul mai multor intalniri, timp in care anxietatea pacientului va scadea gradat. Se poate utiliza si metoda combinata, in care desensibilizarea in plan imaginativ este urmata de desensibilizarea in plan real.”, a lămurit specialistul.

 

Te naști cu fobii sau ele se dezvoltă în timp?

„Nu se cunoaste exact originea fobiilor, dar majoritatea specialistilor considera ca acestea sunt frici dobandite prin conditionare. In general, tulburarile fobice ar putea fi cauzate de o predispozitie nevrotica , dar factorii unici de mediu conteaza cel mai mult in etiologia fobiei specific. Varsta medie de declansare a fobiilor specifice este cea a copilariei. Psihoterapia cognitiv-comportamentala se bazeaza pe supozitia ca un comportament fobic este invatat de-a lungul timpului si ca atare, el poate fi si dezvatat prin expunerea progresiva la stimulii care produc teama. De exemplu, un pacient cu fobie de paianjeni poate incepe prin a examina o fotografie a unui paianjen, apoi a privi un paianjen mort, apoi este nevoie sa-l atinga, pana cand teama sa excesiva va disparea.”, a răspuns Steliana Rizeanu.

 

Te vindeci vreodată complet de fobii sau ele pot fi doar domolite?

„Tratamentul eficient al fobiilor urmareste scaderea nivelului anxietatii declansat de expunerea la obiectul fricii, scaderea nivelului anxietatii anticipatorii si a gradului de evitare a situatiilor specifice.”, a explicat specialistul.

 

În ce constă terapia de grup?

„Terapia de grup poate fi aplicata in cazul persoanelor care sufera de forme asemanatoare de fobie. In cadrul acestei forme de terapie, membrii grupului isi impartasesc unul altuia ideile despre strategiile de a face fata situatiilor anxiogene. Expunerea in grup se poate face sub forma unor iesiri colective la cumparaturi, de obicei de trei ori pe saptamana.Terapia de grup va fi dublata de interventii individuale.”, a lămurit Steliana Rizeanu.

 

Care este timpul mediu în care un om se poate vindeca de o fobie? Putem vorbi despre o recurență?

„Tratamentul fobiilor dureaza in medie 20 sedinte, dar difera de la caz la caz, in functie de durata fobiei, motivatia pacientului, existenta anumitor comorbiditati. Ca in orice alta tulburare psihica, si in cazul fobiilor pot exista uneori recaderi, dar acestea reprezinta doar o etapa trecatoare, cauzata de elemente exterioare stresante.”, a răspuns specialistul.

Steliana 4

Conferențiar Universitar doctor Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *