Skip to content
Politică

Întoarcere la 180 de grade în ultimii 6 ani. Ambasadele – de la iureșul declarațiilor la o tăcere asurzitoare

wnpr.org

O întoarcere la 180 de grade a avut loc în ultimii 6 ani: principalele ambasade străine prezente în România au trecut de la iureșul declarațiilor la o tăcere asurzitoare.

Ne referim la perioada scursă din vara anului 2012 până în prezent – mai precis, de la turbulențele create în spațiul public prin demersul USL-ului de atunci de suspendare a lui Traian Băsescu din funcția de președinte până la zilele noastre, când agenda mediatică a fost acaparată de hotărârea Curții Constituționale a României (CCR) în cazul procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.

Pentru început, amintim ce a transmis joi Ambasada SUA la București despre speța CCR-Kovesi (conform Mediafax):

„Urmărim îndeaproape evenimentele. Aceasta este o problemă internă a României”.

Menționăm că până acum Hans Klemm – șeful aceleiași ambasade – a fost destul de vocal în a o susține pe Codruța Kovesi, ultima ieșire de acest gen a diplomatului având loc în luna martie, când Klemm își declara „deplina încredere” în DNA și în conducerea acestui parchet (detalii în Evenimentul Zilei).

Departe de a face vreo speculație care să lege rezerva de acum a Ambasadei Statelor Unite ale Americii de demersurile Guvernului României privind mutarea ambasadei noastre din Israel (de la Tel Aviv la Ierusalim), așa cum dorește președintele SUA, Donald Trump, ne mulțumim să amintim că în 2012 – când cu referendumul anti-Băsescu – a existat un adevărat tsunami al luărilor de poziții alarmate în legătură cu o ipotetică instabilitate creată în România.

Iată câteva declarații inventariate vineri de România Liberă (lista lor completă o găsiți AICI):

„Cunoaştem faptul că Biroul Electoral Central a anunţat rezultatul referendumului de duminică, iar acum acesta trebuie confirmat de către Curtea Constituţională. Luna trecută, Curtea Constituţională şi Parlamentul au stabilit reguli foarte clare privind desfăşurarea referendumului. Acum, Curtea trebuie să decidă dacă aceste reguli au fost respectate. Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie bazată pe principii, în mod independent, fără niciun amestec din afară”, declara Ambasada SUA la București într-un comunicat de presă.

„Guvernul Federal observă cu atenţie recentele evoluţii din politica internă a României şi se aşteaptă ca partidele şi instituţiile politice din România să acţioneze, bazându-se pe principii democratice şi ale statului de drept, chiar şi în contextul acestei situaţii tumultuoase. Acest fapt vizează, îndeosebi, şi respectarea independenţei Curţii Constituţionale a României. Europa este o comunitate de valori care trebuie să funcţioneze în litera legii, dar şi în spirit democratic”, se menționa în comunicatul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

„Noi nu suntem judecători. Dacă există un conflict între puterile statului trebuie rezolvat în justiţie. Instanţele judecătoreşti trebuie să ia o decizie şI ceea ce este important este ca aceste decizii trebuie să fie respectate”, susținea Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

Christophe Kamp (purtătorul de cuvânt al secretarului de stat pentru Afaceri Externe al Olandei) transmitea că „monitorizează îndeaproape situaţia subliniind că „este important ca România să ţină cont de Constituţia sa şi de legile în vigoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *