Skip to content
" "
Politică

Intrăm în stare de urgență? PRIMA reacție a președintelui Iohannis, după numărul record de infectări cu COVID-19

Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este o zi tristă, având în vedere numărul record de îmbolnăviri de COVID-19. După vizita la Institutul Cantacuzino, președintele a precizat și că a găsit o echipă foarte motivată, foarte profesionistă şi că aproape 45.000 de teste pentru coronavirus au fost prelucrate în ultimele zile.

„Astăzi este o zi tristă, avem un număr record de persoane găsite pozitive cu noul coronavirus, peste 550. În acest context, trebuie să fac câteva remarci. Dragi români, suntem deja din martie în plină epidemie și pot să spun că, până acum câteva săptămâni, lucrurile au mers destul de bine. Am trecut prin starea de urgență în care am luat măsuri dure și am reușit să ținem evoluția sub control. Este a doua lună în care avem starea de alertă și lucrurile nu au evoluat așa cum ne dorim cu toții.

" "

A fost o perioadă foarte dificilă și ar fi foarte păcat să dăm cu piciorul la rezultatele pe care le-am obținut până acum. Măsurile sunt foarte simple: masca, distanța și spălatul pe mâini.

Trebuie să fim foarte atenți la ce ne spun unii și alții pentru că, în loc să fim toți de aceeași parte, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această epidemie. Este o cale eronată.

Suntem într-o situație foarte complicată. Este momentul să lăsăm divergențele politice și să ne concentrăm pe soluții. Solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea. Nu este momentul să disperăm, dar nu este momentul nici să lăsăm garda jos”, a spus Klaus Iohannis.

Instititul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării, prelucrează teste pentru COVID-19. Laboratorul Infecţii Respiratorii Virale din cadrul institutului este acreditat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din anul 1969 şi este Centru Naţional de Referinţă pentru gripă în România.

Premierul Ludovic Orban a făcut în luna aprilie o vizită la institut, ocazie cu care a anunţat că unitatea are o capacitate de testare pentru coronavirus de 500 de teste pe zi, dar poate fi suplimentată, la nevoie, până la 1.000 de teste pe zi.

Record alarmant

În ultimele 24 de ore au fost raportate 555 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr înregistrat în România de la începutul pandemiei de coronavirus. Au fost efectuate 13.147 de teste. Recordul negativ din ultimele 24 de ore l-a depășit pe cel din 11 aprilie, când România număra 523 de noi îmbolnăviri. A fost singura dată când a fost depășit pragul de 500 de cazuri noi.

DETALII AICI: Cel mai mare număr de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei, în România: 555 de contaminări, în ultimele 24 de ore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *